Τράπεζες: Ανησυχεί η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία - Μετά το Πάσχα μπαίνουν στον «κόκκινο» συναγερμό

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ανησυχεί η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία - Μετά το Πάσχα μπαίνουν στον «κόκκινο» συναγερμό
Χαμένο το α΄ εξάμηνο του 2022, αν μέχρι το Πάσχα δεν φανεί φως στο τούνελ με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις στους μετόχους τους για κέρδη, απόδοση ιδίων κεφαλαίων και μερίσματα. Ορατός ο κίνδυνος νέων NPLs.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει συμπληρώσει ένα μήνα και τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα να κλιμακώνονται αντί να βαίνουν προς εκτόνωση και λύση, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να σοβούν και μια επισιτιστική κρίση να βρίσκεται προ των πυλών, τα περιθώρια ψύχραιμης αισιοδοξίας στις τράπεζες περιορίζονται ασφυκτικά.

Η «κλεψύδρα» μετράει αντίστροφα με λήξη το Πάσχα, καθώς τότε τίθεται το τέλος της περιόδου «χάριτος» για τις αντοχές των προβλέψεων των τραπεζών σχετικά με τις επιπτώσεις της τρέχουσας πολυμέτωπης κρίσης. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, αν μέχρι το Πάσχα δεν υπάρξει φως στο τούνελ με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε θα μιλάμε για ένα πρώτο χαμένο εξάμηνο του 2022, αφού μια κατάπαυση πυρός δεν θα συνοδευτεί και με άμεση άρση των κυρώσεων στη Ρωσία και αποκατάσταση της πρότερης κανονικότητας στις οικονομίες ευρύτερα.

Με χαμένο το μισό 2022, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους για κέρδη που θα μεταφράζονται σε διψήφια απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους, όπως έχουν υποσχεθεί στους μετόχους. Επίσης, σχέδια για διανομή μερίσματος ίσως δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ, αφού οι τράπεζες θα χρειαστεί να μπουν ξανά σε «νηστεία» κεφαλαίων, περιφρουρώντας τον «κουμπαρά» τους εν μέσω αύξησης των κινδύνων. Ο κίνδυνος που αναδύεται πιο εμφανώς είναι αυτός της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, καθώς το βαρύ ενεργειακό κόστος και ο καλπάζων πληθωρισμός επιδρούν ήδη αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και απειλούν με αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών. Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες δεν είχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, ωστόσο τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αρχίζουν να διαπιστώνουν «γκρίνιες» από τους δανειολήπτες. Στην επικοινωνία μαζί τους, με την πρώτη υπερημερία στην οφειλή, οι δανειολήπτες παραπονιούνται για την ακρίβεια που πλήττει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους και που φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εξόφληση του δανείου. Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης καλούνται να διαγνώσουν σε τι ποσοστό η «γκρίνια» αυτή προέρχεται από δανειολήπτες που ήθελαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή από δανειολήπτες που θα εκμεταλλεύονταν τη νέα κρίση για να απαλλαγούν από αυτές.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης θα λειτουργήσουν για τη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων. Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η άμεση δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται για τον μετριασμό των επιδράσεων των ενεργειακών ανατιμήσεων – συνεκτιμώντας τις ανακοινώσεις στις 17 Μαρτίου για ενεργοποίηση πρόσθετης δέσμης ενεργειακών μέτρων 1,1 δισ. ευρώ κυρίως για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου – προσεγγίζει έως σήμερα τα 2 δισ. ευρώ για το 2022. Θεωρώντας ότι θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί στο σύνολο του έτους ένα πλέγμα προστασίας αντίστοιχο με το μ.ο. του 1ου τετραμήνου, η ΕΤΕ εκτιμά ότι η αξία της άμεσης στήριξης θα αγγίξει σε ετήσια βάση τα 4 - 4,5 δισ. ευρώ. Χωρίς τις ανωτέρω δημοσιονομικές παρεμβάσεις και εκπτώσεις, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είχε ήδη υπερβεί το 8% κατά μ.ο. τους δύο πρώτους μήνες του 2022, ενώ θα ήταν διψήφιος τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιδιωτικό χρέος: Δάνεια 35,8 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων

Τράπεζες: Σε συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δισ. που εξυγιάνθηκαν

Euroxx: Τι έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο Q4 - Ελκυστικό το επενδυτικό τους «story»

gazzetta
gazzetta reader insider insider