Alpha Αστικά Ακίνητα: Ο μετασχηματισμός και το project «Skyline» των 500 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Αστικά Ακίνητα: Ο μετασχηματισμός και το project «Skyline» των 500 εκατ. ευρώ
Προχωράει σταδιακά από την Alpha Bank ο μετασχηματισμός της εισηγμένης θυγατρικής, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης-εκμετάλλευσης ακινήτων. Οι διεκδικητές του «πακέτου».

Προχωράει σταδιακά από την Alpha Bank ο μετασχηματισμός της εισηγμένης θυγατρικής της, Alpha Αστικά Ακίνητα, ώστε αυτή να γίνει εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Η εν λόγω διαδικασία σχετίζεται και με τον διαγωνισμό για το σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων, το γνωστό project Skyline, το οποίο αφορά σε χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων ιδιοχρησιμοποιούμενων από την τράπεζα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank ελέγχει ποσοστό 93% περίπου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της θυγατρικής στα ακίνητα.

Επί της ουσίας, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα παραμείνει εισηγμένη, πλην όμως δίχως τα real estate assets της καθώς θα μείνει ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών για ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (γνωστή ως ΑΣΤΑΚ στο χρηματιστηριακό ταμπλό) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, ακόμα και με τη μορφή ΑΕΕΑΠ, μέσω της εισφοράς σε αυτή του χαρτοφυλακίου με 573 ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Πλέον, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα προχωρήσει σε απόσχιση και εν συνεχεία πώληση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου, η οποία θα αποτελέσει όχημα της συναλλαγής για το Skyline.

Προφανώς, εν λόγω επιλογή σχετίζεται με το γεγονός ότι βοηθάει, όπως εκτιμούν στην αγορά, τη συναλλαγή Skyline, τόσο ως προς τον απαιτούμενο χρόνο όσο και προς άλλες διαδικασίες, κάτι που μάλλον δεν φέρονταν να επιθυμούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταφερθεί όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα αξιοποιηθεί και εν συνεχεία θα μεταβιβασθεί πλειοψηφικό πακέτο στον προτιμητέο επενδυτή. Με τη νέα της μορφή η εταιρία Alpha Αστικά Ακίνητα θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, σε όλες τις εταιρείες του ομίλου Alpha Bank, στο Skyline αλλά και σε τρίτους, με την παροχή υπηρεσιών να αποτελεί τομέα που άλλωστε έφερνε και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σε σχέση με τα ενοίκια.

Η επιλογή από την του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για τη συναλλαγή Skyline και ο μετασχηματισμός της εταιρείας θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, κάτι που αναμένεσαι να συμβεί και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όπως και άλλη φορά έχει αναδείξει το insider, ανάμεσα στους διεκδικητές βρίσκονται το σχήμα Dimand - HIG, η Prodea Investments σε συνεργασία με την Invel, τα επενδυτικά funds Davidson Kempner και Brook Lane.

Προχτές, η ΑΣΤΑΚ σε ανακοίνωσή της σημείωνε ότι βάσει της ενημέρωσης που έχει από τη μητρική, η διαγωνιστική διαδικασία που διεξάγει η Alpha Bank για το σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επιλογής στρατηγικού επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank, αφού έλαβε υπόψη τις προθέσεις των επενδυτικών σχημάτων που συμμετέχουν στη συναλλαγή Skyline, αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία για το μετασχηματισμό της τελευταίας σε εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Ειδικότερα, ο μετασχηματισμός της Εταιρείας θα περιλάβει την πώληση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εταιρείας σε εταιρεία του Ομίλου της «Alpha Services and Holdings A.E.», οποία αποκτώσα εταιρεία θα αποτελέσει το φορέα για την κοινοπραξία της συναλλαγής Skyline.

Ο μετασχηματισμός της εταιρείας θα περιλάβει ακόμη την ενσωμάτωση στην Alpha Αστικά Ακίνητα της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της «Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε.», εταιρείας του Ομίλου Alpha Holdings. Τέλος, η Alpha Αστικά Ακίνητα, κατόπιν ολοκλήρωσης του Μετασχηματισμού της, αναμένεται να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Κοινοπραξία, καθώς και με εταιρείες του Όμιλου Alpha Holdings, για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Συναλλαγής Skyline, όπως ανακοινώθηκε στις 30.7.2021, προέβλεπε τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης ακινήτων σε εταιρεία του Ομίλου Alpha Holdings. Σημειώνεται ότι, η πρόθεση της Alpha Bank σε ό,τι αφορά τη μετοχική διάρθρωση της Κοινοπραξίας παραμένει όπως ανακοινώθηκε την 30.7.2021, καθόσον ο Στρατηγικός Επενδυτής της Συναλλαγής Skyline αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην Κοινοπραξία, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή.

Η επιλογή από την Alpha Bank του προτιμητέου Στρατηγικού Επενδυτή για τη Συναλλαγή Skyline και ο Μετασχηματισμός της Εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ενώ η ολοκλήρωση εν συνόλω της Συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα έως το τέλος του 2022.

Η τελική δομή, οι όροι της συνεργασίας με τον Στρατηγικό Επενδυτή που θα επιλεγεί, το χρονοδιάγραμμα, η εν γένει υλοποίηση και η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Skyline, υπόκεινται σε προϋποθέσεις και σε ποικίλους κινδύνους, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται εκτός του ελέγχου της Alpha Bank, περιλαμβανομένων των κρατουσών συνθηκών της αγοράς και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εντός και εκτός Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Ξεκινά ο μετασχηματισμός της Alpha Αστικά Ακίνητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider