Λιανεμπόριο: Ποντάρει σε καλύτερες μέρες μετά το εφιαλτικό α’ τρίμηνο του 2022 – Οι προσδοκίες ενόψει Πάσχα

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Λιανεμπόριο: Ποντάρει σε καλύτερες μέρες μετά το εφιαλτικό α’ τρίμηνο του 2022 – Οι προσδοκίες ενόψει Πάσχα
Πώς κινήθηκε το τελευταίο διάστημα ο τζίρος για ευάλωτους κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση. Εκρηκτικό το κοκτέιλ ενεργειακού κόστους, μεταφορικού κόστους και κόστους απόκτησης προϊόντων. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σήμερα. Οι οριακές ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο και η επόμενη μέρα.

Σε «καλύτερες ημέρες» προσβλέπει ο εγχώριος κλάδος του λιανεμπορίου με την έλευση του Απριλίου, με τους καταστηματάρχες να θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη τους το πρώτο τρίμηνο του 2022, αναμένοντας βελτίωση της κατάστασης το προσεχές διάστημα.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο του έτους, με την κίνηση να μην μπορεί να πάρει «τα πάνω της». Περιοριστικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, κακές καιρικές συνθήκες και «ψαλίδι» των αγορών από την πλευρά των καταναλωτών στα απολύτως απαραίτητα λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει την οικονομία συνθέτουν την «τέλεια καταιγίδα» με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπο το λιανεμπόριο τους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς.

Όπως εξηγεί στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, όταν μια κατάσταση επιδεινώνεται, υπάρχουν αρκετοί ευάλωτοι κλάδοι του λιανεμπορίου που δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα. Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά στο βαθύ πληθωριστικό τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει η οικονομία, οι καταναλωτές στρέφουν αποκλειστικά το ενδιαφέρον τους στα είδη διατροφής, περιορίζοντας κατακόρυφα τις αγορές που αφορούν στην ένδυση και την υπόδηση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου είδαν πτώση του τζίρου τους έως και 50% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ανατιμήσεις 3% ενώ τα κόστη… καλπάζουν

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, οι ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί στο λιανεμπόριο τα δύο τελευταία τρίμηνα (τέταρτο τρίμηνο του 2021 και πρώτο τρίμηνο του 2022), δεν ξεπερνούν το 3%. «Έγιναν οι μικρότερες δυνατές αυξήσεις τιμών. Τι σημαίνει το 3%; Πώς χονδρικό και λιανικό εμπόριο απορρόφησαν τις ανατιμήσεις για να μην περάσουν στο καταναλωτικό κοινό που ήδη περνάει δύσκολα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς.

Και όλα αυτά, ενώ οι αυξήσεις – φωτιά σε ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, καθώς και στο κόστος απόκτησης προϊόντων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους επιχειρηματίες των εμπορικών καταστημάτων της χώρας. «Το ενεργειακό κόστος έχει βγει εκτός ελέγχου, δεν μπορούμε να πιστέψουμε το ύψος των λογαριασμών που έρχονται, είναι πραγματικά σαν δεύτερο ενοίκιο. Ταυτόχρονα όμως και το μεταφορικό κόστος έχει φτάσει στα ύψη. Ανάλογα με την περιοχή από την οποία έρχεται το εμπόρευμα, το μεταφορικό κόστος έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, ενώ σε πολλές φορές μπορεί να φτάσει και έξι φορές πάνω. Και φυσικά είναι και το κόστος της απόκτησης των καινούργιων προϊόντων το οποίο έχει αυξηθεί 20%. Όλες οι νέες παραλαβές έρχονται με αυξημένες τιμές», περιγράφει ο κ. Καπράλος, περιγράφοντας ένα προς ένα τα αγκάθια που καλείται να διαχειριστεί ο έμπορος από την ώρα που θα ανοίξει το κατάστημά του…

Πού ποντάρουν τώρα οι επιχειρηματίες

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των καταστηματαρχών, στόχος είναι πλέον η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και όχι η κερδοφορία.

Ωστόσο η έλευση του Απριλίου, που σηματοδοτεί και την έναρξη του εορταστικού ωραρίου ενόψει Πάσχα, οπλίζει με ένα αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου. Η ελπίδα αποδίδεται στο γεγονός ότι η έλευση του Πάσχα και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών παραδοσιακά επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού στο σκέλος των αγορών. Οι έμποροι ποντάρουν και στο σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού που πάντοτε δίνει μια σημαντική «ανάσα» στα καταστήματα, αλλά και στην έναρξη προσεχώς σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσεις κλπ) που παραδοσιακά τροφοδοτούν συγκεκριμένους κλάδους του λιανεμπορίου.

Όπως ανακοίνωσαν τα προηγούμενα 24ωρα οι μεγαλύτεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, το εορταστικό ωράριο για εφέτος ξεκινά την Πέμπτη 14 Απριλίου και θα ισχύσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου. Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από τις 26 Απριλίου θα επιστρέψει το κανονικό ωράριο.

Στο… περίμενε για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Στο μεταξύ, καμία νέα ενημέρωση ως προς τις ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν έχουν λάβει οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου προκάλεσε προβληματισμό στον εμπορικό κόσμο της χώρας η σαφής αναφορά στον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών. Και αυτό γιατί οι έμποροι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι θα καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αγορά της Αττικής, ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα τις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου και αντίστοιχα τις πρώτες 15 ημέρες του Μαΐου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα πρέπει να ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ένας θεσμός που - σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας - είναι παρωχημένος, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά επηρεάζοντας την εύρυθμη λειτουργία της και πρέπει να καταργηθεί…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα