Τα 3+ 2 projects αξιοποίησης ακινήτων από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Τα 3+ 2 projects αξιοποίησης ακινήτων από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ
Μέσα στον Μάιο η ΕΤΑΔ αναμένει προτάσεις – προσφορές για την «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα» αλλά και για την εκμίσθωση των «Ξενία Κοζάνης» και «Ξενία Καλεντζίου». Σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ η ΜΠΕ για περίπου τις εκτάσεις 1.550 στρεμμάτων σε Θερμοπύλες και Καμένα Βούρλα.

Τρεις συν δύο διαγωνισμοί από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, αντίστοιχα, αρχίζουν και «ωριμάζουν» σταδιακά είτε μέσα στον Μάιο (υποβολή προσφορών ή προτάσεων) είτε μέσω διεργασιών που σχετίζονται τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τέθηκε σε διαβούλευση.

Οι δύο φορείς, αμφότεροι… θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) επιχειρούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις και ακίνητα που έχουν κάτω από την «ομπρέλα» τους άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με προβλήματα και αρρυθμίες. Από την μία πλευρά η ΕΤΑΔ προωθεί διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα» αλλά και για την εκμίσθωση των «Ξενία Κοζάνης» και «Ξενία Καλεντζίου».

Την ίδια ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ ανεβάζει ρυθμούς για την ωρίμανση δύο εκ των ιαματικών πηγών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του, εκείνη του Κονιαβίτη και αυτή των Καμμένων Βούρλων. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Απρίλιο ανακοίνωσε το «άνοιγμα» της διαβούλευσης για το «Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κονιαβίτη (πρώην Camping ΕΟΤ)» στο Δήμο Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου (στις 08/04) όσο για το «Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών-Καλλιδρόμου» στο Δήμο Λαμιέων (στις 19/04), αναρτώντας και τις σχετικές στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.) Στόχος του Ταμείου είναι να βγουν οι διαγωνισμοί εντός του 2022, αν και μένει να φανεί το ακριβές timing.

Τα 3 projects της ΕΤΑΔ

Μέσα στον Μάιο (20/05) αναμένεται η υποβολή προτάσεων των ενδιαφερομένων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση, τμηματικά ή εξ’ ολοκλήρου, του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα», καθώς δόθηκε σχετική παράταση στην χρονική προθεσμία. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2022 η ΕΑΔ είχε απευθύνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με στόχο την προσέλκυση καινοτόμων και αναλυτικών προτάσεων για την αναβάθμιση και ποιοτική αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου. Στόχος της αξιοποίησης θα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του ακινήτου, και η μετατροπή του σε ένα νέο, διεθνούς ακτινοβολίας, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος.

Η ΕΤΑΔ έχει τη διοίκηση και διαχείριση του εν λόγω ακινήτου συμπεριλαμβανομένων: της έμπροσθεν αυτού παραλιακής ζώνης, της λίμνης Καϊάφα και της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (Υδροθεραπευτηρίου) Λουτρών Καϊάφα. Το εν λόγω ακίνητο, καταλαμβάνει έκταση 5.210.342 τ.μ. και περιλαμβάνει: α) τη Λίμνη Καϊάφα, β) ιαματικές πηγές: των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή Ατλαντίδων Νυμφών, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί (ΦΕΚ 1043/Β/2016 και ΦΕΚ 3323/Β/2019), γ) εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, με κεντρική αίθουσα υποδοχής, κυλικείο, ιατρείο, αποδυτήρια, γεώτρηση για την παροχή του ιαματικού νερού, πισίνα υδροθεραπείας που τροφοδοτείται απευθείας από την γεώτρηση, κ.λ.π., δ) το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης στο οποίο υπάρχουν: Κτήριο υποδοχής, το Ξενοδοχείο Γεράνιο, το Ξενοδοχείο Ολύμπια, το Ξενοδοχείο Αρήνη, τρία επιμήκη μονώροφα κτήρια (ξενώνες), το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης, αποθήκες, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικές δραστηριότητες (θαλάσσιο σκι).

Από τα Ξενοδοχεία, λειτουργεί μόνο το Ολύμπια (κατηγορίας 2*, με 18 δωμάτια – 34 κλίνες), ενώ τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν, ε) χερσαία έκταση περιμετρικά της λίμνης και εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής, μεταξύ της οδικής αρτηρίας Ε55 και του κόλπου Κυπαρισσίας που περιλαμβάνει και την παράκτια ζώνη δάσους και αμμοθινών.

Επίσης, μέσα στον μήνα (12/05) υπάρχει η προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών στο πλαίσιο της προκήρυξης της διενέργειας ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού (e-auction) για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «Ξενία Κοζάνης». Το ακίνητο αποτελείται από οικόπεδο επιφανείας 5.046,47τμ, επί του οποίου βρίσκεται κτίριο συνολικής επιφάνειας κύριων χώρων 1.763,46 τ.μ. (Ισόγειο 1.274,53 τ.μ., Α' όροφος 488,93 τ.μ.) και βοηθητικών χώρων 742,89 τ.μ. στο υπόγειο. Το κτίριο εμπίπτει στην κατηγορία εξαίρεσης από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου ως έχει, με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικής μονάδας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιθείσα δόμηση. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε τριάντα πέντε (35 έτη) από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, με δυνατότητα παράτασης για δεκαπέντε (15) επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών.

Τέλος, ίδια διαδικασία (αλλά για τις 09/05) υπάρχει για την εκμίσθωση του ακινήτου «Ξενία Καλεντζίου» που περιλαμβάνει έκταση 8.666 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενώνας (ενεργειακής κατηγορίας Δ) στη θέση "Αγία Παρασκευή", εντός ορίων οικισμού Καλεντζίου, του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια, για 30 έτη με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών, εκμίσθωση του ανωτέρω ακινήτου ως έχει, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιθείσα δόμηση.

Τα δύο ακίνητα – «φιλέτα» του ΤΑΙΠΕΔ

Όσον αφορά στο ακίνητο των Θερμοπυλών, όπως εχει αναφέρει και παλιότερα το insider.gr, αποτελείται από τρία αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες. Τα υφιστάμενα κτίσματα είναι: 2 Ξενοδοχεία, 1 Υδροθεραπευτήριο (spa) και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας, ωστόσο δεν βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ μπορούν να προβλεφθούν χρήσεις για συνεδριακό κέντρο, πισίνες κ.α.. Ειδικότερα, μέσα στο ακίνητο βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αίγλη» (διώροφο κτίριο 1.337 τ.μ., ανακαινίστηκε αλλά δεν λειτούργησε, δυναμικότητας 40 δίκλινων δωματίων και το ξενοδοχείο «Ασκληπιός» (διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ., λειτουργεί για τη στέγαση προσφύγων, διαθέτει 44 δίκλινα δωμάτια).

Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει και η αξιοποίηση της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, με τη συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου να είναι 468 στρέμματα. Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 520 μ., ενώ το νότιο όριο εκτείνεται μέχρι τις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Κνημίς, τμήμα της οροσειράς του Καλλιδρόμου. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και τα ξενοδοχεία «Ράδιον», «Θρόνιον», καθώς και το Υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το ΥΠ.ΠΟ.Α.). Εντός του ακινήτου λειτουργεί η σύγχρονη, πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων Γαλήνη, με κέντρο wellness & spa και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, τροφοδοτούμενα από ιαματικές πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής τους. Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ).

Αναφορικά με την Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη, στους πρόποδες του Όρους Καλλίδρομο, πρόκειται για ακίνητο με συνολική έκταση 783.320.90 τ.μ. αλλά αξιοποιήσιμη έκταση: 500-600 χιλ. τ.μ. (επιτρεπόμενη δόμηση άνω των 52.000 τ.μ.). Όπως και παλιότερα είχαμε αναφέρει, υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια, ήτοι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κατασκήνωσης και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στην ιδιοκτησία, camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, πέντε καταστήματα (σούπερ μάρκετ, εστιατόριο κ.α.), κτίρια προσωπικού, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Εκτός από τουριστικές και ιαματικές χρήσεις, αναμένονται και projects που σχετίζονται με αθλητικές εγκαταστάσεις, retail, μαρίνα 380 σκαφών κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΑΔ: Υπεγράφη η Σύμβαση Παραχώρησης του Ξενία Έδεσσας

Υπερταμείο: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την ΕΤΑΔ

Ποια δύο νέα «Ξενία» βγάζει η ΕΤΑΔ σε διαγωνισμό

Όλες οι ειδήσεις

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό - Οι πρώτες τριμηνιαίες απώλειες από το 2020

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12/2022 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις γουνοποιίας

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων

19:35

Στολτενμπέργκ (ΝΑΤΟ): Η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα

19:34

ΔΝΤ για τον πόλεμο: Η χειρότερη επισιτιστική κρίση από το 2008 - 345 εκατ. άτομα αντιμέτωπα με απειλητικές ελλείψεις

19:29

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη «δόλια απόπειρα» της Ρωσίας

19:20

G7: «Νέο ναδίρ» στον πόλεμο η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών

19:14

Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

19:13

ΟΛΠ: Άνοδος 182% στα έσοδα από τις κρουαζιέρας στο α' εξάμηνο 

19:10

Βρετανία και ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

19:04

Ευρωαγορές: Θετική Παρασκευή, σε ένα «μαύρο» κλείσιμο τριμήνου - Στο -7,8% ο Stoxx 600 για τον Σεπτέμβριο

19:04

Βογιατζόγλου: Αύξηση τζίρου, υποχώρηση κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022