Τι έχει συμβεί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έχει συμβεί με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
Κατάργηση του θεσμού υποσχέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άδωνις Γεωργιάδης στους εμπόρους, αλλά στο σχέδιο νόμου που τέθηκε τις προηγούμενες ώρες σε διαβούλευση ο θεσμός παραμένει ενεργός. Διορθωτική κίνηση αναμένει ο εμπορικός κόσμος. Το παρασκήνιο.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της χώρας η σαφής αναφορά στον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων που περιλαμβάνεται στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών.

Και αυτό γιατί οι έμποροι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι θα καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αγορά της Αττικής, ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα τις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου και αντίστοιχα τις πρώτες 15 ημέρες του Μαΐου.

Τι αναφέρει το σχέδιο νόμου

Το σχέδιο νόμου φέρει τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών» και έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Στόχος του είναι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή, μέσω του εκσυγχρονισμού της, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς και η θωράκιση των οικονομικών τους συμφερόντων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαρτίου 2022 και ώρα 20.00 μμ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου «ως τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

α) τακτικές εκπτώσεις:

- από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

- από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου,

β) ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι:

- το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και

- το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων».

«Περιμένουμε διορθωτική κίνηση»

«Θεωρούμε πως (η αναφορά στο σχέδιο νόμου για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις) είναι μια αστοχία και σύντομα θα διορθωθεί», εξηγεί στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, προσθέτοντας πως «έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις πως ο θεσμός θα καταργηθεί είτε με νόμο, είτε με τροπολογία και μάλιστα άμεσα, ήτοι από τον ερχόμενο Μάιο».

«Θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη αν δεν καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, γιατί είναι ένα καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου», σημειώνει ο ίδιος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως «πρόκειται για ένα λάθος που θα διορθωθεί».

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο νομοσχέδιο παραμένει ενεργός ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων», σχολιάζουν από την πλευρά τους ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Είναι ένας παρωχημένος θεσμός, δημιουργεί στρεβλώσεις»

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, «η κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επισημαίνουμε ότι στην πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η συντριπτική πλειοψηφία απαίτησε την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ η θέση αυτή έχει την απόλυτη συμφωνία όλων των εμπορικών οργανώσεων της χώρας, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως περιοχής και μεγέθους καθώς και τη σύμφωνη γνώμη καταναλωτικών οργανώσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζοντας το κοινό αίτημα του εμπορικού κόσμου, θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση του παρωχημένου αυτού θεσμού».

Οι διαβεβαιώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου

«Έγινε κατανοητό από το Υπουργείο ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι αναποτελεσματικός και προχωρά πλέον η κατάργησή του», δήλωνε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, μετά το πέρας της συνάντησής του με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Στη σημερινή μας συνάντηση αποφασίσαμε… να δώσουμε λύση στο ζήτημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων τους επόμενους μήνες. Θα είμαστε σε στενή επαφή και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις», σχολίαζε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών – Τι ισχύει για τις εκπτώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider