Banco Santander: Υποχρεούται να πληρώσει 68 εκατ. ευρώ αποζημίωση στον Αντρέα Ορσέλ για την μη πρόσληψη του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Banco Santander: Υποχρεούται να πληρώσει 68 εκατ. ευρώ αποζημίωση στον Αντρέα Ορσέλ για την μη πρόσληψη του
Ο Νο. 1 τραπεζικός οργανισμός της Ισπανίας «ανέκρουσε πρήμναν» στην απόφαση να τον προσλάβει λόγω σύγκρουσης σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσής του από την UBS.

Η Banco Santander ενημερώθηκε από ισπανικό δικαστήριο ότι πρέπει να αποζημιώσει τον Αντρέα Ορσέλ με 68 εκατ. ευρώ για την απόσυρση της προσφοράς της να γίνει διευθύνων σύμβουλός της, μετά από μια υπόθεση που έφερε αντιμέτωπους δύο από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η προσφορά της Santander στον Ορσέλ, ο οποίος είναι τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, ήταν έγκυρη σύμβαση και ως εκ τούτου η τράπεζα την αθέτησε όταν αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πρόσληψη τον Ιανουάριο του 2019. Η Santander είπε ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει της απόφασης και είναι βέβαιη ότι θα κερδίσει.

Η υπόθεση, η οποία έφερε αντιμέτωπο τον Ορσέλ εναντίον της προέδρου της Santander, Άνα Μποτίν σε μια άνευ προηγουμένου διαμάχη για τις αμοιβές, δίνει μια σημαντική πρώτη νίκη στον Ιταλό, ο οποίος βρίσκεται ήδη ψηλά αφού οι επενδυτές μόλις αυτή την εβδομάδα έστειλαν τη μετοχή της UniCredit στα ύψη για την πολυαναμενόμενη ανανέωση της στρατηγικής της. Για την Μποτίν, η δυνητικά δαπανηρή ήττα την αφήνει αντιμέτωπη με περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της ματαιωμένης πρόσληψης.

Ο 58χρονος Ορσέλ είχε ζητήσει 76 εκατ. ευρώ από την Νο. 1 τράπεζα της Ισπανίας για αθέτηση συμβολαίου, ισχυριζόμενος ότι έχασε εκατομμύρια δολάρια σε αναστολές πληρωμών από τον πρώην εργοδότη του UBS και χρόνια συμφωνηθέντος μισθού στη Santander. Μέχρι να αντικαταστήσει τον Ζαν Πιερ Μουστιέρ ως διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit νωρίτερα φέτος, ο Ορσέλ πέρασε την ενδιάμεση περίοδο χωρίς κανένα σημαντικό ρόλο στον τραπεζικό τομέα.

Ο Νο. 1 τραπεζικός οργανισμός της Ισπανίας «ανέκρουσε πρήμναν» στην απόφαση να τον προσλάβει λόγω σύγκρουσης σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσής του από την UBS. Η Santander περίμενε ότι η ελβετική τράπεζα θα καταβάλει τουλάχιστον το 50% της αναστελλόμενης αμοιβής που επρόκειτο να λάβει. Η Santander είπε ότι ο Ορσέλ συμφώνησε ότι θα καταβάλει τις «καλύτερες προσπάθειές του» για να μειώσει το κόστος για την ισπανική τράπεζα.

Διαφωνούμε Απόλυτα

«Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση», ανέφερε η Santader σε δήλωση την Παρασκευή. «Το διοικητικό συμβούλιο της Santander είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουμε στην έφεση όπως και στις δύο ποινικές καταγγελίες που έχει ήδη εξετάσει το δικαστήριο σε σχέση με αυτό το θέμα».

Η ελβετική τράπεζα συμφώνησε να του καταβάλει ένα ποσό 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο Ορσέλ αρνήθηκε να το συνυπολογίσει στη μείωση του κόστους της πρόσληψης του, ανέφερε η Santander σε δήλωση τον Ιούλιο του 2019.

Η Μποτίν ισχυρίστηκε ότι το συμβόλαιο με τον Ορσέλ δεν εκπληρώθηκε ποτέ, επομένως η πρόσληψη δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ. Η τράπεζα κατηγόρησε επίσης το στέλεχος ότι ηχογράφησε ιδιωτικές συνομιλίες.

Η πρόεδρος της Santander Ana Botin και ο πρόεδρος της UBS Άξελ Γουέμπερ ήταν μεταξύ των στελεχών που κατέθεσαν στην υπόθεση.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ορσέλ παρουσίασε μια ανανέωση στρατηγικής της UniCredit που αναμένεται να αποφέρει τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ στους επενδυτές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider