Τι προβληματίζει την αγορά στην ανακύκλωση κουτιών πίτσας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβληματίζει την αγορά στην ανακύκλωση κουτιών πίτσας
Η ανακύκλωση κουτιών πίτσας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα επίμαχο ζήτημα στη βιομηχανία καθώς διίστανται οι απόψεις για το ποια μέρη του κουτιού μπορούν να ανακυκλωθούν.

Η ανακύκλωση κουτιών πίτσας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα επίμαχο ζήτημα στη βιομηχανία καθώς διίστανται οι απόψεις για το ποια μέρη του κουτιού μπορούν να ανακυκλωθούν χωρίς να μολύνουν άλλα αντικείμενα στο ρεύμα. Ένα μέρος της αγοράς υποστηρίζει ότι πρέπει να ανακυκλώνεται μόνο το πάνω μέρος/κάλυμμα του κουτιού, ένα άλλο ότι μπορεί να ανακυκλωθεί ολόκληρο το κουτί αφού αφαιρεθεί η χάρτινη επένδυση στην εσωτερική βάση η οποία έχει απορροφήσει και τα περισσότερα λίπη ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα κουτιά πίτσας δεν μπορούν να ανακυκλωθούν καθόλου.

Τα κουτιά πίτσας συνήθως κατασκευάζονται από κυματοειδές χαρτόνι, ένα υλικό που τυπικά ανακυκλώνεται. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, εκτιμάται ότι 3 δισεκατομμύρια κουτιά πίτσας - περίπου 600.000 τόνοι κυματοειδούς χαρτονιού - χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. Κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης αρνούνται να τα συλλέξουν υποστηρίζοντας ότι η μόλυνση από λίπος επηρεάζει την ποιότητα των ινών σε τέτοιο βαθμό που χάνουν αντοχή και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Από την άλλη, οι αλυσίδες πίτσας δεν το βάζουν κάτω και σπεύδουν να συνάψουν συνεργασίες για την εξέλιξη των μεθόδων ανακύκλωσης αλλά και να ξεκινήσουν επικοινωνιακές καμπάνιες για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν. Ενδεικτική είναι η στρατηγική που ακολουθεί η γνωστή αλυσίδα Domino’s, η οποία το 2020 στο The Recycling Partnership ενώ την ίδια χρονιά αύξησε το ανακυκλωμένο περιεχόμενο στα κουτιά της πίτσας από 40% σε 72%. Η εταιρεία προωθεί επίσης την ανακύκλωση κουτιών πίτσας στους πελάτες μέσω email και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από δύο χρόνια, η WestRock κυκλοφόρησε μια βιομηχανική μελέτη, η οποία όπως λένε κάποιοι κατέρριψε τον μύθο σχετικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα ανακύκλωσης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κουτιά πίτσας στο ρεύμα ανακύκλωσης περιέχουν μέσο επίπεδο λίπους 1-2% κατά βάρος και συγκεντρώσεις κάτω από 10%, τα οποία προκαλούν μόνο χαμηλά επίπεδα απώλειας αντοχής στις ίνες. Το γράσο παρεμβαίνει σημαντικά στην ανακύκλωση ινών μόνο όταν το επίπεδο φτάνει το 20%, λέει η μελέτη, επομένως η απώλεια αντοχής ινών θα πρέπει να είναι ελάχιστη για κουτιά με μέτρια επίπεδα λίπους.

Η American Forest & Paper Association υποστηρίζει τη μελέτη και λέει ότι οι εταιρείες - μέλη της υποστηρίζουν την ανακύκλωση κουτιών πίτσας.

«Τα κουτιά πίτσας είναι ανακυκλώσιμα και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων κάθε μέρα», δήλωσε η Heidi Brock, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της American Forest & Paper Association. «Τα μέλη του AF&PA θέλουν τις πολύτιμες ίνες από κουτιά πίτσας στα ρεύματα ανακύκλωσής τους».

Η Rumpke Waste & Recycling δημοσίευσε πρόσφατα στο Twitter ότι δέχεται κουτιά πίτσας χωρίς τροφές και λίπη. Προτείνει στους καταναλωτές να σκίζουν το καθαρό επάνω μέρος του κουτιού και να ανακυκλώσουν μόνο αυτό εάν το κάτω μέρος περιέχει πολλά λίπη.

Η Republic Services με σχετικό μήνυμα επίσης στο Twitter εκφράζει μια διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι τα κουτιά πίτσας δεν είναι ανακυκλώσιμα, αλλά η τελική απάντηση εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Τα κουτιά σε παρθένα κατάσταση μπορούν να μπουν σε κάδους δίπλα στο κράσπεδο, όπως υποστηρίζει. Όμως τα κουτιά σπάνια βρίσκονται σε παρθένα κατάσταση και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν εάν είναι λιπαρά.

Όπως και ο Rumpke, η Republic προτείνει να μην ανακυκλώνεται το λιπαρό κάτω μέρος των κουτιών. Άλλοι φορείς, όπως το Τμήμα Υγιεινής της Νέας Υόρκης, λένε ότι ολόκληρο το κουτί μπορεί να γίνει δεκτό εφόσον οι κάτοικοι αφαιρούν το χαρτί της επένδυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αλυσίδα αξίας του χαρτιού έφτασε σε ποσοστό ανακύκλωσης 71,4%

Domino’s Pizza: Πληθωρισμός και έλλειψη προσωπικού «ακριβαίνουν» την πίτσα το 2022

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενισχύουν την ανακύκλωση χαρτιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider