Μπουρλά (Pfizer): Τον Μάρτιο έτοιμο το εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουρλά (Pfizer): Τον Μάρτιο έτοιμο το εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον
Ετοιμάζουμε νέα εμβόλια που θα είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, ανέφερε ο CEO της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Άγνωστο παραμένει το εάν θα χρειαστεί ο εμβολιασμός των πολιτών με την 4η δόση εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως προκύπτει από νέες δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.

Σε συνέντευξη του στο CNBC, ο CEO της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας είπε ότι «δεν ξέρω ακόμα εάν υπάρχει ανάγκη για 4η δόση των εμβολίων».

Ακόμα, δήλωσε πως η Pfizer εργάζεται για νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που θα είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς και άλλες παραλλαγές της νόσου. Ο κ. Μπουρλά ανέφερε ακόμα ότι το εμβόλιο για την Όμικρον θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. «Ήδη έχουμε αρχίσει να παρασκευάζουμε τις πρώτες ποσότητες του σκευάσματος που εστιάζει στην Όμικρον» πρόσθεσε.

O CEO της Pfizer ανέφερε ακόμα πως η Pfizer ετοιμάζει δόσεις εμβολίων επειδή πολλές κυβερνήσεις χωρών θέλουν να είναι όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένες για την πανδημία.

Παρόμοια δήλωση έκανε νωρίτερα τη Δευτέρα και ο CEO της Moderna, Στέφαν Μπανσέλ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπουρλά ανέφερε σε συνέδριο με στελέχη της Goldman Sachs, ότι «ο ιός δεν θα φύγει. Και μπορώ να μιλήσω για μια δεκαετία», τονίζοντας ότι έχει γίνει παντού ενδημικός. Το δεύτερο που γνωρίζουμε, είναι ότι η τόσο η προστασία από το εμβόλιο όσο και από τη νόσηση διαρκούν λίγους μήνες. Αρχικά, είχε γίνει η πρόβλεψη δύο δόσεων συν μίας αναμνηστικής κι εν συνεχεία να υπάρξει ετήσιος εμβολιασμός, για να διατηρηθούν καλά τα επίπεδα ανοσίας.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σημειώνεται πως πρόσφατη μελέτη από την κρατική υπηρεσία Ασφάλεια της Υγείας της Βρετανίας έδειξε πως 2 δόσεις εμβολίων της Pfizer και της Moderna είναι κατά 10% αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της συμπτωματικής νόσησης από Όμικρον, 20 εβδομάδες μετά από τη λήψη της δεύτερης δόσης. Ωστόσο, οι 2 δόσεις των σκευασμάτων παρέχουν καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόνησης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ακόμα, οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων αποτρέπουν κατά 75% τη συμπτωματική νόσηση με την Όμικρον, πάντα σύμφωνα με την έρευνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπουρλά: Ο κορονοϊός δεν θα φύγει για μια δεκαετία - Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ετήσιο εμβολιασμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider