Sunlight: Δάνειο 140 εκατ. ευρώ από Eurobank και Τρ. Πειραιώς, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Μοιράσου το
Sunlight: Δάνειο 140 εκατ. ευρώ από Eurobank και Τρ. Πειραιώς, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Για την κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight

Υπεγράφη η συμφωνία για κοινοπρακτική χρηματοδότηση, ύψους 140 εκατ. ευρώ, στην Sunlight Group, από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Όπως αναφέρετα σε σχετική ανακοίνωση, το επενδυτικό έργο της εταιρείας Sunlight «Επέκταση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας», συνολικού προϋπολογισμού €175 εκατ., αφορά –μεταξύ άλλων– στην κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight. Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα «Εξωστρέφεια» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και, παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού €140 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους €87,5 εκατ., από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δανειακά κεφάλαια, ύψους €52,5 εκατ., από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους €35 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Δηλώσεις

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Ένα καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ, που αφορά σε αποθήκευση ενέργειας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, χάρη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Η Sunlight Group εξασφάλισε δανειακούς πόρους, ύψους 140 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους –και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων– για ένα έργο εξαγωγικού χαρακτήρα, το οποίο προάγει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας και απευθύνεται σε επενδυτές με όραμα, για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας.».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, επισήμανε: «Χαιρόμαστε που το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναδεικνύεται ως καταλύτης σε εξαγωγικές παραγωγικές επενδύσεις με προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Η συγκεκριμένη επένδυση, που στηρίζει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί μια εμβληματική επένδυση που συνδυάζει βιομηχανική παραγωγή, εξωστρέφεια και καινοτομία στους πυλώνες της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, τόνισε: «Η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις ελληνικές τράπεζες αναγνωρίζει την εθνικής σημασίας προσπάθεια που υπηρετεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στην αποθήκευση ενέργειας. Στοχεύουμε στη δημιουργία υψηλής καινοτομίας και καθετοποιημένης παραγωγής τεχνολογίας λιθίου σε ελληνικό έδαφος, η οποία θα τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά δημιουργώντας, παράλληλα, αξία στη χώρα. Τα κεφάλαια αυτά στηρίζουν τις τεράστιες επενδύσεις που, ήδη, υλοποιούμε για τη θεμελίωση κέντρων R&D λιθίου, την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων βιομηχανικών υποδομών και “έξυπνων” προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην οικονομία και απασχόληση, στην καινοτομία και την έρευνα – το σύνολο δηλαδή των πυλώνων του “Ελλάδα 2.0”. Έχουμε, πλέον, ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού μας πλάνου, με βάση το οποίο συνεχίζουμε τη δυναμική ανάπτυξη και επέκταση της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας στη βόρεια Ελλάδα, σε μερικές από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της επικράτειας, όπου βρίσκονται οι εγχώριες βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις, και συμβάλλουμε, ουσιαστικά, στην τοπική και εθνική οικονομία. Η στήριξη των μετόχων και της χρηματοοικονομικής κοινότητας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη των πελατών μας, είναι κινητήριος δύναμη για να εδραιώσουμε τη Sunlight ως πρωταγωνίστρια της παγκόσμιας αγοράς στην τεχνολογία, την καινοτομία, και την παραγωγή μπαταριών για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.».

Ο Executive General Manager, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Τζούρος, υπογράμμισε: «Η συγκεκριμένη συναλλαγή επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία για την άμεση αξιολόγηση και υλοποίηση των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της εθνικής μας οικονομίας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, σημείωσε: «Η υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της Sunlight, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σηματοδοτεί την έναρξη μίας εμβληματικής επένδυσης στον κλάδο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας. Στην Eurobank, αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή για τη συμμετοχή μας στο έργο, που σκοπό έχει την αναβάθμιση της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight, μίας εταιρείας η οποία στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και προάγει την εξωστρέφεια. Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες μας, ώστε να υλοποιήσουν τα υγιή επιχειρηματικά τους σχέδια μέσω και των κεφαλαίων του “Ελλάδα 2.0”.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Στήνει» marketplace η Leroy Merlin - Tα νέα dark stores και οι επενδύσεις των 115 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια

Αττική Οδός: Στις 230.000 διελεύσεις η μέση ημερήσια κυκλοφορία, «διέγραψε» την πανδημία – Το «παζλ» των επεκτάσεων

Όλες οι ειδήσεις

22:00

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:55

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο, στον απόηχο των ανακοινώσεων από τις ΗΠΑ

21:48

Τα ρωσικά μέταλλα στο στόχαστρο της ΕΕ για το 9ο πακέτο κυρώσεων

21:34

ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να κάνει επιθέσεις εκτός των συνόρων της

21:24

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη για τα περί «εξαπάτησης της ΕΕ από την Ελλάδα»

21:09

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Προτεραιότητα η ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

21:00

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed 

20:56

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο - Τι προβλέπει

20:51

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

20:47

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

20:40

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

20:27

EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

20:26

Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

20:10

Η Morgan Stanley απολύει το 2% του προσωπικού της 

20:07

Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

20:00

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

19:54

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν

19:49

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

19:43

Πετρέλαιο: Το brent κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

19:41

Βόρεια Μακεδονία: Αίτημα για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

19:34

Δήμας: Τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα γύρισε σελίδα σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί επενδυτικό προορισμό

19:28

Τσίπρας: Ο Πάτσης είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

19:20

H BuzzFeed απολύει το 12% των υπαλλήλων της - Η οικονομική επιδείνωση θα συνεχιστεί το 2023

19:19

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία

19:13

Βουλή: Υπερψήφιστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων - Το μήνυμα Βεσυρόπουλου

19:03

FT: Η Amazon συμφώνησε με την Κομισιόν για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές

18:58

Ο Μακρόν καθησυχάζει τους Γάλλους για τα πιθανά black outs

18:51

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

18:44

Αισιοδοξία για την ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει τον φετινό χειμώνα και το 2023»

18:35

Ουκρανία: Τα συναλλαγματικά αποθέματα έφτασαν στα προ του πολέμου επίπεδα