Ο Σ. Κόκκαλης καθορίζει το μέλλον της Intrakat – Το κυοφορούμενο deal και τα κρίσιμα ποσοστά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Ο Σ. Κόκκαλης καθορίζει το μέλλον της Intrakat – Το κυοφορούμενο deal και τα κρίσιμα ποσοστά
Στα «χέρια» του μεγαλοεπιχειρηματία βρίσκεται η ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την είσοδο νέων επενδυτών στην κατασκευαστική. Επαφές με Μπάκο – Καϋμενάκη για το ποσοστό Κόκκαλη - Intracom. Τα μερίδια, τα assets και τα ανοιχτά θέματα.

Η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη θα σηματοδοτήσει το μέλλον της Intrakat. Στα «χέρια» του μεγαλοεπιχειρηματία βρίσκεται η ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως και το σχετικό timing αλλά και το τίμημα αυτής, για την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Intracom στον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή της Intrakat.

Άλλωστε, χτες και οι δύο εισηγμένες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στην αγορά, τις οποίες και το insider.gr έχει αναδείξει, αναφέροντας «ότι η Intracom Holdings βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά τη συμμετοχή της στην INTRAKAT, χωρίς να υπάρχει συμφωνία σήμερα». Μπορεί να μην αναφέρθηκαν στους υποψήφιους επενδυτές αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και πολλές εβδομάδες κυκλοφορούσαν σενάρια που «φωτογραφίζουν» τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, μαζί με τον Αλ. Εξάρχου, ως επίδοξους νέους επενδυτές – αγοραστές μετοχικού ποσοστού στην Intrakat. Με τις επαφές να έχουν να κάνουν, σε τούτο το στάδιο, με το μερίδιο της πλευράς Κόκκαλη – Intracom, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Η πλευρά των εφοπλιστών άλλωστε, από τότε που πούλησαν το μερίδιό της στην Ελλάκτωρ (σχεδόν 30% στην Motor Oil) εξασφαλίζοντας κεφάλαια περίπου 180 -190 εκατ. ευρώ (και υπεραξία άνω των 50-60 εκατ.), άφηνε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να βρει «στόχο» για να επενδύσει, ακόμα και άμεσα, περί τα 200-300 εκατ. ευρώ στο φάσμα των υποδομών (έργα, ενέργεια κ.α.). Στην πορεία προέκυψε η περίπτωση της Intrakat με τη γνωστή συνέχεια που έφτασε ως την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την πλευρά του κ. Κόκκαλη για είσοδό τους στην εταιρεία.

Κατά κάποιες πλευρές το deal «είναι για να γίνει», δηλαδή στην τελική ευθεία, ωστόσο, όπως αναφέρουν και στην ποδοσφαιρική αγορά «αν δεν πέσουν υπογραφές και γίνουν επίσημες ανακοινώσεις μεταγραφή δεν υπάρχει». Και αυτό το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Πάντως, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να «κλείσει» η συμφωνία -για την οποία άλλοι δηλώνουν ότι θέλει ακόμα χρόνο- και θέτουν κάποια, ζητήματα ως προς πτυχές ενός ενδεχόμενου deal.

Αν και έχει κυκλοφορήσει ευρέως το σενάριο περί διαπραγμάτευσης για απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου (από 50%+1 έως και 60%-65% που εμπλέκει σχεδόν το σύνολο των βασικών μετόχων, δηλαδή Σουρέτη – Λαζαράκη κ.α. και θα γεννούσε και υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς αν δεν «έσπαγαν» ποσοστά), εντούτοις, υπάρχει και η εκτίμηση που κάνει λόγο για «μια… αυξημένου μεγέθους μειοψηφική θέση». Πληροφορίες του insider.gr σημειώνουν ότι η όποια συμφωνία, σε αυτή τη φάση, αφορά μάλλον στα ποσοστά συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη που μπορεί να κινηθούν στο 37% (μερίδιο της Intracom, ίσως και υψηλότερα αν συνυπολογιστούν και ποσοστό μετόχων πολύ κοντά στον Σ. Κόκκαλη).

Όπως ανέφερε και χτες το insider.gr, σημειώνεται ότι η Intracom Holdings ελέγχει κάτι λιγότερο από 37% (36,79% για την ακρίβεια), η Strongview Holdings (Δ. Θεοδωρίδης) άνω του 12,1%, ενώ η Danehc Estate έχει 10,1% (Λαζαράκης κ.α.), η Adamas Group 8,1% (Δ. Κούτρας), ο Π. Σουρέτης 6,2%, οι θεσμικοί επενδυτές συνολικά 9,77% και το λοιπό επενδυτικό κοινό 16,89%.

Σε δεύτερο χρόνο, πώς θα αντιδράσουν οι Σουρέτης – Λαζαράκης - Κούτρας, ίσως συσχετιστεί και με την επόμενη μέρα στην εταιρεία, σε σχέση με την θέση τους εκεί, τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει, τους στόχους που θα τεθούν από τους νέους μετόχους κ.α. Σε σχέση με την τιμή, πολλά σενάρια έχουν ακουστεί περί premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή (ακόμα και για επίπεδα 3 ευρώ), αλλά καλό είναι η αγορά να περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για ευνόητους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, λίγο μετά το deal Ελλάκτωρ – Motor Oil, φαίνεται να οδεύουμε σε μια ακόμα σημαντική κίνηση στον κατασκευαστικό κλάδο που εδώ και καιρό έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης αίγλης του. Προφανώς, για τους υποψήφιους επενδυτές της Intrakat δέλεαρ έχουν παίξει το υψηλό ανεκτέλεστο των 1,1 δις ευρώ, η συμμετοχή σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ (έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ περίπου), η διεκδίκηση πολλών νέων έργων από ένα «πακέτο» δεκάδων δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια και ιδιωτικά έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις, Ιδιωτικοποιήσεις κ.α.), οι μπίζνες σε real estate – τουρισμό και βέβαια το «καλάθι» των ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 1,6 GW +600 MW(100MW σε κατασκευή, 250MW υπό ανάπτυξη, 1,3GW co – development, αλλά και 600MW storage), τα οποία βολιδοσκοπούσε και η BC Partners.

Μέσα στις επόμενες μέρες προφανώς η αγορά θα ενημερωθεί επισήμως για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Σ. Κόκκαλης μέσα στην τελευταία διετία, στην οποία φάνηκε και πάλι δραστήριος με τον όμιλο, έδειξε ότι δεν διστάζει να πουλήσει όπως και να «ανακατέψει την τράπουλα». Προχώρησε σε κινήσεις ή προωθεί διεργασίες (το deal με ομολογιούχους και μετόχους στην Intralot, την «τύχη» των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, η περίπτωση της Intrakat, σενάρια για πώληση της Defence αλλά και έτερων περιουσιακών στοιχείων σε ακίνητα και τουρισμό - ξενοδοχεία κ.α.) οι οποίες αποφέρουν ρευστότητα – μόχλευση 250 – 300 εκατ. ευρώ που μένει πάντως να φανεί αν και πώς θα αξιοποιηθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στα assets της Intrakat είναι και το ποσοστό της στην εταιρεία ακινήτων Κέκροψ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα «τρέξει» η αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Έρχεται διαγωνισμός για τον αερολιμένα Καλαμάτας

Μοντέλο «Public Wealth Fund» για το Υπερταμείο – Η ΕΤΑΔ, τα ακίνητα, το ΧΑ, η ΑΕΕΑΠ

Intracom: Επιστροφή 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους - Οι δηλώσεις Κόκκαλη για την Intrakat 

Όλες οι ειδήσεις

08:49

Γερμανία: Θύελλα επικρίσεων για τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς - «Έπρεπε» να απαντήσει ο Σολτς

08:38

Συμφωνία συνεργασίας Μακρόν - Μόντι «για να λάβει τέλος η σύρραξη» στην Ουκρανία

08:22

Μπάιντεν: «Πράσινο φως» σε δαπάνες 430 δισ. δολαρίων - Στο επίκεντρο κλιματική αλλαγή, εταιρική φορολογία

08:15

Ανακύκλωση: Η δημιουργία πολύτιμων προϊόντων είναι απλώς θέμα... Χημείας

08:15

ΟΗΕ: Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία τον Αύγουστο

08:08

Περιφέρεια Αττικής: Σε ποιους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προγραμματίζει «λίφτινγκ»

08:01

Πώς το ESG στριμώχνει το Greenwashing - Τι κάνουν οι εταιρείες για να παραπλανήσουν το κοινό

07:57

«Προσκλητήριο» στην ΗΛΕΚΤΩΡ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για το περιβαλλοντικό project των 106 εκατ. ευρώ

07:54

Eurobank: Ποιες είναι οι επενδύσεις της σε ακίνητα – Εισπράττει ετήσια ενοίκια 88 εκατ. ευρώ

07:48

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Νέες δράσεις για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη – 10 χρόνια «φαγούρα»

07:43

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ

07:41

Στο «μικροσκόπιο» οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο

07:39

North Evia-Samos Pass: Πως και πότε θα διατεθούν τα 13.800 εκκρεμή voucher

07:38

Όλοι με το βλέμμα στα επόμενα γκάλοπ - Ο στενός κύκλος του Αλέξη - Εγκώμιο απραξίας

07:36

Τράπεζες: Ο Γιάννης κάνει βουτιές αλλά οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ

07:35

Η νεότερη έκδοση της Phantom δημιουργεί την πιο bespoke συλλογή της Rolls-Royce

23:52

Τουλάχιστον 157 παιδιά πέθαναν από ιλαρά στη Ζιμπάμπουε

23:40

Αύξηση της θερμοκρασίας την Τετάρτη - Κοντά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

23:25

Τυνησία: Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με ποσοστό 96,4% - Υπερεξουσίες στα χέρια του προέδρου

23:09

Wall Street: Το ράλι της Walmart έδωσε το στίγμα - Σε υψηλά 3 μηνών Dow Jones και S&P 500

22:57

«Χρυσός» ο Τεντόγλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου με άλμα στα 8,52 μ.

22:34

Λίβανος: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στον 42χρονο που εισέβαλε σε τράπεζα ζητώντας τα χρήματά του

22:19

Σε χαμηλά έξι μηνών το πετρέλαιο με απώλειες 3%

22:08

Ουκρανία: Ρωσική κυβερνοεπίθεση «άνευ προηγουμένου» καταγγέλλει η Energoatom

21:55

Η ΙΚΕΑ ολοκληρώνει την αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά - Προς εκκαθάριση η θυγατρική IKEA Dom

21:34

Θάσος: Συνελήφθη 65χρονος για τη μεγάλη φωτιά - Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση

21:15

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια

21:02

Χρυσός: Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα

20:57

Carnival: Αίρεται η υποχρέωση τεστ σε ανεμβολίαστους επισκέπτες - Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις

20:44

Στην Ουκρανία ο γγ του ΟΗΕ - Τριμερής συνάντηση με Ζελένσκι, Ερντογάν