Έλον Μασκ: «Θα μείνω στην Τesla όσο είμαι χρήσιμος» - Ποια τα μελλοντικά σχέδια του για την εταιρεία EV

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλον Μασκ: «Θα μείνω στην Τesla όσο είμαι χρήσιμος» - Ποια τα μελλοντικά σχέδια του για την εταιρεία EV
Ο Μασκ βρίσκεται στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla από το 2008, έχοντας συνδέσει το όνομα του με την πορεία της επιχείρησης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ για το μέλλον του στο «τιμόνι» της Tesla, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Future of the Car Summit, μετά από την φημολογία και τις ανησυχίες από πλευράς διοίκησης της κορυφαίας εταιρείας EV, πως η εμπλοκή του στην εξαγορά του Twitter θα σημάνει την αποχώρηση του από την θέση του CEO.

O Έλον Μασκ, ο οποίος μόλιες λίγα 24ωρα πριν «τάραξε τα νερά» δηλώνοντας πως θα άρει την απαγόρευση χρήσης του μέσου στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είπε μιλώντας στους Financial Times, ότι θα μείνει στην Tesla «όσο μπορώ να είμαι χρήσιμος».

Ο Μασκ βρίσκεται στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla από το 2008, έχοντας συνδέσει το όνομα του με την πορεία της επιχείρησης.

Επέκταση στην Ασία

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο Μασκ υποστήριξε πως μακροπρόθεσμα η Κίνα θα αφορά το 25% με 30% του παγκόσμιου τζίρου της Tesla, απορρίπτοντας μάλιστα τις αιτιάσεις πως η εξαγορά του Twitter από τον ίδιο θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές περιπλοκές για την ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα, όπως υπονόησε ο ανταγωνιστής του στην διαστημική βιομηχανία, Τζεφ Μπέζος, πριν από δύο εβδομάδες.

Η Tesla θα επεκτείνει το υπάρχον εργοστάσιό της στη Σαγκάη, αλλά δεν σκοπεύει να ανοίξει πρόσθετα εργοστάσια στην Κίνα σύντομα, προσέθεσε ο Μασκ, καθώς η εταιρεία ξεκινά την παραγωγή σε εγκαταστάσεις κοντά στο Βερολίνο και στο Όστιν του Τέξας. Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη ήταν κλειστό για μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα λόγω των lockdown, αλλά ο CEO φάνηκε αισιόδοξος ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει.

«Είχα συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφές ότι τα lockdown θα αρθούν γρήγορα», είπε ο Μασκ.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Tesla σκοπεύει να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Ινδονησία, ο Μασκ είπε ότι η εκδήλωση δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να κάνει οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση.

Εταιρείες συμμετοχών

Ο Μασκ συζήτησε επίσης τη σύσταση μιας τριάδας εταιρειών στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποκτήσει το Twitter.

Απέκλεισε την ιδέα να φέρει την Tesla, τη SpaceX και τα άλλα εγχειρήματά του κάτω από μια κοινή στέγη, λέγοντας ότι δεν βλέπει και πολύ αξία στον συνδυασμό τους. Η αποστολή της Tesla είναι να επιταχύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια. Η SpaceX προσπαθεί να επεκτείνει τη ζωή πέρα από τη Γη και να παρέχει διαδικτυακή κάλυψη σε δυσπρόσιτα μέρη του κόσμου μέσω του Starlink. Αυτοί είναι πολύ διαφορετικοί στόχοι, επεσήμανε.

Αυτόνομη οδήγηση

Ο Μασκ ήταν λιγότερο μεγαλόστομος από ό,τι συνήθως σχετικά με τον δρόμο προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι περίμεναν πολλοί στη βιομηχανία.

Αναμφισβήτητα έχει προβεί σε υποσχέσεις περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, κάτι που έχει αναστατώσει τις αρχές των ΗΠΑ.

«Η αυτοοδήγηση είναι ένα από εκείνα τα πράγματα όπου υπάρχουν πολλές αυταπάτες», είπε ο Μασκ. «Η πρόοδός είναι αρχικά γραμμική και στη συνέχεια φαίνεται λογαριθμική και κάπως μειώνεται. Προφανώς, μπορεί να κάνω λάθος», πρόσθεσε ο Μασκ, «αλλά νομίζω ότι είμαστε στην πραγματικότητα πολύ κοντά στο να επιτύχουμε την αυτόνομη οδήγηση σε ένα επίπεδο ασφάλειας που θα είναι καλύτερο από το ανθρώπινο, και η ευνοϊκότερη πρόβλεψη μου είναι ότι θα φτάσουμε εκεί φέτος».

Εξόρυξη μετάλλων για μπαταρίες

Ο Έλον Μασκ δήλωσε επίσης ότι η Tesla είναι ανοιχτή να αγοράσει μια εταιρεία εξόρυξης.

Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν την προμήθεια μετάλλων που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Η Tesla είχε ανέκαθεν στρατηγική για καθετοποίηση της παραγωγής και έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες πρόσφατα για πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου.

«Δεν είναι ότι θέλουμε να αγοράσουμε εταιρείες εξόρυξης», είπε ο Μασκ, «αλλά αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιταχύνουμε τη μετάβαση, τότε θα το κάνουμε».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μασκ θα ξαναβάλει τον Τραμπ στο Twitter, μετά την εξαγορά του

Κίνα: Ανεστάλη η παραγωγή στο εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη

Ο Έλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 8,4 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider