Πόλος έλξης για τους αερομεταφορείς διεθνώς ο ελληνικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλος έλξης για τους αερομεταφορείς διεθνώς ο ελληνικός τουρισμός
Αυξάνει ο ανταγωνισμός στους ελληνικούς αιθέρες με νέες αεροπορικές να προσθέτουν στο πτητικό πρόγραμμά τους την Ελλάδα.

Σε πόλο έλξης για τους αερομεταφορείς μετατρέπεται η Ελλάδα, μετά τις καλές τουριστικές επιδόσεις του περσινού καλοκαιριού και την αυξημένη διάθεση για ταξίδια που καταγράφεται διεθνώς μετά από δύο χρόνια περιορισμένων μετακινήσεων λόγω πανδημίας. Μάλιστα οι αερομεταφορείς φαίνεται να ποντάρουν όχι μόνο στους περιφερειακούς προορισμούς, στους οποίους στράφηκαν πέρυσι, αλλά και στην ανάκαμψη του city break, δρομολογώντας νέες ή επαναφέροντας παλιές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στον ελληνικό ουρανό, επισφραγίζουν οι νέες αφίξεις αεροπορικών εταιρειών από χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης αλλά και οι προβλέψεις παραγόντων του κλάδου οι οποίες κάνουν λόγο για πτήσεις που μπορεί να ξεπεράσουν σε αριθμό κι αυτές του 2019. Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Aegean, ο οποίος κατά την ενημέρωση των αναλυτών ανέφερε ότι οι διαθέσιμες θέσεις προς την χώρα μας θα αυξηθούν 7% με 10%, αύξηση που στην περίπτωση των νησιωτικών προορισμών θα μπορούσε να φτάσει και το 15% κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η ίδια η Aegean μάλιστα αναμένεται να διαθέσει περί τις 15 με 15,2 εκατομμύρια θέσεις στο σύνολο της χρονιάς αλλά και να επαναφέρει 15 δρομολόγια στο Αεροδρόμιο της Αθήνας τα οποία είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ελληνικού αερομεταφορέα μάλιστα, παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή η ζήτηση για ταξίδι παραμένει ισχυρή και ενδέχεται να ισχυροποιηθεί περισσότερο αν καμφθούν οι σημερινές κρίσεις (υγειονομική, γεωπολιτική, οικονομική). Σήμερα οι προκρατήσεις φτάνουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aegean στο 80%-82% των επιπέδων του 2019, με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να καταγράφονται τέσσερις φορές περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Πέρα από τoν μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα βέβαια, στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού ποντάρουν και ξένες αεροπορικές, είτε αυξάνοντας την παρουσία τους στην χώρα μας, είτε εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά συνδέσεις με ελληνικούς προορισμούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και o βρετανικός αερομεταφορέας Jet2, ο οποίος σχεδιάζει να μεταφέρει φέτος στις χώρα μας περισσότερους επιβάτες από ποτέ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη της Jet2.com σε χθεσινή ενημέρωσή Τύπου, η εταιρεία αναμένεται να διαθέσει φέτος το καλοκαίρι 1,1 εκατ. θέσεις από και προς την Ελλάδα, αυξημένες κατά 86% σε σχέση με το 2019.

Για την ακρίβεια τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού η Jet2.com θα προσφέρει 126 πτήσεις ημερησίως από και προς την Ελλάδα, με στόχο να συνεχίσει την ανάπτυξη που καταγράφει ήδη, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 119% σε σχέση με την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019. Πέρα μάλιστα από τις πτήσεις σε δημοφιλείς περιφερειακούς προορισμούς όπως οι Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Κω, Καλαμάτα, Λέσβο,Μύκονο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σκιάθο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο, το διευρυμένο πρόγραμμα της εταιρείας θα περιλαμβάνει φέτος και την Αθήνα, ως νέο προορισμό, με 4 εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ της ελληνικής πρωτεύουσας και των αεροδρομίων του Birmingham και του Manchester τα οποία θα ξεκινήσουν από τις 14 Απριλίου (2 εβδομαδιαίες
πτήσεις από κάθε βάση).

«Tο φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για εμάς στην Ελλάδα, καθώς αναπτυσσόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό και θέτουμε πραγματικά το στίγμα μας ως κορυφαία αεροπορική εταιρεία και tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα. Ενώ η διεθνής ταξιδιωτική δραστηριότητα επανέρχεται στην κανονικότητα, προσβλέπουμε στα υψηλότερα επίπεδα της κίνησής μας στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, που συμπεριλαμβάνει και την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Αθήνα, με πτήσεις, καθώς και με πακέτα city break», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλς των Jet2.com και Jet2holidays, κ. Steve Heapy.

Νέες συνδέσεις ξεκινούν φέτος

Η Jet2.com βέβαια δεν είναι η μοναδική αεροπορική που ποντάρει στον ελληνικό τουρισμό και στον προορισμό της Αθήνας, επαναφέροντας την δυνατότητα για city break διακοπές. Να θυμίσουμε ότι την ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα μας ανακοίνωσε προ ημερών και η Volotea, με συνολικά 9 νέα δρομολόγια, 4 εκ των οποίων θα έχουν αφετηρία τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ειδικότερα, ο ισπανικός αερομεταφορέας θα προσφέρει 1,4 εκατ. θέσεις από και προς 14 ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, δηλαδή 300 χιλιάδες περισσότερες από την χρυσή για τον ελληνικό τουρισμό χρονιά του 2019 (1,1 εκατ.) και σχεδόν 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2021 (574 χιλ.). Τα 9 νέα δρομολόγια της εταιρείας μάλιστα θα συνδέσουν για πρώτη φορά απευθείας την Αθήνα με το Μπιλμπάο, το Μπορντώ, τη Νάντη και το Τορίνο αλλά και τους περιφερειακούς και νησιωτικούς προορισμούς του Ηρακλείου, της Μυκόνου, της Καλαμάτας, της Σαντορίνης και της Ζακύνθου με την Νάντη, τη Βενετία, και το Τορίνο.

Στις νέες αφίξεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών συγκαταλέγεται και η BA’s EuroFlyer, θυγατρική του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways, με δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με το Γκάτγουικ, η Air Albania η οποία προσθέτει στο πτητικό της έργο το δρομολόγιο Αθήνα-Τίρανα, η γερμανική Condor, με δύο νέες πτήσεις από το Ντίσελντορφ και τη Λειψία, αλλά και η νορβηγική low cost αεροπορική Flyr, η οποία ξεκινά τις πτήσεις Όσλο - Αθήνα στις 30 Ιουνίου.

Αύξηση των συνδέσεων παρατηρείται και με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για παράδειγμα η αμερικανική αεροπορική Delta θα προσφέρει αυτό το καλοκαίρι, περισσότερες πτήσεις από ποτέ μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες συγκαταλέγονται μια καινούργια πτήση προς Βοστώνη, 11 προς Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο JFK) και μία καθημερινά προς Ατλάντα. Νωρίτερα από ποτέ ξεκινούν και οι πτήσεις της Air Canada, με τον αερομεταφορέα να εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις πτήσεις της καθόλη την διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλάκης: Θετικές οι προοπτικές για την Aegean παρά τις όποιες αβεβαιότητες

Aegean: Τα σχέδια για το 2022 και οι βασικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη

Νωρίτερα από ποτέ ξεκινά πτήσεις στην Ελλάδα η Air Canada - Σχέδια για επέκταση της σύνδεσης όλη τη χρονιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider