Aluminco: Πώς το deal στη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aluminco: Πώς το deal στη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη
Η εξαγορά του εργοστασίου της εταιρείας Doral στο Καλοχώρι, η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση των εξαγωγών της εταιρείας αλουμινίου.

Στην εξαγορά του εργοστασίου της εταιρείας Doral στο Καλοχώρι, που διαθέτει μονάδα παραγωγής κουφωμάτων, αιθρίων και υαλοπετασμάτων, προχώρησε η Aluminco, όπως ανακοίνωσε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αλουμινίου Αργύρης Καρράς.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας και θα οδηγήσει στην αύξηση του ετήσιου συνολικού τονάζ της εταιρείας στους 35.000 τόνους.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρράς, το εργοστάσιο λόγω της τοποθεσίας του -απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης- θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως σημείωσε ο κ. Καρράς «πρόκειται για μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τις πλέον ποιοτικές στο προφίλ αλουμινίου που βρίσκεται στο Καλοχώρι, σε μικρή απόσταση από τον προβλήτα 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης».

Η απόκτηση του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε μέσω πλειστηριασμού που μάλιστα ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα, ενώ η εν λόγω εγκατάσταση είχε διακόψει την λειτουργία της από το 2013, δεδομένων των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Doral. Στόχος είναι το νεοαποκτηθέν εργοστάσιο να επανέλθει σε λειτουργία στο α΄ τετράμηνο του 2022.

Το συνολικό κόστος της εξαγοράς ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ, με τη νέα αυτή επένδυση να συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Aluminco κατά 7.000 τόνους ή 25% ετησίως. Το νέο εργοστάσιο θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές της παραγωγικής μονάδας που διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η νέα μονάδα θα είναι εξοπλισμένη με εξελιγμένες γραμμές διέλασης, κάθετη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής, μηχανήματα επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, γραμμές θερμομονωτικών και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

H συγκεκριμένη κίνηση η Aluminco θα αποτελέσει την τέταρτη γραμμή διέλασης εκτός από την τρίτη γραμμή που εγκατέστησε στο εργοστάσιο των Οινοφύτων και τέθηκε σε λειτουργία εντός του 2021.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, ο κ. Καρράς ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχοντας ολοκληρώσει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού δυναμικότητας 1MW στις Αφίδνες.

Ανέφερε ότι η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 35%, με τον κύκλο εργασιών και την λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) να τοποθετείται σε 56 εκατ. ευρώ και 5,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 35% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει και το 2020 η Aluminco.

«Η στρατηγική μας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την ενίσχυση της γκάμας με αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου υψηλής προστιθέμενης αξίας, την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό και τέλος την βιωσιμότητας», σημείωσε ο ίδιος.

Η εταιρεία καταγράφει ισχυρή ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου (κουφώματα κτλ.) ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ η επικείμενη έναρξη- στις 13 Δεκεμβρίου- του προγράμματος “Εξοικονομώ” πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω τη δραστηριότητά της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα μεγέθη του 2022. Oι εξαγωγές αποτελούν το 55% του τζίρου του ομίλου του οποίου τα προϊόντα διατίθενται σε περισσότερες από 60 χώρες.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καρράς αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Aluminco μέσω της βιωσιμότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «σήμερα πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά και κωδικοποιούμε την αναπτυξιακή μας δυναμική στο μότο «Building a sustainable future». Διότι για εμάς ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι οι σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις μας και τα καινοτόμα προϊόντα μας, συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος».

Η Aluminco, που ανήκει στην οικογένεια Καρρά, ιδρύθηκε το 1982, με τους Ανάργυρο και Ευάγγελο Καρρά να κατέχουν τις θέσεις του προέδρου - CEO και αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider