ΚΕΛ Ψυττάλειας: Η «ώρα» των υπογραφών ανάμεσα σε ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ και ΕΥΔΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΛ Ψυττάλειας: Η «ώρα» των υπογραφών ανάμεσα σε ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ και ΕΥΔΑΠ
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας υπογράφεται η σύμβαση για το βιολογικό κέντρο Ψυττάλειας, ώστε να κλείσει και επισήμως η εκκρεμότητα αυτή.

Η ώρα των… «υπογραφών» για το project της Ψυττάλειας φτάνει. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ΕΥΔΑΠ και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ (με τις μεγάλες εταιρείες να έχουν μερίδιο 40% η κάθε μία, ενώ 20% κατέχει το τρίτο μέλος του γκρουπ) θα υπογράψουν τη σύμβαση για το ΚΕΛ Ψυττάλειας, ώστε να κλείσει και επισήμως η εκκρεμότητα αυτή που κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα, λόγω και δικαστικών προσφυγών ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον σχετικό διαγωνισμό.

Όπως έχει αναδείξει το insider.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ εδώ και μήνες έχει κατακυρώσει τον ανοιχτό, δημόσιο, ηλεκτρονικό διαγωνισμό με αντικείμενο τη «Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας» στον προσωρινό ανάδοχο, ήτοι το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ, με συνολικό τίμημα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων παράτασης, ύψους 168,657 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 35,5% (αρχικής αξίας 320 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, αλλιώς στα 261 εκατ. ευρώ). Πλέον, έρχεται η ώρα για την υπογραφή της σύμβασης που θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Άλλωστε, στα τέλη Μαρτίου εκπνέει η υφιστάμενη σύμβαση (μέσω παράτασης) με τον ανάδοχο, που είναι η ίδια η κοινοπραξία που θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του ΚΕΛ της Ψυττάλειας για τα επόμενα 5 χρόνια. Η υπογραφή αναμένονταν αρχικά για τον Φεβρουάριο αλλά τελικά θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση της περιόδου του επιπλέον ενός έτους.

Η διάρκεια της σύμβασης για το ΚΕΛ Ψυττάλειας ανέρχεται σε 60 μήνες (5ετής, κόστος 138,9 εκατ. ευρώ) για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης, με δικαίωμα παράτασης μέχρι 12 μηνών (ποσό 23,44 εκατ. ευρώ). Επίσης, προβλέπει για 24 μήνες την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς και διάθεσης ξηραμένης ιλύος ως απόβλητο (2,1 εκατ. ευρώ), με δικαίωμα παράτασης μέχρι 48 μήνες (4,19 εκατ. ευρώ).

Στο διαγωνισμό για την Ψυττάλεια αρχικά συμμετείχαν και οι κοινοπραξίες Intrakat - Suez International - ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος - Κωνσταντινίδης, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαγωνιστική διαδικασία, επανήλθαν μέσω των επιτροπών της ΕΥΔΑΠ αλλά τελικά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ προσέφυγε στο ΣτΕ όπου και δικαιώθηκε. Με αποτέλεσμα να μείνει μόνη της στη διαδικασία καθώς τέθηκε εκτός ο ανταγωνισμός, αν και αρχικά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θεωρούσε ότι θα ήταν θετικό για τη διαδικασία να δώσουν το παρών (άνοιγμα προσφορών) όλοι οι συμμετέχοντες ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ, λόγω των καθυστερήσεων αλλά και επειδή δεν μπορούσε το ΚΕΛ να μείνει εκτός λειτουργίας, είχε «κερδίσει» ένα ακόμα ετήσιο συμπληρωματικό συμβόλαιο από την ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2022 (το προηγούμενο είχε λήξει τέλη Μαρτίου 2021 αλλά ανανεώθηκε καθώς η διαγωνιστική διαδικασία εκκρεμούσε) έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το σχήμα ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ, παρεμπιπτόντως είχε και την υψηλότερη βαθμολογία σε τεχνικό επίπεδο.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994 και σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η επεξεργασία λυμάτων στο ΚΕΛΨ περιλαμβάνει προεπεξεργασία, πρωτοβάθμια επεξεργασία και προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου, επεξεργασία ιλύος και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Η μέση παροχή των εισερχόμενων λυμάτων είναι της τάξεως των 730.000 κ.μ. ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο αντιπλημμυρικό έργο στη Θεσσαλονίκη «καπαρώνει» η ΑΚΤΩΡ

Aegean: Τα σχέδια για το 2022 και οι βασικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη

Ισχυρό το α’ τρίμηνο του 2022 για τον Όμιλο Fourlis – Ο περιορισμένος αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και τα επόμενα βήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider