Με πτήσεις εσωτερικού ζεστάθηκε τον Νοέμβριο το Ελ. Βενιζέλος - Πώς κινήθηκε το εντεκάμηνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πτήσεις εσωτερικού ζεστάθηκε τον Νοέμβριο το Ελ. Βενιζέλος - Πώς κινήθηκε το εντεκάμηνο
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 11,24 εκατ. επιβάτες. Παρέμεινε όμως κατά 53% μειωμένη σε σχέση με το 2019.

Καλές πτητικές επιδόσεις, δεδομένων των συνθηκών, φάνηκε να έχει ο Νοέμβριος για το βασικό αεροδρόμιο της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος, αυξάνοντας την συνολική επιβατική κίνηση του ενδεκάμηνο πάνω από τα 11 εκατ. επιβάτες. Μιας και ο μήνας όμως σηματοδότησε κι επισήμως την λήξη της φετινής σεζόν, βασικός τροφοδότης της καλής αυτής πορείας ήταν οι πτήσεις εσωτερικού.

Ειδικότερα τον προτελευταίο μήνα του χρόνου από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διακινήθηκαν συνολικά 1,22 εκατ. επιβάτες, 360% περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Παρότι μάλιστα ο αριθμός των επιβατών παρέμεινε κατά 26,9% μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, φάνηκε να κλείνει η ψαλίδα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο του 2021 η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 29,7% σε σχέση με την αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οι καλές επιδόσεις του τελευταίου μήνα του Φθινοπώρου οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πτήσεις εσωτερικού, μέσω των οποίων διακινήθηκαν 420 χιλιάδες επιβάτες, 321% περισσότεροι από τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς όπου η χώρα έμπαινε σταδιακά στο πολύμηνο lockdown. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των επιβατών παρέμεινε κατά 15,8% μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο της χρυσής χρονιάς του 2019, όπου είχαν διακινηθεί 486.360 χιλιάδες επιβάτες.

Στον αντίποδα αισθητά πτωτικά κινήθηκε η αυξημένη, όλο το προηγούμενο διάστημα, κίνηση εξωτερικού, εξαιτίας και του επίσημου τερματισμού της σεζόν. Για την ακρίβεια τον Νοέμβριο διακινήθηκαν 799.834 επιβάτες εξωτερικού, 31,6% λιγότεροι από το προ-πανδημικό 2019, αλλά 388% περισσότεροι από το πανδημικό 2020 όπου είχαν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί μετακινήσεων λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Ο Νοέμβριος μάλιστα αποτέλεσε τον 6ο μήνα συνεχούς ανάκαμψης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι αφίξεις εσωτερικού ήταν μειωμένες κατά 113.203 επιβάτες, ενώ διπλάσια ήταν η μείωση στην περίπτωση των επιβατών εξωτερικού - 286.413 λιγότεροι τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Πάνω από 11 εκατ. επιβάτες στο εντεκάμηνο

Σε επίπεδο εντεκαμήνου (Ιανουάριος - Νοέμβριος 2021) η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 11,24 εκατ. επιβάτες και, ξεπερνώντας κατά πολύ ( 43,3%) τις επιδόσεις του 2020 όπου είχαν διακινηθεί 7,8 εκατ. επιβάτες. Η επιβατική κίνηση ωστόσο παρέμεινε κατά 53% χαμηλότερη σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, όπου είχαν διακινηθεί 24 εκατ. επιβάτες.

Στο εντεκάμηνο, συγκριτικά με το 2020, οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 43,7% και οι διεθνείς επιβάτες κατά 43,1%, ενώ σε σχέση με το 2019 υστέρησαν κατά 42,3% και 57,7% αντίστοιχα.

Τις αυξημένες προκρατήσεις απειλεί η μετάλλαξη

Οι καλές τουριστικές επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς φαίνεται να τροφοδοτούν την ζήτηση και για την επόμενη. Σε αυτό θα συμβάλλει και η αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για το 2022, η οποία σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 30%-50%, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. Βάσει του υπουργού οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου για το καλοκαίρι του 2022 ήταν 30% αυξημένες σε σχέση με τις κρατήσεις του Οκτωβρίου 2018 για το καλοκαίρι του 2019.

Την ίδια στιγμή βέβαια η μετάλλαξη Όμικρον η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, γεννά νέες ανασφάλειες στις αεροπορικές εταιρείες για την επόμενη χρονιά. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως προετοιμάζονται για μεγαλύτερη αστάθεια λόγω της νέας μετάλλαξης, η οποία θα μπορούσε να τις αναγκάσει να τροποποιήσουν τα δρομολόγια και τους προορισμούς για να βασιστούν στις εγχώριες αγορές, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ο Οίκος Fitch μάλιστα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια επιβατική κίνηση της τρέχουσας αλλά και της επόμενης χρονιάς, τονίζοντας ότι η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων όπως η Omicron διατηρεί ασταθείς τις συνθήκες για τις αεροπορικές εταιρείες και μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάκαμψή τους.

Από πλευράς του ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ζήτησε μια «πιο λελογισμένη και τεκμηριωμένη» αντίδραση στις μεταλλάξεις, από πλευράς των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «το κόστος της σημαντικά περιορισμένης παγκόσμιας αεροπορικής κινητικότητας επιδρά σε όλες τις χώρες».

Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι η όποια κάμψη στις κρατήσεις παρατηρηθεί λόγω μεταλλάξεων, θα είναι πρόσκαιρη δεδομένης της αυξημένης επιθυμίας του παγκόσμιου πληθυσμού να ταξιδέψει. «Την περασμένη χρονιά, κάθε νέο στέλεχος μείωνε τις κρατήσεις, αλλά η αύξηση που ακολουθούσε μόλις αποκλιμακωνόταν η έξαρση ήταν μεγαλύτερη. Το ίδιο μοτίβο αναμένουμε και για φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χέλεϊν Μπέκερ, αναλύτρια στην Cowen and Co.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η στρατηγική ανάπτυξη του ΔΑΑ και τουρισμός όλο τον χρόνο στη συνάντηση Κικίλια με τον υπεύθυνο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ευκαιρία 13,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας

Τουρισμός: Προβάδισμα στην ανάκαμψη έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών - Καλά τα πρώτα σημάδια για το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider