Στην τελική ευθεία 4 ψηφιακά έργα για την συνδεσιμότητα της χώρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία 4 ψηφιακά έργα για την συνδεσιμότητα της χώρας
Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα συνδεσιμότητας της χώρας.

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στα μεγάλα έργα συνδεσιμότητας που δρομολογεί η χώρα με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται ήδη σε εντατικές διεργασίες προκειμένου αυτά να πάρουν την τελική τους μορφή, ακόμα κι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε τέλος του 2025 να υπάρχουν 120.000 πλήρως συνδεδεμένα κτήρια με FTTH, να έχουν ποντιστεί υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και μεταξύ ελληνικών νησιών, οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι να τρέχουν με υποδομή 5G και μια συστοιχία μικροδορυφόρων να ξεκινήσει να τίθεται σε τροχιά.

Τα 4 προαναφερθέντα έργα, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 580 εκατ. ευρώ περίπου και το μεγαλύτερο μέρος τους αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται το καθένα σε διαφορετική φάση ωριμότητας. Στόχος είναι όμως, ήδη από το 2022 να αρχίσουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία ώστε όταν ολοκληρωθούν να εκσυγχρονίσουν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των παρόχων να βάλουν την χώρα στην εποχή των Gigabit.

Κουπόνι εγκατάστασης οπτικών ινών σε κτήρια

Στην περίπτωση της επιδότησης εγκατάστασης των υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια, για παράδειγμα, προβλέπεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η ανάθεση της σύμβασης ή των συμβάσεων στους αναδόχους να προχωρήσει το 3ο τρίμηνο του 2022. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει η δράση συνολικού προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), να διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο που δεν θα εμπίπτει στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάτι που θα γίνει είτε αν συμπεριλάβει κι άλλες κατηγορίες (π.χ. Έξυπνα σπίτια) είτε αν λάβει έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα, σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο.

Η επιδότηση της εγκατάστασης οπτικών ινών σε κτήρια, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση των σχετικών συνδέσεων της χώρας, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η πλειονότητα των συνδέσεων FΤΤH της χώρας - πάνω από το 90% - έχουν πραγματοποιηθεί με το αντίστοιχο κουπόνι Super Fast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί κάθε οικιακή ή επιχειρηματική σύνδεση με 360 ευρώ συν τα τέλη εγκατάστασης για δύο χρόνια.

Μικροδορυφόροι

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το έργο των μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Για το εν λόγω έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις ενδιαφέροντος (Request for Information – RFI), για την οποία υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

Το έργο αναμένεται να ακολουθήσει την λογική των βιομηχανικών επιστροφών, δηλαδή η Ελλάδα να καταβάλει ένα ποσό το οποίο θα επιστρέφει στην εγχώρια βιομηχανία με τη μορφή εκτέλεσης έργων. Όσο για τις ελληνικές εταιρείες που θα εμπλακούν, βάσει του σχεδιασμού, θα συμμετέχουν κατά 30% στο hardware και software των μικροδορυφόρων και κατά 60% στις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν.

Στόχος είναι, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό από χώρες του εξωτερικού, να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας ο οποίος αριθμεί σήμερα περί τις 45 επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ετήσιο τζίρο περί τα 200 εκατ. ευρώ.

5G corridors

Τον επόμενο χρόνο αναμένονται εξελίξεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και για το έργο 5G Corridors, δηλαδή για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς στους 6 ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, ώστε να είναι δυνατή μέχρι και η αυτόνομη οδήγηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Η πρώτη διαβούλευση για το έργο έγινε πέρυσι και το 2ο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται βάσει αρχικού σχεδιασμού να προχωρήσει η ανάθεση των συμβάσεων στους αναδόχους. Παρότι το έργο θεωρείται προχωρημένο εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες μελέτες ωρίμανσης ώστε στην τελική του μορφή, πέρα από την εγκατάσταση του 5G στο οδικό δίκτυο να δημιουργεί κι ένα οικοσύστημα εφαρμογών για τους αυτοκινητοδρόμους, που θα είναι χρήσιμο ακόμα και πριν την έναρξη των χρήσης αυτοοδηγούμενων οχημάτων και φορτηγών στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους. Να θυμίσουμε ότι στόχος του έργου, προϋπολογισμού 200 εκατ. Ευρώ με ΦΠΑ, είναι να έχουν αναπτυχθεί 1.918 χλμ υποδομής 5G σε όλους τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.

Υποθαλάσσια Καλώδια

Παρόμοιο είναι το χρονοδιάγραμμ ακια για τα υποθαλάσσια καλώδια της χώρας, ένα έργο που προβλέπει την διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και τη σύνδεση μεγάλων και μεσαίων νησιών με 1.370 χλμ υποθαλάσσιων καλωδίων. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 110 εκατ. με ΦΠΑ κι αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF Digital) κι από ιδιωτική συμμετοχή.

Βάσει της αρχικής περιγραφής, η ανάθεση των συμβάσεων αναμένεται να προχωρήσει το 2ο τρίμηνο 2023, κάτι που θα γίνει εφόσον το υπουργείο γνωρίζει τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές αντίστοιχες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Για το λόγο αυτό μάλιστα ήδη το υπουργείο έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την δημιουργία ηλεκτρονικού Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων (ΧΕΜΔ), ο οποίος θα συμβάλλει στην χαρτογράφηση των σχετικών υποδομών της χώρας αλλά και στις επενδύσεις που προγραμματίζονται σε αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οπτικές Ίνες: Η συνάντηση Deutsche Telecom με Μητσοτάκη και Vodafone με Πιερρακάκη

Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι εργασίες για το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της Vodafone

5G διάδρομοι, μικροδορυφόροι κι άλλα ψηφιακά έργα οδεύουν προς στο Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider