TotalEnergies: Αποχωρεί από τις δύο περιοχές έρευνας «Δυτικής Κρήτης» και «Νοτιοδυτικής Κρήτης» -Τι λέει η ΕΔΕΥ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TotalEnergies: Αποχωρεί από τις δύο περιοχές έρευνας «Δυτικής Κρήτης» και «Νοτιοδυτικής Κρήτης» -Τι λέει η ΕΔΕΥ
Η γαλλική TotalEnergies συμμετείχε μαζί με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ερευνητική Κοινοπραξία στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:35

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks).

Η TotalEnergies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση.

Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Εκτός από την TotalEnergies (40%), στην κοινοπραξία που έχουν παραχωρηθεί οι άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης για τα δύο μπλοκ συμμετέχουν η αμερικανική ExxonMobil (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%).

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, δήλωσε:

«Ο ενεργειακός τομέας διέρχεται τα τελευταία χρόνια μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ως προς της επιτάχυνση των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου, στην Ελλάδα και η αναβάθμιση των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας ανοίγει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα της ενεργειακής αγοράς έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους. Θα συνεργαστούμε με την Total για να διευκολύνουμε την αποχώρησή της και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα εστιάσουμε στη συνεργασία μας με υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές για να αξιοποιήσουμε το γρηγορότερο δυνατό το δυναμικό της Ελλάδας που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο.

Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος, τα δεδομένα βρίσκονται στο στάδιο της ανάλυσης. Στην παρούσα φάση διερευνούμε τις δυνατότητες για τα οικόπεδα της Κρήτης. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσουμε τους πόρους της ΕΔΕΥ για να εγγυηθούμε ότι θα παρακολουθούμε και θα εφαρμόζουμε τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος».

Όπως είχε γράψει πρόσφατα το Insider.gr, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) επισήμαιναν ότι θα υπάρξουν άμεσα επαφές με τις δύο ξένες εταιρείες, ώστε να ξεκαθαρίσει η στάση τους αναφορικά με την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν στον επικαιροποιημένο «οδικό χάρτη».

«Θα επικοινωνήσουμε με το πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο στην ExxonMobil και Total ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα, θα τους δώσουμε χρόνο να καθορίσουν τη στάση τους. Πάντως, αν κάποια εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην επιτάχυνση των ερευνών, θα αναζητηθεί κάποια άλλη που ενδιαφέρεται», σημείωναν χαρακτηριστικά οι πηγές της ΕΔΕΥ.

Σε κάθε περίπτωση, δέσμευση της ΕΔΕΥ είναι πως και στα δύο μπλοκ της Κρήτης οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2023. Μάλιστα, οι κύκλοι του φορέα σημείωναν ότι δεν είναι απαγορευτική η εκκρεμότητα της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης της ΣΜΠΕ για τα σεισμικά.

Ο λόγος είναι πως υπάρχουν τρόποι ώστε να αντισταθμιστεί τυχόν αρνητική δικαστική έκβαση, όπως για παράδειγμα με ρήτρα που θα κατοχυρώνει τους επενδυτές έναντι του οικονομικού ρίσκου, ή με την ανάληψη της πρόσκτησης των σεισμικών από το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TotalEnergies: Η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές θα αυξάνεται

Υδρογονάνθρακες: Επαφές ΕΔΕΥ με νέους ξένους «παίκτες» για είσοδο στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider