Intrakat: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης
Ποιες είναι οι βασικές στοχεύσεις της εταιρείας και οι τομείς δράσης. Εκτός από ΑΜΚ στο «τραπέζι» κοινοπρακτικό δάνειο. Διεθνές ενδιαφέρον για την ενέργεια.

Μέσω της λειτουργίας 4 ευρύτερων τομέων - διευθύνσεων ο όμιλος Intrakat σχεδιάζει να διεκδικήσει τα μεγάλα έργα και να ανταποκριθεί στις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται στο μέλλον μέσω των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός από τον κλάδο των κατασκευών που αποτελούν έτσι κι αλλιώς έναν παραδοσιακό τομέα δράσης για την εισηγμένη, η Intrakat «ποντάρει» πολλά στο «άνοιγμα» που ήδη επιχειρεί στην ενέργεια, η οποία και αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της εταιρείας, στο «κομμάτι» του real estate όπου πλέον η δραστηριοποίηση θα γίνεται μέσω της ίδια της Intrakat. Κοντά σε αυτά θα «κουμπώσει» ένας μεγάλος τομέας που αφορά στις νέες τεχνολογίες περιβάλλοντος. Ο τεχνολογικός τομέας της επικεντρώνεται σε έργα περιβάλλοντος, καινοτομίας και smart technologies.

Όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκτακτη γενικής συνέλευση που εξουσιοδότησε και το Δ.Σ. της Intrakat να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου, ο εν λόγω μετασχηματισμός με τις 4 διευθύνσεις ανταποκρίνεται στα πλαίσια των αντίστοιχων ευρύτερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που «τρέχουν» και αφορούν στα προγράμματα της ΕΕ που επιδοτούν δράσεις με αιχμή το περιβάλλον, την ψηφιοποίηση κ.α. συνολικού ύψους δεκάδων δις ευρώ. Επί της ουσίας, η διοίκηση της Intrakat εκτιμά ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται βοηθούν την εταιρεία να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, πλην όμως απαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης και της μετοχικής της βάσης. Για αυτό και η εταιρεία κινείται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας ΑΜΚ που θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ στην αγορά κυκλοφορούσαν σενάρια και για ομολογιακή έκδοση.

Άλλωστε, ήδη έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος γύρος δημοπράτησης έργων που συχνά προχωρούν με εντατικό ρυθμό, με την Intrakat να ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να δώσει προσφορές στα 3 μεγάλα οδικά ΣΔΙΤ (του ΒΟΑΚ, το FlyOver και ο οδικός άξονας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο), ενώ αναμένεται να δημοπρατηθεί στις αρχές του έτους ένας μεγάλος αριθμός σιδηροδρομικών έργων (ο λόγος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα 6 projects στις 14/01/2022 που θα γίνουν με ανταγωνιστικό διάλογο).

Στην ενέργεια, μέσω και της συγχώνευσης με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, έχει ξεκινήσει η ωρίμανση μεγάλου αριθμού έργων που θα χρηματοδοτηθούν και θα αναπτυχθούν, με την Intrakat επίσης να προχωρά και σε κινήσεις εξορθολογισμού του δανεισμού της. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην γ.σ. προς την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί και η σύναψη κοινοπρακτικού δανείου με δύο τράπεζες τόσο για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ όσο και για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δάνειων με χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Στην ενέργεια είναι σε φάση κατασκευής 100MW. Μέχρι το τέλος του 2022 με αρχές του 2023 θα έχουν τελειώσει αυτά τα projects. Στο διάστημα αυτό θα έχει ξεκινήσει και η επόμενη φάση έργων που και αυτά είναι σε επίπεδο ωρίμανσης αδειών. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που, όπως σημειώνει η διοίκηση του γκρουπ, συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων και σημαντικών ομίλων, θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού που είναι σε επαφή με την εταιρεία και θέλουν να χρηματοδοτήσουν και να μπουν σε αυτή τη δραστηριότητα μαζί της.

Αναφορικά με τον τομέα ακινήτων, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία επικεντρώθηκε στα τουριστικά projects στην Αθήνα (γιατί έχει τουρισμό 12 μήνες) και στην Μύκονο (λόγω υπεραξιών) και σχεδιάζει να συνεχίσει αυτό το μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο real estate όσο και στην ενέργεια η Intrakat θα λειτουργεί με τη λογική του developer, δηλαδή θα αναπτύσσει projects και θα τα πουλάει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: «Πράσινο φως» για την ΑΜΚ – Το ύψος της, οι μέτοχοι και τα έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider