Στα σκαριά νέο ελληνικό marketplace

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά νέο ελληνικό marketplace
Ένα νέο C2C marketplace που δίνει «δεύτερη ευκαιρία ζωής» σε τεχνολογικά προϊόντα θα λανσαριστεί σύντομα.

Ανθεί η ελληνική αγορά ψηφιακών πολυκαταστημάτων, αγγλιστί marketplace, μετά και την ώθηση που έδωσε η πανδημία και ο εγκλεισμός που την συνόδευσε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η αύξηση κατά 40% του τζίρου του e-commerce το 2021 μάλιστα, φέρνει ανακατατάξεις και καινοτόμες υπηρεσίες στους ήδη καθιερωμένους παίκτες αλλά και νέα εγχειρήματα στο προσκήνιο.

Για του λόγου το αληθές, εν μέσω θέρους, ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του ένα ακόμα marketplace στην ελληνική αγορά, με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα των 6,1 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών αγορών αλλά κι από την κυκλική οικονομία στην οποία στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές.

Ο λόγος για το marketplace του Insomnia.gr, ενός εκ των παλαιότερων site τεχνολογίας της χώρας, το οποίο αναβαθμίζει την κατηγορία των αγγελιών που διαθέτει, δημιουργώντας ένα marketplace από καταναλωτές για καταναλωτές που δίνει «δεύτερη ευκαιρία ζωής» σε τεχνολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το νέο marketplace του Insomnia θα αποτελεί ένα C2C marketplace, στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα τους σε άλλους ενδιαφερόμενους, ψηφιακά και με ασφάλεια.

Εξελίσσοντας την κατηγορία των αγγελιών που ήταν ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπό του, το Insomnia marketplace, φιλοδοξεί να λύσει το θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών, αλλά και να ψηφιοποιήσει την μεταπώληση προϊόντων προκειμένου αυτή να γίνεται απλά και γρήγορα.

Πώς θα λειτουργεί

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στο Insomnia.gr, να κάνουν λογαριασμό και να επιλέξουν να μεταπωλήσουν το τεχνολογικό τους προϊόν μέσα από μια απλή διαδικασία.

Συγκεκριμένα οι δυνητικοί πωλητές θα μπορούν να επιλέξουν από την βάση των 50.000 γκάτζετ που θα είναι διαθέσιμη στο site, ώστε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να λαμβάνει πολλές πληροφορίες για το εκάστοτε προϊόν και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αφότου το επιλέξουν, θα μπορούν να καταχωρήσουν την τιμή στην οποία θέλουν να πουλήσουν το παλιό τους κινητό τους τηλέφωνο για παράδειγμα.

Για να γίνει αυτό ωστόσο θα πρέπει κατά την δημιουργία του λογαριασμού τους να έχουν περάσει από μια ταυτοποίηση στοιχείων, δίνοντας μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς τους και το IBAN τους στο οποίο και θέλουν να δεχτούν την πληρωμή. Τα στοιχεία αυτά θα αποθηκεύονται με ασφάλεια και θα πιστοποιούνται με την βοήθεια ενός KYC (Know your Customer) προγράμματος της Mangopay, -ενός ιδρύματος πληρωμής με έδρα τη Γαλλία-, ώστε να ο χρήστης να μετατραπεί σε πιστοποιημένο πωλητή και να έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Η προαναφερθείσα είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ άλλων διαθέσιμων ιστοτόπων για πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων, αφού αυτοματοποιεί την διαδικασία και την κάνει τόσο απλή όσο μια ηλεκτρονική αγορά.

Για την ακρίβεια, ο δυνητικός αγοραστής, αφότου εντοπίσει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, θα μπορεί να προχωρήσει στην αγορά του πραγματοποιώντας απλά την πληρωμή με την κάρτα του, όπως σε οποιαδήποτε άλλο e-shop, με το Insomnia να αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την σωστή διεκπεραίωση της αγοροπωλησίας.

Ο ιστότοπος επί της ουσίας, θα ενημερώνει αγοραστή και πωλητή για την συναλλαγή και ο πωλητής θα έχει στην διάθεσή του τρεις μέρες για να αποστείλει το πωληθέν προϊόν μέσω της Speedex, με τα έξοδα αποστολής να επιβαρύνουν τον αγοραστή. Τα χρήματα βέβαια που κατέβαλε ο αγοραστής θα παραμένουν δεσμευμένα, μέχρι και την αποστολή του προϊόντος και θα αποδευσμεύονται μόνο μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Μάλιστα αν ο αγοραστής λάβει κάποιο άλλο προϊόν από αυτό που παρήγγειλε ή δεν παραλάβει κάποιο προϊόν, το Insomnia αναλαμβάνει την ακύρωση της συναλλαγής και την επιστροφή των χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων αποστολής. Για την διεκπεραίωση ωστόσο της αγοροπωλησίας το Insomnia, θα λαμβάνει προμήθεια της τάξης του 12%.

Η εν λόγω υπηρεσία, αρκετά καινοτόμα για την ελληνική αγορά, είναι μόνο η αρχή. Αν το εγχείρημα στεφθεί επιτυχημένο, η εταιρεία θα επιλέξει να εξελίξει περαιτέρω το marketplace, εμπλουτίζοντάς με πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η αυθημερόν παράδοση ή και νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του insider.gr.

Οι προοπτικές της αγοράς μεταχειρισμένων

Να θυμίσουμε ότι το insomnia είναι live από το 1997 και αποτελεί ένα από τα πρώτα τεχνολογικά site της χώρας με μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες, ενώ εντός του υπάρχει εδώ και μια δεκαετία η κατηγορία των αγγελιών, η οποία βέβαια μέχρι και σήμερα λειτουργούσε με τον παραδοσιακό τρόπο και με αποκλειστική ευθύνη αγοραστών και πωλητών όπως τα κλασσικά website αγγελιών. Προϋπέθετε δηλαδή απευθείας συνομιλία του πωλητή με τον δυνητικό αγοραστή μέσω προσωπικών μηνυμάτων, δια ζώσης συνάντηση για την αγοροπωλησία κλπ.

Η δημιουργία του marketplace επιλέχθηκε ως το επόμενο βήμα χάρη στην απήχηση που είχε μέχρι τώρα η κατηγορία των αγγελιών - πραγματοποιούνται περίπου 20.000 συναλλαγές το μήνα - με στόχο να προσφέρει έναν πιο ασφαλή τρόπο αξιοποίησης των προϊόντων που οι καταναλωτές δεν χρειάζονται πια.

Οι προοπτικές της επιτυχίας του εγχειρήματος δείχνουν μάλιστα πολλά υποσχόμενες αν σκεφτεί κανείς το πώς εξελίσσεται η αγορά της κυκλικής οικονομίας - δηλαδή το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους.

Να θυμίσουμε ότι με βάση πρόσφατη έρευνα του ELTRUN σε συνεργασία με την Pandas, μόνο στην περίπτωση των smartphones, το 15% των καταναλωτών επιλέγει να αγοράσει μεταχειρισμένο, ενώ το 30% ενδιαφέρεται να αγοράσει στο μέλλον κάποια μεταχειρισμένη συσκευή. Την ίδια στιγμή 7 στους 10 καταναλωτές σημειώνουν ότι μια απλή, γρήγορη, και ασφαλής διαδικασία είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην πώληση μιας παλιάς τους συσκευής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δωροκάρτα Skroutz: Μια ακόμη υπηρεσία του Skroutz Marketplace για κάθε περίσταση

Βρήκαμε το νέο ηλεκτρονικό marketplace που θα καλύψει κάθε τεχνολογική σας ανάγκη

Το SHOPFLIX.gr υποδέχεται την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου με μοναδικές προσφορές!

gazzetta
gazzetta reader insider insider