Φρένο στις προσλήψεις τραβούν οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρένο στις προσλήψεις τραβούν οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί
«Μάστιγα» επιβράδυνσης κι αναστολών προσλήψεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς - Πόσο έχουν αυξήσει το προσωπικό τους την τελευταία δεκαετία

Μπορεί οι προοπτικές της εγχώριας τεχνολογικής αγοράς να αποδεικνύονται λαμπρές για το παρόν έτος αλλά και για τα επόμενα, με την αρωγή και των έργων ψηφιοποίησης που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, η παγκόσμια τεχνολογική σκηνή ωστόσο, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα εμφανή σημάδια κόπωσης και το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης έχει ήδη αρχίσει να αφήνει τα σημάδια του. Ενδεικτικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο κατάλογος των big tech companies, των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών σε ελεύθερη μετάφραση, οι οποίοι παγώνουν τις προσλήψεις τους, μέρα με την μέρα.

Με τον φόβο της ύφεσης - εξαιτίας του πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, πολλές εταιρείες τεχνολογίας επανεξετάζουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, και ορισμένες από αυτές προχωρούν σε πάγωμα προσλήψεων, ανακαλούν προσφορές σε εργαζόμενους ή ξεκινούν ακόμα και απολύσεις.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που αναθεωρούν τις προσλήψεις τους

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Google, η οποία την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τους εργαζόμενούς της ότι παγώνει τις προσλήψεις προσωπικού για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να επανεξετάσει τις ανάγκες της. Πέρα από το πάγωμα μάλιστα, και παρότι η εταιρεία πρόσθεσε 10.000 Googlers στο δυναμικό της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η εταιρεία σχεδιάζει να επιβραδύνει το ρυθμό των προσλήψεων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με διεθνή μέσα. «Όπως όλες οι εταιρείες, δεν είμαστε στο απυρόβλητο των οικονομικών εξελίξεων» φέρεται να ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Sundar Pinchai, σε πρόσφατη εσωτερική επιστολή του, εξηγώντας ότι η παύση των προσλήψεων είναι απόρροια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Google βέβαια ήταν η τελευταία καταχώρηση στον κατάλογο των τεχνολογικών εταιρειών που προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Λίγο νωρίτερα, αντίστοιχα σχέδια φάνηκε να έχει και η Apple, ανακοινώνοντας ότι θα επιβραδύνει τις προσλήψεις νέου προσωπικού μέχρι το 2023. Συγκεκριμένα, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ανέφεραν ότι ο κολοσσός του Κουπερτίνο σχεδιάζει να επιβραδύνει τις νέες προσλήψεις αλλά και τις δαπάνες σε συγκεκριμένα τμήματα της επιχείρησης ώστε να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.

Αντίστοιχα, μερικές εβδομάδες πριν, η μητρική του Facebook, Meta, ανακοίνωσε παύση προσλήψεων για ορισμένες από τις βασικές θέσεις μηχανικών της, ενώ στην απόσυρση των ανοιχτών θέσεων εργασίας της προχώρησε και η Microsoft. Η εταιρεία φέρεται να ανακοίνωσε ήδη από τον Μάιο στο προσωπικό της την επιβράδυνση των προσλήψεων στα τμήματα που είναι υπεύθυνα για τα Windows, Office και Teams, στο πλαίσιο προετοιμασίας της για ενδεχόμενη οικονομική ύψεση. Πρόσφατα μάλιστα, η εταιρεία λογισμικού προχωρησέ σε περικοπές κάποιων θέσεων εργασίας, λιγότερο από το 1% του συνόλου - στο πλαίσιο μιας αναδιοργάνωσης. Κι αυτό παρότι στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων Σύμβουλός της, Σάτια Ναντέλα ανέφερε ότι «Η τεχνολογία αναμένεται να εισφέρει μέχρι το 2030 το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από 5% που είναι σήμερα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το τι συμβαίνει με το υπόλοιπο 90%, το οποίο με την αφορμή της πανδημίας έχει ξεκινήσει δυναμικά την ψηφιοποίησή του»

Σε πίεση βρίσκονται και οι μικρότερου βεληνεκούς, τεχνολογικοί παίκτες. Για παράδειγμα Twitter και SNAP ανέφεραν επιβράδυνση πωλήσεων και διαφημιστικών εσόδων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες κινήσεις δυνητικά. Το Twitter μάλιστα σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα το οποίο επικαλείται το Bloobmerg, πάγωσε συγκεκριμένες προσλήψεις και ανακάλεσε κάποιες προσφορές εργασίας ήδη από τον Μάιο, εν μέσω αβεβαιότητας της εξαγοράς της εταιρείας από τον Elon Musk. Σημειωτέον ότι η εταιρεία απασχολούσε το 2021 περί τους 7.500 εργαζόμενους.

Παράπλευρες απώλειες σημειώθηκαν και σε εταιρείες άλλων κλάδων με τεχνολογικό προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα η Lyft, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός τμήματος και την μείωση θέσεων εργασίας, η Spotify, η οποία περικόπτει τις νέες προσλήψεις κατά 25% για να προσαρμοστεί στο αμφίβολο μακροοικονομικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει αλλά και το Netflix, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πλεονάζον προσωπικό εντόπισε ήδη από τον Απρίλιο και η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει μέρος των ατόμων που προσέλαβε τα προηγούμενα δύο πανδημικά χρόνια, όπου και εκτινάχθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία απασχολούσε 1,6 εκατομμύρια εργαζομένους τον Μάρτιο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο εργοδότη στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας.

Η προηγούμενη χρυσή δεκαετία των προσλήψεων

Το πόσος χρόνος χρειάζεται για να σταματήσει το πάγωμα ή να αρθεί η επιβράδυνση των προσλήψεων είναι αβέβαιο, και σίγουρα θα εξαρτηθεί από το αν -αν όχι πότε - η αμερικανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση. Πέρα όμως από την οικονομική αστάθεια που προοικονομούν οι κινήσεις αυτές, κι ακόμα κι αν είναι βραχυπρόθεσμες, είναι αξιοσημείωτες αφού βάζουν «άνω τελεία», αν όχι τέλος, σε μια χρυσή εργασιακή δεκαετία που προηγήθηκε στην ευρύτερη τεχνολογική σκηνή.

Για του λόγου το αληθές να υπενθυμίσουμε ότι προ δεκαετίας η Google απασχολούσε μόλις 32.467 άτομα και πλέον η μητρική της εταιρεία έχει τετραπλασιάσει το προσωπικό της, απασχολώντας περί τους 156.500 υπαλλήλους.

Αντιστοίχως η Facebook, νυν Meta, από 3.200 υπαλλήλους που είχε προ δεκαετίας, στο τέλος του 2011 δηλαδή, έφτασε τους 71.970 Metamates στο τέλος Μαρτίου. Προσέλαβε δηλαδή 67.800 την τελευταία δεκαετία ή αλλιώς 6.780 εργαζόμενους το χρόνο μεσοσταθμικά, αριθμό διπλάσιο σχεδόν από τους υπαλλήλους που απασχολούσε συνολικά το 2011. Με την αναγωγή στις 365 που έχει κάθε έτος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μητρική του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου είναι σαν να προσλάβανε 18 άτομα ημερησίως όλες τις ημέρες του έτους, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Αντίστοιχα Apple και Microsoft προσέθεσαν έκαστη περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους στο εργατικό τους δυναμικό, κάτι σαν τους κατοίκους του Ιωαννίνων και της Τρίπολης μαζί. Για την ακρίβεια η Apple είχε 154.000 εργαζόμενους τον Σεπτέμβριο, όταν και ολοκληρώθηκε το προηγούμενο οικονομικό της έτος από 63.300 που είχε στο τέλος του 2011. Αντίστοιχα η Microsoft είχε 90.000 υπαλλήλους στο τέλος του 2011 και βάσει των οικονομικών της αποτελεσμάτων, τον Ιούνιο του 2021 απασχολούσε περίπου 181.000 άτομα.

Τέλος η Amazon αντίστοιχα αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 1,5 εκατ., αφού από τους 56.200 εργαζόμενους που απασχολούσε το 2011 υπολογίζεται ότι έχει στο μισθολόγιό της περίπου 1,6 εκατ. άτομα σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Netflix: Η Microsoft αναλαμβάνει το πλάνο για τις διαφημίσεις στη συνδρομητική πλατφόρμα

Google: Κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών έσοδα και κέρδη για την Alphabet

Meta: Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να λειτουργούν έως και 5 προφίλ λογαριασμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider