Tesla: Κλήτευση από την SEC για μη συμμόρφωση με τους όρους συμβιβασμού του Μασκ για tweet του 2018

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tesla: Κλήτευση από την SEC για μη συμμόρφωση με τους όρους συμβιβασμού του Μασκ για tweet του 2018
Ο λόγος για το πολυσυζητημένο tweet του Μασκ από το 2018, στο οποίο ανέφερε πως σκέφτεται να αποσύρει την Tesla από την χρηματιστηριακή αγορά καθιστώντας την ιδιωτική.

Άλλη μια κλήτευση από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς έλαβε η Tesla, καθώς ο «κολοσσός» της ηλεκτροκίνησης συνεχίζει να «ταλαιπωρείται» από τις πράξεις του εκκεντρικού της CEO, Έλον Μασκ.

Ο λόγος για το πολυσυζητημένο tweet του Μασκ από το 2018, στο οποίο ανέφερε πως σκέφτεται να αποσύρει την Tesla από την χρηματιστηριακή αγορά καθιστώντας την ιδιωτική.

Η κλήτευση της SEC έχει ως ημερομηνία έκδοσης τις 16 Νοεμβρίου, και ζητά πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες διοίκησης της Tesla αλλά και κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά το tweet του CEO της.

Η Tesla είχε συμφωνήσει να θέσει ελέγχους για να επιβλέπει τις επικοινωνίες του Μασκ, συμπεριλαμβανομένων των tweets του, καθώς η επιτροπή ισχυρίστηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος διέπραξε απάτη λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να μετατρέψει την εταιρεία σε ιδιωτική.

Ο Μασκ και η SEC βρίσκονται από τότε σε διαμάχη. Η υπηρεσία πρoσπάθησε στις αρχές του επόμενου έτους να αποσπάσει μια δικαστική απόφαση που θα όριζε πως ο Μασκ περιφρόνησε την συμφωνία τους, όταν έκανε tweet σχετικά με τις προοπτικές παραγωγής της Tesla χωρίς προηγούμενη έγκριση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Απρίλιο του 2019 να τροποποιήσουν τη συμφωνία τους ορίζοντας συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ο Μασκ δεν μπορεί να κάνει tweet.

Δέκα ημέρες πριν η επιτροπή κεφαλαιαγοράς εκδώσει την κλήτευση του Νοεμβρίου, ο Μασκ διοργάνωνε δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν βουτιά 16% τις επόμενες δύο ημέρες διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Tesla δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην κατάθεσή της τη Δευτέρα σχετικά με το τι οδήγησε την κλήτευση της SEC.

Οι δικηγόροι του Μασκ δήλωσαν σε μια κατάθεση στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι το tweet του Αυγούστου 2018 που δήλωνε ότι σκέφτεται να μετατρέψει την Tesla σε ιδιωτική ήταν «εντελώς αληθές». Οι μέτοχοι ισχυρίζονται σε μια ομαδική αγωγή που εκκρεμεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο ότι τα tweets του Μασκ τους κόστισαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποζητούν μια απόφαση στην δίκη που έχει οριστεί για τις 31 Μαΐου ότι τα tweets του Μασκ ήταν ψευδείς δηλώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider