Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 260 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2022 – Δεν είναι αποδεκτός ο χαρακτηρισμός «υπερκέρδη» στην ενέργεια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 260 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2022 – Δεν είναι αποδεκτός ο χαρακτηρισμός «υπερκέρδη» στην ενέργεια
«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν καταναλωτές που πιέζονται. Αν το θέμα τεθεί διαφορετικά, τότε είναι μια άλλη συζήτηση», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην ετήσια γενική συνέλευση. Εκτίμησε ότι η αλλαγή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργεια, από την 1η Ιουλίου, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Η Mytilineos όχι μόνο θα επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει για τη χρήση του 2022, αλλά και θα τον ξεπεράσει, σημείωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω στόχος είχε ανακοινωθεί στην περσινή γενική συνέλευση, με τον επικεφαλής της Mytilineos να σημειώνει τότε πως στη χρήση του 2022 θα διπλασιαστούν τα καθαρά κέρδη του 2020, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 130 εκατ. ευρώ. «Επιδεικνύοντας τρομερή ανθεκτικότητα, είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει ότι θα ξεπεράσει το προσδοκώμενο νούμερο. Το 2022 η καθαρή κερδοφορία θα υπερβεί τα 260 εκατ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν «έγιναν τα πάντα», καθώς εκδηλώθηκε μία πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, ξύπνησε ένας κοιμώμενος πληθωρισμός, ενώ ξέσπασε και πόλεμος. «Σας διαβεβαιώνω ότι για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, όλα τα business units της εταιρείας δούλεψαν 12ωρα για να υπερβούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Κανένας μας δεν δεχόταν να μην επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναλυτή, σχετικά με την έκτακτη εισφορά που πρόκειται να επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς και για την επικείμενη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού από την 1η Ιουλίου, σημείωσε ότι πριν από ενάμιση χρόνο η χώρα μας καθιέρωσε τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς σύμφωνα με το Target Model.

Η Mytilineos τήρησε τις επιταγές του Target Model, χωρίς να χρησιμοποιήσει πρακτικές για να αποκομίσει αθέμιτα κέρδη. «Κάναμε ό,τι προβλέπει ο νόμος, έχουμε ελεγχθεί πάνω από 10 φορές και σε όλες αυτό επιβεβαιώθηκε», υπογράμμισε.

Υπογράμμισε ότι δεν δέχεται τους χαρακτηρισμούς για «υπερκέρδη» ή «ουρανοκατέβατα κέρδη». «Η Mytilineos είναι μία εταιρεία που λειτουργεί καλύτερα από τον ανταγωνισμό, αυτό στις οικονομίες της Δύσης δεν λέγεται αισχροκέρδεια», συμπλήρωσε.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν καταναλωτές που πιέζονται. Αν το θέμα τεθεί διαφορετικά, τότε είναι μια διαφορετική συζήτηση. Μία λογική του τύπου: "φέρε από αυτά που έκλεψες", είναι κάτι που δεν θα το παραδεχτώ ποτέ», τόνισε.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην αγορά, σημείωσε πως δεν είναι γνωστοί οι όροι με την οποία θα λειτουργεί από την 1η Ιουλίου, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Όπως το προηγούμενο μοντέλο δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές στα αποτελέσματά μας, το ίδιο εκτιμούμε ότι θα γίνει και τώρα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ανησυχία», επισήμανε.

Όσον αφορά τον Τομέα της Μεταλλουργίας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλισθεί η εταιρεία και να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που ανέκυψε από την άνοδο των τιμών μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Σχετικά με τον Τομέα RSD, τόνισε πως η απόδοσή του θα ξεπεράσει φέτος τα 100 εκατ., από 20 εκατ. το 2021. Σημείωσε πως έχει τρεις εκφάνσεις: τα έργα EPC σε τρίτους, τις ίδιες επενδύσεις από τον τομέα για την εταιρεία (κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία), και τα έργα BOT (Build Operate Tranfer) σε όλο τον κόσμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως αν η εταιρεία άλλαζε μοντέλο και ανέπτυσσε έργα αποκλειστικά για την ενίσχυση του ιδίου χαρτοφυλακίου, γρήγορα θα εξαντλούσε όλη τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, τη στιγμή που έχει πολλές δραστηριότητες να χρηματοδοτήσει. Φέτος, πρόσθεσε, το CAPEX θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Η λογική διάθεσης μονάδων ΑΠΕ αφήνει μεγάλο περιθώριο, δίνοντας μεγάλη ευελιξία στη διάθεση της χρηματοδότησης.

«Μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει πολύ ακριβό και σπάνιο. Και το χειρότερο είναι να μειωθεί το rating μας από τους οίκους αξιολόγησης. Δεν είναι λογικό το χαμηλό rating και τα πολλά φωτοβολταϊκά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ξαναγράφεται» ο διαγωνισμός των 226 εκατ. ευρώ για τις «e - πολεοδομίες» – Δεκτή προσφυγή της Μυτιληναίος

Μυτιληναίος: Ποια είναι η «εικόνα» του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης – Ανεκτέλεστο στα 2,4 δισ. ευρώ

Fitch για Μυτιληναίο: Άμεση και ισχυρή η άνοδος της κερδοφορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider