Το διπλό «δώρο» αναβάθμισης της Fitch προς τις ελληνικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το διπλό «δώρο» αναβάθμισης της Fitch προς τις ελληνικές τράπεζες
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έχοντας δώσει σήμα για τις θετικές εξελίξεις που αναμένονταν μιλώντας στο insider.gr ο Pau Labro Vila, CFA και υπεύθυνος της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έχοντας δώσει σήμα για τις επικείμενες θετικές εξελίξεις που αναμένονταν, μιλώντας στο insider.gr ο Pau Labro Vila, CFA και υπεύθυνος της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε «B», την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β-» και οι δύο με θετικό outloοk πλέον, ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε «Β+» από «B-» με σταθερό outlook. Οι αναβαθμίσεις αφορούν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR, Issuer Default Rating) των τραπεζών και την Αξιολόγηση Βιωσιμότητας (VR,Viability Rating).

Ως προς την Alpha Bank, η Fitch σημειώνει πως η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες ακολουθεί την ισχυρή πρόοδο που καταγράφει στη μείωση του όγκου κόκκινων δανείων της τον τελευταίο χρόνο, παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία. «Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι η πρόσθετη εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και η βελτίωση της κερδοφορίας θα μειώσουν περαιτέρω τα κεφάλαια που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία κατά το 2022», αναφέρει ο Vila.

Αντίστοιχα και για την Πειραιώς, η Fitch αναφέρει πως η αναβάθμιση ακολουθεί την ισχυρή πρόοδο της τράπεζας στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων της τον τελευταίο χρόνο παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του οίκου ότι οι πρόσθετες κινήσεις βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού και η ενίσχυση της κερδοφορίας θα μειώσουν περαιτέρω τα κεφάλαια που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία το 2022, τα οποία στην Πειραιώς είναι υψηλότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές.

Η αναβάθμιση τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank κατά δύο βαθμίδες συνοδεύονται από ανάλογο status του διεθνούς οίκου.

Σε συνέντευξη των επικεφαλής της Fitch στο insider.gr ο Vilia είχε αναφέρει πως «η θέση της Fitch για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι θετική καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η συνεχής πρόοδος στο σκέλος της εξυγίανσης των ισολογισμών τους και η βελτιωμένη θέση χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το περιβάλλον λειτουργίας τους, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση του κόστους εισροών και τη μεταβλητότητα των αγορών».

«Παράλληλα, οι τράπεζες επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, υπό τη στήριξη του προγράμματος «Ηρακλή» και έτσι αναμένουμε πως ο δείκτης NPE για τον κλάδο θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 10% το 2022. Κατά την άποψή μας, οι εισροές απομειωμένων δανείων από την πανδημία θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες, αν και συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι από τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες που εξακολουθούν να επωφελούνται από τα προγράμματα κρατικής στήριξης ή που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, εκτιμούμε πως ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση για τον κλάδο θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023 - 2024 και να κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2% - 3%). Ωστόσο, όπως έχουμε δει και διαπιστώσει σε ορισμένες άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ορισμένα ζητήματα που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, θα δυσκολέψουν την πλήρη κάλυψη αυτού του κενού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider