Έρχονται αλλαγές στην αδειοδότηση των κεραιών για το 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές στην αδειοδότηση των κεραιών για το 5G
Στόχος η απλοποίηση της διαδικασίας για την πλήρη εκμετάλλευση της πέμπτης γενιάς δικτύων

Σε αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου που συνοδεύει σήμερα την εγκατάσταση κεραιών κινητών επικοινωνιών, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας χωρίς εκπτώσεις στα υπάρχοντα κριτήρια, προχωρά η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προ ολίγου, ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Στάβερης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γγ με στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση της πέμπτης γενιάς δικτύων σχεδιάζονται ήδη «οι τρόποι με τους οποίους θα απλοποιηθεί η εγκατάσταση των σταθμών βάσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα, τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η κατάρτιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και σχετικά σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να διευκολύνει την διείσδυση των 5G δικτύων και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών, που είναι και το κρίσιμο στοίχημα των 5G δικτύων. «Καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που διέθεσαν το φάσμα για την ανάπτυξη των 5G δικτύων και τώρα προχωράμε ένα βήμα παρακάτω απλοποιώντας την αδειοδότηση. Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των σχετικών εφαρμογών μέσα κι από έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα το «5G corridors» δημιουργώντας δηλαδή ένα οικοσύστημα εφαρμογών για τους αυτοκινητοδρόμους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΥΨΔ.

Στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των εφαρμογών, σύμφωνα με τον κ. Στάβερη, αναμένεται να συμβάλλουν τόσο τα έργα του RRF, όσο και το ταμείο Φαιστός, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία χαιρετίστηκε ευρωπαϊκά ως βέλτιστη πρακτική για την αξιοποίηση της νέας γενιάς δικτύων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα πρέπει να μείνουμε στο ταμείο Φαιστός και στις λοιπές δημόσιες παρεμβάσεις. «Πέρα από το Ταμείο Φαιστός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκοντας τρόπους να αξιοποιήσει το 5G μέσα από εφαρμογές που θέτουν στο επίκεντρο κοινωνικούς τομείς όπως η υγεία, ή κρίσιμους κλάδους για την οικονομία της χώρας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όπως επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Στάβερη όσο κι από τους λοιπούς συνομιλητές του πάνελ, (τον κ. Αθανάσιο Έξαρχο Πρόεδρο της Vantage Towers, τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαππά, CEO της Hellas Sat και τον κ. Sergio Solivera Vel, Vice President Mediterranean Region της NOKIA) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την συνέχεια και οι προκλήσεις που θέτει η ανάπτυξη των 5G δικτύων. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι αργοί ρυθμοί υιοθέτησης και ανάπτυξης της 5G τεχνολογίας στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ και Κίνα - Ιαπωνία, όπως επεσήμανε ο κ. Εξαρχος, η προθυμία των παρόχων να επενδύσουν ανεξαρτήτως κόστους στις υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά αλλά και η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού σύμφωνα με τον κ. Στάβερη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Vantage Towers: Χρήση πράσινης ενέργειας με τις μικρο-ανεμογεννήτριες της MOWEA

Με χαμηλή ταχύτητα προχωρά το 5G στην Ευρώπη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

«Προηγμένη νοημοσύνη» στα δίκτυα 5G και 6G με τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider