Στο «Β» η αξιολόγηση της DBRS για την Τρ. Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «Β» η αξιολόγηση της DBRS για την Τρ. Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς
Στο «Β» έθεσε την αξιολόγηση για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS ενώ στο «R-4» τη βραχυπρόθεσμη με τις προοπτικές να είναι σταθερές.

Στο «Β» έθεσε την αξιολόγηση για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS ενώ στο «R-4» τη βραχυπρόθεσμη με τις προοπτικές να είναι σταθερές.

Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος η αξιολόγηση «Β» αντικατοπτρίζει το ισχυρό εγχώριο franchise του ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη μείωση του επιπέδου των NPEs.

Ωστόσο, η αξιολόγηση εξακολουθεί να ενσωματώνει το υψηλό ακόμα επίπεδο των NPEs, το οποίο παραμένει σημαντικό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, ενώ και ο όμιλος έχει βελτιώσει την υποκείμενη κερδοφορία, το υψηλό κόστος κινδύνου (CoR) επιβαρύνει σημαντικά τα κέρδη και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την DBRS.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Πειραιώς είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε σοκ, εφόσον η τράπεζα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία και να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ ρίσκου.

Το σταθερό outlook αντανακλά ότι οι κίνδονοι που αντιμετωπίζει η ελληνική τράπεζα είναι ισορροπημένα. Η DBRS αναμένει ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs και ως εκ τούτου θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. H εκτίμηση αυτή ενσωματώνει μέτριες νέες εισροές NPEs μετά τη λήξη των μορατόριουμ, καθώς και την περιορισμένη ποσότητα δανείων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ χρέους αλλά και τα περαιτέρω κρατικά μέτρα που αναμένεται να στηρίξουν την τακτική αποπληρωμή χρέους από τους δανειολήπτες.

Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαίου είναι επί του παρόντος άνετα πάνω από τα ελάχιστα των ρυθμιστικών αργών και θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν τον αρνητικό αντίκτυπο από πρόσθετες εισροές απορρόφησης κινδύνου και νέες εισροές NPEs, αν και η DBRS σημειώνει τις σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που θεωρεί ως την ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.

Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και συνεχή πρόοδο στη μείωση των NPEs, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα.

Μια υποβάθμιση θα μπορούσε να επέλθει από την αύξηση των νεών NPEs, που ενδεχομένως θα προκύψει από τη λήξη των τρεχόντων μέτρων στήριξης ή αν η Πειραιώς δεν είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την υποκείμενη κερδοφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider