Η Goldman Sachs «κατακρήμνισε» την τιμή στόχο του S&P 500 - «Ψαλίδι» 16%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Goldman Sachs «κατακρήμνισε» την τιμή στόχο του S&P 500 - «Ψαλίδι» 16%
Στις 3.600 από τις 4.300 υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος τις προβλέψεις του για την πορεία της «Μητέρας των Αγορών» μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Goldman Sachs μείωσε σημαντικά τον στόχο τιμών του S&P 500 για το τέλος του έτους σε 3.600 από 4.300, «ψαλίδισμα» της τάξεως του 16% υποστηρίζοντας ότι η δραματική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις ΗΠΑ δυσχεραίνει σημαντικά τις αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών.

Το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων στο μοντέλο που ενσωματώνει ο οίκος υποστηρίζει χαμηλότερες αποτιμήσεις για τον δείκτη (στις 15 φορές από 18 φορές πριν), όπως τονίζουν οι αρμόδιοι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και ο αναλυτής Ντέιβιντ Κόστιν.

«Με βάση τις συζητήσεις με τους πελάτες μας, η πλειοψηφία των επενδυτών έχει υιοθετήσει την άποψη πως μία σκληρή προσγείωση είναι αναπόφευκτη και εστιάζει στο χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και τη διάρκεια μιας πιθανής ύφεσης αλλά και τις επενδυτικές στρατηγικές για αυτήν την προοπτική», τονίζει ο Κόστιν.

Στην περίπτωση της «σκληρής προσγείωσης» της οικονομίας σε ύφεση, οι στόχοι των τριών, έξι και δώδεκα μηνών του S&P 500 θα «προσγειωθούν» στις 3.400 μονάδες (-10%), τις 3.150 μονάδες (-17%) και οι 3.750 μονάδες (-1%).

Παράλληλα, διαπιστώνει πως ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πιο επίμονος από το αναμενόμενο και είναι απίθανο να υπάρξουν σημάδια χαλάρωσης σύντομα, οδηγώντας τη Fed σε επιθετικότερες κινήσεις για τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

«Οι περισσότεροι διαχειριστές χαρτοφυλακίων πιστεύουν ότι για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά ώστε να οδηγήσει σε ύφεση των ΗΠΑ κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2023», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε νέες, διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα:

  • + 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο
  • + 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο
  • +25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο με το «τελικό επιτόκιο» να διαμορφώνεται στο 4,5% - 4,75%.

Η Goldman σημειώνει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι λόγω των αυξανόμενων πιθανοτήτων ύφεσης -ένα σενάριο που θα μειώσει τα εταιρικά κέρδη- που θα διευρύνει το χάσμα αποδόσεων και θα ωθήσει το δείκτη των αμερικανικών μετοχών στο κατώφλι των 3.150.

«Στο παρελθόν δημοσιεύσαμε ότι σε μια ύφεση η πτώση των κερδών ανά μετοχή του S&P 500 θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του δείκτη έως τις 3.150 μονάδες (-17%)» σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Πάντως, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία πως ένα ράλι στο τέλος του έτους στο δείκτη μετοχών των ΗΠΑ στο 4.300 είναι δυνατό, εάν ο πληθωρισμός δείξει σαφή σημάδια χαλάρωσης.

Ο νέος βασικός στόχος της Goldman συνεπάγεται πτώση 4,2% του δείκτη αναφοράς για τις μετοχές των ΗΠΑ και τιμή στόχο για το τρίμηνο και το εξάμηνο στις 3.600 μονάδες (-5%) και 12 μηνών στις 4.000 μονάδες (+6%).

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτό το μήνα και η UBS μείωσε τον στόχο για το τέλος του έτους για τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδια για lockdowns υπό τον φόβο των black out επεξεργάζονται οι τράπεζες

Τέλος στην πληρωμή τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ

Οι παράγοντες που οδήγησαν τη Moody's να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider