ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες σε τέσσερις αγορές εκτός συνόρων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες σε τέσσερις αγορές εκτός συνόρων
Μία δεξαμενή υποψήφιων νέων έργων ΑΠΕ έως 1 GW, επιπλέον του «πράσινου» χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνεται ήδη στο business plan της, διαβλέπει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας της στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, καθώς και της «εισόδου» στη Ρουμανία και την Αλβανία.

Προοπτικές για την ενίσχυση της δραστηριοποίησής της εκτός συνόρων διαβλέπει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την ανάπτυξη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αναφέρθηκε χθες στην επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία. Οι «πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, όπου η εταιρεία εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος έως 1 GW.

Οι μονάδες αυτές δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επομένως, η δρομολόγησή τους θα σήμαινε ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα προστεθεί στο portfolio ΑΠΕ συνολικής ισχύος 11 GW της εταιρείας, από έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αποτελούν τη «δεξαμενή» από την οποία θα αυξήσει τους εν λειτουργία σταθμούς της στα 6,4 GW μέχρι το 2029.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη παρουσία στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, με αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 102 MW και 30 MW. Ωστόσο, οι στόχοι που έχουν θέσει οι δύο χώρες για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιπλέον έργων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ρουμανίας και της Αλβανίας, στις αγορές ΑΠΕ των οποίων βλέπει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ευκαιρίες για είσοδο.

Οι στόχοι για κάθε αγορά

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Βουλγαρία στα 7 GW το 2030 από 4 GW που είναι σήμερα, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της χώρας, σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφήνει «παράθυρο» για την ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου έως 300 MW καινούριων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η προβλεπόμενη ενίσχυση των ΑΠΕ στα 29 GW το 2030, από 17 GW, δημιουργεί το περιθώριο για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ 200-300 αιολικών πάρκων. Ανάλογο είναι το δυνητικό χαρτοφυλάκιο και στην Ρουμανία, η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει τα «πράσινα» έργα στην επικράτειά της στα 18 GW, από 11 GW.

Μικρότερο είναι τα περιθώρια δραστηριοποίησης στην Αλβανία, με δεδομένο ότι ο στόχος της χώρας για το 2030 είναι τα 1,8 GW, από 200 MW σήμερα. Έτσι, στη γειτονική αγορά η εταιρεία εκτιμά πως θα μπορούσε να αναπτύξει μονάδες 100-150 MW.

1,58 δισ. ευρώ για 4 εμβληματικά έργα στην Ελλάδα

Με την ίδια λογική, εχέγγυο για την επίτευξη των μεγεθών ανάπτυξης που έχει θέσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την Ελλάδα αποτελούν οι υψηλοί «πράσινοι» στόχοι που θέτει η χώρα μας, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και των μονάδων αποθήκευσης στα 30 GW έως το 2030. Μάλιστα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων και με τέσσερα εμβληματικά έργα, συνολικών επενδύσεων 1,58 δισ. ευρώ, τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν ορόσημα στην πορεία απανθρακοποίησης του εγχώριου ενεργειακού μίγματος.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο αντλησιοταμιευτικός σταθμός 680 MW στην Αμφιλοχία, κόστους 550 εκατ. ευρώ, ο οποίος προορίζεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει επίσης στα σκαριά το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης.

Νέα δεδομένα στην αξιοποίηση του πλούσιο αιολικού δυναμικού της Ελλάδας θα «φέρει» ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και προϋπολογισμό 555 εκατ. ευρώ. Τέλος, στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση για το φωτοβολταϊκό 470 MW που ετοιμάζεται να αναπτύξει στη Θεσσαλία, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τα 6,4 GW έργων το 2029

Γ. Περιστέρης: Πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου των 6,5 δισ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Σπάει τα κοντέρ» με ανεκτέλεστο 4,9 δισ. ευρώ και επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider