Pfizer: «Πράσινο φως» στην επιχορήγηση για τη νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pfizer: «Πράσινο φως» στην επιχορήγηση για τη νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη
Pfizer
Το ύψος της επένδυσης προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ «ανοίγουν»  280 θέσεις εργασίας.

Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ, η απόφαση έγκρισης της επένδυσης της Pfizer Hellas, που αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Το ύψος της επένδυσης προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ «ανοίγουν» 280 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, η έγκριση έχει να κάνει με την χορήγηση ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών στο σύνολο των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος κτιρίων East Plaza του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, συνολικού ενισχυόμενου μισθολογικού κόστους είκοσι 20.252.042 ευρώ και 280 νέων ετήσιων μονάδων εργασίας.

Οι κύριες δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής φύσης σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, τη διαχείριση έργων και τη διαχείριση προμηθειών. Το επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται στην κατηγορία των αρχικών επενδύσεων σε νέα οικονομική δραστηριότητα.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης

Σύμφωνα με την απόφαση, το συνολικό κόστος περιλαμβάνει:

1. Ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων, αγορά εξοπλισμού και εγκατάσταση ψηφιακών υποδομών 7.794.936,71 ευρώ

2. Λειτουργικές δαπάνες για περίοδο 10ετίας 117.173.026,17 ευρώ

Με βάση τα παραπάνω, το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 124.967.962,88 ευρώ και αφορά αφενός στις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανακαίνισης κτιριακών εγκαταστάσεων, αγοράς εξοπλισμού και εγκατάστασης ψηφιακών υποδομών ποσού 7.794.936,71 ευρώ, αφετέρου στις λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο δεκαετίας ποσού 117.173.026,17 ευρώ οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, έξοδα μετακίνησης εργαζομένων, δαπάνες διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενοίκια, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων κ.ά.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες που έγιναν αποδεκτές κατά την εισήγηση της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου, είναι τα 20,25 εκατ. ευρώ. Αφορούν στο μισθολογικό κόστος που προκύπτει από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα της επένδυσης, υπολογιζόμενο σε περίοδο 2 ετών και εφόσον η πλήρωση της κάθε θέσης εργασίας έγινε εντός περιόδου τριών ετών από την περάτωση των εργασιών.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, αποδίδεται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής που προβλέπεται στον ν. 4608/2019 για τις ενισχυόμενες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου ύψους 20.252.042 ευρώ. Το ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής ανέρχεται σε 7.088.214 ευρώ ήτοι ποσοστό 35% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης.

H επένδυση εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στον κλάδο τους παγκοσμίως ή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Bespoke SGA Holdings του Σπ. Θεοδωρόπουλου το 45% της ΙΟΝ

Τι σηματοδοτεί το deal Autohellas και Fourlis με επίκεντρο την Trade Estates – Τα logistics, η στρατηγική συνεργασία και το ΧΑ

Κανένα ενδιαφέρον Παγκρήτιας ή Μιχάλη Σάλλα για την Τράπεζα Αττικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider