ΕΛΙΝΟΙΛ: Σε τροχιά ανάπτυξης τα πρατήρια του μέλλοντος στην Ελλάδα – Οι προκλήσεις του νέου κλιματικού νόμου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΙΝΟΙΛ: Σε τροχιά ανάπτυξης τα πρατήρια του μέλλοντος στην Ελλάδα – Οι προκλήσεις του νέου κλιματικού νόμου
Ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών δείχνει να αντέχει και να προσαρμόζεται διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιό του και προσμένοντας σε μια ταυτόχρονη προσαρμογή και από την πλευρά του θεσμικού και νομικού πλαισίου.

Η ενεργειακή κρίση και οι κλυδωνισμοί στην εσωτερική αγορά καυσίμων σφυροκοπούν και τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα οι οποίες καλούνται ταυτόχρονα να προσαρμοστούν στους στόχους του Fit for 55 και να χάσουν κατ’ επέκταση μερίδιο της αγοράς στα παραδοσιακά μέχρι τώρα προϊόντα τους (πετρέλαιο, βενζίνη κλπ).

Ωστόσο, ο κλάδος δείχνει να αντέχει και να προσαρμόζεται διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιό του και προσμένοντας σε μια ταυτόχρονη προσαρμογή και από την πλευρά του θεσμικού και νομικού πλαισίου, το οποίο ήδη άνοιξε την πόρτα για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα παραμείνει στην αγορά (με σύνθεση χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος).

Ο νέος κλιματικός νόμος, η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, η στροφή στην ηλεκτροκίνηση, η ανάγκη για συμπιεσμένο φυσικό αέριο ακόμη και για υδρογόνο μελλοντικά δημιουργούν την ανάγκη για νέα προϊόντα και νέες υποδομές στις επιχειρήσεις και τα πρατήρια. Ωστόσο, η αγορά σημειώνει ότι όσο φιλόδοξοι και εάν είναι οι στόχοι μέχρι το 2030 και το 2050, δεν πρέπει να αποκλείονται συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ κατά τη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη σημείωσε ότι υπάρχουν καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που περιορίζουν κατά 90% τις εκπομπές ρύπων. Και ακόμη και αν δεν το κάνουν κατά 100%, η χρήση τους αποτελεί κέρδος για την αγορά, τους καταναλωτές και το περιβάλλον καθώς ακόμη δεν είναι σίγουρο αν μέχρι το 2035 οι φιλόδοξοι στόχοι για την ηλεκτροκίνηση θα είναι εφικτοί από άποψη δικτύου φόρτισης, κατασκευής και υποδομών (ακρίβεια υλικών/logistics) και αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών (τα ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν ακριβά για το μέσο καταναλωτή).

«Το 2035 θα έχουμε υποδομές για ηλεκτροκίνηση. Εμείς ήδη αναπτύσσουμε αυτή τη στρατηγική αλλά αντιμετωπίζουμε καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης της εταιρείας. Στην ίδια λογική, σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται τα πρατήρια του μέλλοντος, τα οποία σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Αληγιζάκη θα είναι αποδοτικά πρατήρια τα οποία θα διαθέτουν εναλλακτικά καύσιμα όπως LNG, CNG, υποδομές για ηλεκτροκίνηση και υδρογόνο και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς για νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

Πως η γρήγορη προσαρμογή αντιστάθμισε τους κινδύνους

Στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι αντιφατικές ανακοινώσεις της Πολιτείας και η ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ «θολό τοπίο», μια μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις εταιρίες παρόχων, προκειμένου να μην οδηγηθούν εκ νέου σε μεγάλες ζημιές.

Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, έχουμε κινηθεί πολύ αποτελεσματικά στο α΄ εξάμηνο και έχουμε πετύχει μια πολύ στοχευμένη και προσεκτική ανάπτυξη, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς του 2030, και ένα οικονομικό αποτέλεσμα σαφώς υψηλότερο του αντίστοιχου περσινού με μια πολύ καλή πορεία στις Διεθνείς πωλήσεις και ένα πεντάμηνο στην Εσωτερική αγορά, βελτιωμένο κατά 7% από πέρυσι», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αληγιζάκης.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης η εταιρείας έχει συνάψει συνεργασία με την ΔΕΗ, και αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα σημείων φόρτισης στο δίκτυό της, όπου με αφετηρία τα νησιά, θα δημιουργήσει σταθμούς φόρτισης σε 100 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ξεκινά τρεις μεγάλους ενεργειακούς σταθμούς LNG – CNG κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες.

«Συνεργαζόμαστε με τον ΔΕΣΦΑ για να μελετήσουμε την ανάπτυξή μας στην αγορά του υδρογόνου, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει τις επενδύσεις για τα πρατήρια του μέλλοντος, όπου θα εξυπηρετούνται οι νέες σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Παράλληλα, διευρύνουμε συνεχώς τον ρόλο μας σαν επιχείρηση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, με πολλές και διάφορες δράσεις, ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να εκπληρώνει μια επιχείρηση στην κοινωνία. Σίγουρα δεν είναι το 2022 -από πλευράς επιχειρηματικού περιβάλλοντος- μια χρονιά όπως αρχικά την είχαμε αξιολογήσει, όμως με έγκαιρες και ουσιαστικές κινήσεις, καταφέραμε μέχρι τώρα να αποφύγουμε κινδύνους και αξιοποιήσαμε τις όποιες ευκαιρίες δημιούργησε η ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου και η γεωπολιτική του Φεβρουαρίου, με την ίδια προσεκτική τακτική. Και έτσι θα προχωρήσουμε, με στόχο ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα από το περσινό», σημείωσε ο κ. Αληγιζάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας, το 2021 εσωτερική αγορά έκλεισε στο +2%, καλύπτοντας ένα μικρό τμήμα των απωλειών του 2020 που είχε υποχωρήσει 8%.

«Όπως συνέβη και στην δεκαετή οικονομική κρίση, έτσι και στην υγειονομική της τελευταίας διετίας, η ΕΛΙΝΟΙΛ είχε ένα σοβαρό πλεονέκτημα που της επέτρεψε να ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις που υπήρξαν στην αγορά, και να κλείσει με ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Το πλεονέκτημά της ήταν και είναι η δραστηριοποίησή της σε διαφορετικές ενεργειακές αγορές, όπου είχε την δυνατότητα με την υπεραπόδοση που εμφανίζουν κάποιες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να υπερκαλύπτουν τις απώλειες κάποιων άλλων.

Το 2021 και παρά την πτώση που παρουσίασαν οι πωλήσεις στο εξωτερικό, λόγω των κλειστών συνόρων στο α΄ τετράμηνο, πετύχαμε να αναπτύξουμε πωλήσεις σε νέα προϊόντα και σε νέες αγορές, όπως π.χ. μεγάλες ποσότητες Gasoil και JET, και να πετύχουμε μια πολύ υψηλή κερδοφορία, η οποία υπερκάλυψε τις απώλειες εσόδων που είχαμε στην Εσ.Αγορά, στην οποία οι πωλήσεις σημείωναν μείωση 2%», επεσήμανε ο κ. Αληγιζάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΙΝΟΙΛ: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,070015 ευρώ ανά μετοχή

ΔΕΣΦΑ και ΕΛΙΝΟΙΛ ανακοινώνουν πρόθεση συνεργασίας στον τομέα του Υδρογόνου

Η ΕΛΙΝΟΙΛ υπερήφανος Χορηγός του Χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider