Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνει η ανάπλαση 8,5 εκατ. ευρώ στο campus του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον Ελαιώνα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνει η ανάπλαση 8,5 εκατ. ευρώ στο campus του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον Ελαιώνα
Τι προβλέπεται για την αναβάθμιση και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Υπογραφή ένταξης από τον Θ. Σκυλακάκη.

Την ένταξη του έργου «Βοτανικός/Ελαιώνας – Αναβάθμιση και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη (campus) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, και αφορά την αναβάθμιση και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη (campus) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα και αναπτύσσεται εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.

Τα κονδύλια

Το έργο ανήκει στον Πυλώνα Ανάκαμψης «Πράσινη Μετάβαση», στον Άξονα «Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση» και στον τομέα «Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις» (συνολικό ύψος δράσης 475 εκατ. ευρώ).

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ύψους 8.525.000 ευρώ (σχεδόν 75 χιλ. οι μελέτες) με ΦΠΑ, εκ των οποίων ποσό 6.875.000 ευρώ προέρχεται από Ταμείο Ανάκαμψης και 1.650.000 ευρώ από το εθνικό ΠΔΕ. Για το 3ο τρίμηνο του 2022 προβλέπεται η δημοσίευση της έναρξης διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, για το β’ τρίμηνο 2023 η κοινοποίηση της ανάθεσης της/των σύμβασης/-εων και για το τέλος του 2025 η ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι βασικές εκταμιεύσεις αναμένονται την προσεχή 3ετία (από περίπου 2,82 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2025). To Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλαμβάνει τη συντήρηση και λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωσή του.

Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου

Όπως αναφέρεται και στο Τεχνικό Δελτίο που συνοδεύει την απόφαση της ένταξης, σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη (campus) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα και αναπτύσσεται εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού, μιας σημαντικής αρτηρίας της πόλης τόσο από άποψη κυκλοφοριακού φόρτου, όσο και από πλευράς χρήσεων. Το έργο αλλάζει ριζικά την ποιότητα του περιβάλλοντος χώρου του Ιδρύματος και κατ’ επέκταση του αστικού χώρου, ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής.

Η αναβάθμιση του χώρου θα αναδείξει το Πανεπιστήμιο, θα συμβάλλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και των εργαζομένων αλλά και τρίτων αφού μπορεί να προσελκύσει καθημερινά περισσότερους επισκέπτες, όπως κατοίκους της περιοχής και μαθητές, επισκέπτες σχολείων και να φιλοξενήσει δραστηριότητες ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης και πολιτισμού.

Πλήρης αναμόρφωση

Η συνολική επιφάνεια περιβάλλοντος χώρου που θα αναβαθμιστεί είναι 200.000 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνεται η πλήρης αναδιαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, με διαμόρφωση βατών επιφανειών για ανεμπόδιστη, άνετη και ασφαλή προσπελασιμότητα όλων των υπαίθριων χώρων, με σχεδιασμό, υλικά και τρόπους εφαρμογής που διασφαλίζουν την πλήρη και ασφαλή πρόσβαση και των ΑμεΑ (κατάλληλες κλίσεις για αναπηρικά αμαξίδια, αντιολισθητικές επιφάνειες), την εγκατάσταση συστήματος φωτισμού, χαμηλής κατανάλωσης, για την ασφαλή διέλευση και παραμονή εντός κατά τις προχωρημένες απογευματινές και νυχτερινές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στη δράση αυτή περιλαμβάνονται παρεμβάσεις αναπλάσεως με σχετικά μονοπάτια και ποδηλατοδρόμους (χάραξη και κατασκευή ειδικού πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου με επιστρώσεις βιοκλιματικών υλικών), χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο (κουρασάνι), διαμόρφωση αίθριων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κτήρια με ξύλινες πέργολες, πρόσβαση για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (οδηγοί τυφλών, προσβασιμότητα κτηρίων κα), αναβάθμιση του εσωτερικού οδικού δικτύου με νέα υλικά (νέα άσφαλτος, κυβόλιθοι διαφόρων τύπων, ράμπα ποδηλατοδρόμου στην υπόγεια διάβαση κα), αναδιαμόρφωση του εσωτερικού δικτύου ομβρίων υδάτων, αναβάθμιση οδοφωτισμού με ΑΠΕ, κάθετη και οριζόντια σήμανση, οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης εντός του χώρου και εγκατάσταση «έξυπνου» συστήματος μέτρησης των θέσεων στάθμευσης και τοποθέτηση όλου του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, ποδηλατοστάτες, καλάθια απορριμμάτων κλπ.).

Οι χώροι πρασίνου

Επίσης, θα γίνει αναβάθμιση και ανασχεδιασμός όλων των χώρων πρασίνου στο campus με διάφορους τρόπους κατόπιν φυτοτεχνικής μελέτης, δημιουργώντας μια θεματική σύνδεση με τους δενδρόκηπους του campus και την φύτευση δένδρων όπως ελαιόδενδρων Olea Europaea, πλατάνων Platanus Orientalis και κυπαρισσιών αειθαλών ορθόκλαδων Cupressus Sempervirens Pyramidalis σε κομβικά σημεία της διαδρομής σε ανταπόκριση με την υφιστάμενη βλάστηση του χώρου (κατασκευή δενδροστοιχειών και συστάδων από αειθαλή και φυλλοβόλα δένδρα, δημιουργία θεματικών κήπων, η δημιουργία χώρων με αμιγή φύτευση καλλωπιστικών θάμνων και πόων, κατασκευή χώρων χλοοτάπητα και λειμώνα, λειτουργική αξιοποίηση – ανάπλαση υφιστάμενων χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, δίκτυο άρδευσης για την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού από υφιστάμενα πηγάδια κα).

Επιπλέον, θα γίνει εγκατάσταση συστήματος κάθετης φύτευσης σε επιφάνειες τοίχων των κτηρίων και θα δημιουργηθούν πράσινα δώματα στο Πανεπιστήμιο. Τέλος θα υλοποιηθούν υποστηρικτικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν αποτελούν στοιχεία διαμορφώσεως, αλλά λειτουργούν σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις αναπλάσεως ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική ανάδειξη του Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποιες είναι οι ζητούμενες τιμές σε 15 top περιοχές της Αττικής

Σενάρια νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τρικυμία του Nord Stream 1 - Το σενάριο ύφεσης και o φόβος στασιμοπληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider