ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου με το deal με Volterra

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου με το deal με Volterra
Η θυγατρική της ΔΕΗ αποκτά έργα ΑΠΕ άνω των 110 MW, με μία συμφωνία που βοηθά και στη σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης της ισχύος, αλλά και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων.

Σε σημαντική ποσοτική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «μεταφράζεται» η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για εξαγορά έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος ΑΠΕ άνω των 100 MW από τη Volterra.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γεγονός ότι το deal αφορά αιολικά πάρκα σηματοδοτεί και τη σημαντική ποιοτική ενίσχυση του portfolio του Ομίλου ΔΕΗ, με δεδομένο ότι σε αυτό δίνουν τον τόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Επομένως, η ενίσχυση της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας σημαίνει οδηγεί πιο ισορροπημένη κατανομή » του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στις διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ, πετυχαίνοντας έτσι διαφοροποίηση κινδύνου.

Παράλληλα, με τη συμφωνία διασφαλίζεται ανταγωνιστική αποτίμηση της αξίας του συνόλου του χαρτοφυλακίου έργων που αγοράζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς αυτό γίνεται εντός ενός εύλογου εύρους τιμών συγκρίσιμων πρόσφατων συναλλαγών. Μάλιστα, πιθανή αναχρηματοδότηση μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις των έργων.

Επίσης, στο πλαίσιο του deal, εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στα 133 εκατ. ευρώ το enterprise value

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικράτηση της ΔΕΗ στη σχετική διαδικασία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η εταιρεία καταφέρνει να κερδίσει σε ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία όπου εμπλέκονται διεθνείς μεγάλοι παίκτες. Έτσι, συνιστά μία εμφατική κίνηση, με αντιπάλους κολοσσούς του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η ισπανική Iberdrola.

Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους 133 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Offshore αιολικά και κινήσεις στα Βαλκάνια

Ο Όμιλος έχει ένα γιγαντιαίο πλάνο ανάπτυξης ΑΠΕ που εξελίσσεται συνεχώς, ενώ προβλέπει πως μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ένα mega φωτοβολταϊκό, ισχύος 500MW. Μάλιστα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της ενόψει της χρηματοδότησης του business plan.

Στα επόμενα πλάνα του σχεδίου ανάπτυξης περιλαμβάνονται και άλλες κινήσεις στην αγορά των off shore αιολικών καθώς και «πράσινες» επενδύσεις στα Βαλκάνια, πιθανότατα εντός του έτους. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη κατοχυρώσει την ισχυρή της παρουσία στην αποθήκευση με έργα ισχύος άνω του 1GW.

Παράλληλα, τους τελευταίους 24 μήνες έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία παγκοσμίου εμβέλειας με τη RWE, αλλά και να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10 GW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Πώλησης και Αγοράς Χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

ΑΒΑΞ: Κέρδη 40 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο από την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider