Η Apple εξαγόρασε την βρετανική fintech startup Credit Kudos έναντι 150 εκατ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Apple εξαγόρασε την βρετανική fintech startup Credit Kudos έναντι 150 εκατ. δολαρίων
Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο μέσο ενημέρωσης The Block το οποίο ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η συμφωνία αποτιμά την Credit Kudos σε περίπου 150 εκατ. δολάρια, αναφέρει το The Block.

Η Apple εξαγόρασε τη βρετανική start-up fintech Credit Kudos, με την συμφωνία να οριστικοποιείται νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο μέσο ενημέρωσης The Block το οποίο ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η συμφωνία αποτιμά την Credit Kudos σε περίπου 150 εκατ. δολάρια, αναφέρει το The Block.

Ένας εκπρόσωπος της Apple είπε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας «αγοράζει μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας κατά καιρούς και γενικά δεν συζητάμε το σκοπό ή τα σχέδιά μας».

Με έδρα το Λονδίνο, η Credit Kudos αναπτύσσει λογισμικό που χρησιμοποιεί τραπεζικά δεδομένα καταναλωτών για να κάνει πιο λεπτομερείς και έγκυρους πιστωτικούς ελέγχους σε αιτήσεις για δανειοδότηση. Θεωρείται ανταγωνιστική εταιρεία ως προς τους μεγάλους οργανισμούς ελέγχου πιστώσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Equifax, Experian και TransUnion.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, η συμφωνία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ορισμένους από τους πελάτες της Credit Kudos, στους οποίους περιλαμβάνονται οι εταιρείες fintech Curve και Fronted με έδρα το Λονδίνο.

Η Credit Kudos, η οποία είχε συζητήσεις για μια πιθανή πώληση ήδη από τον Ιανουάριο, δραστηριοποιείται στον εκκολαπτόμενο χώρο του “open banking”, όπου τρίτες εταιρείες συνδέονται με ασφάλεια με τραπεζικούς λογαριασμούς ανθρώπων για να εξάγουν πληροφορίες και να πραγματοποιούν πληρωμές για λογαριασμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει τη συγκατάθεσή τους.

Η συγκεκριμένη τάση έχει αποκτήσει δυναμική στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια χάρη στους φιλικούς κανόνες προς την fintech που εισήχθησαν το 2018 και στοχεύουν στην αύξηση του ανταγωνισμού στον κλάδο πληρωμών.

Eνδιαφέρον για την fintech

Έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, με startup της Silicon Valley, Plaid, να εκτιμάται σε 13,4 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης πέρυσι.

Η Plaid είχε συμφωνήσει προηγουμένως να αγοραστεί από τη Visa, αλλά ακύρωσε αυτά τα σχέδια μετά από αγωγή κατά των συμπράξεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, η Visa εξαγόρασε την Tink, μια σουηδική εταιρεία που ανταγωνίζεται την Plaid, για 2,1 δισ. δολάρια.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι έχει σχεδιάσει η Apple για το Credit Kudos. Η εταιρεία έχει διεξάγει «γερό μπάσιμο» στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια μέσω του πορτοφολιού της Apple Pay και της Apple Card, μιας πιστωτικής κάρτας που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την Goldman Sachs στις ΗΠΑ.

Η Credit Kudos, η οποία έλαβε για τελευταία φορά χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου στις αρχές του 2020, έχει συγκεντρώσει συνολικά 7,8 εκατ. λίρες Αγγλίας μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Crunchbase. Η εταιρεία σημείωσε ζημιές 4,5 εκατ. λιρών το οικονομικό έτος 2020, διπλάσιες από τις 2,2 εκατ. στερλίνες που έχασε το 2019, σύμφωνα με την κατάθεση του Companies House.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Skinner: Οι fintechs δεν απειλούν την ύπαρξη των τραπεζών

PingPong: Η κινεζική fintech startup ετοιμάζει IPO ενός δισ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ

KPMG: 210 δισ. δολάρια οι συνολικές επενδύσεις Fintech - Αυξάνεται το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα και blockchain

gazzetta
gazzetta reader insider insider