Το damage control της JPMorgan για το «αστείο» του Ντάιμον για το ΚΚ Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το damage control της JPMorgan για το «αστείο» του Ντάιμον για το ΚΚ Κίνας
Το mea culpa υπογραμμίζει την επιθυμία της JPMorgan να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις στην Κίνα, στην οποία έχει έκθεση σχεδόν 20 δισ. δολαρίων και έχει φιλοδοξίες να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, μόλις τα λόγια βγήκαν από το στόμα του, κατάλαβε ότι το αστείο για την Κίνα θα μπορούσε να τον βάλει σε μπελάδες.

«Μόλις ήμουν στο Χονγκ Κονγκ, έκανα ένα αστείο ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα γιορτάζει τα 100 του χρόνια. Το ίδιο και η JPMorgan. Και θα σου βάλω στοίχημα ότι θα διαρκέσουμε περισσότερο», είπε την Τρίτη σε εκδήλωση στη Βοστώνη. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό στην Κίνα. Μάλλον μας ακούνε έτσι κι αλλιώς».

Ο Ντάιμον, που δεν είναι πρωτάρης στη θρασύτητα, κατάλαβε επίσης ότι η τράπεζα θα έπρεπε να σχεδιάσει μια βιαστική υποχώρηση. Σύντομα, τα μέλη της ομάδας κυβερνητικών σχέσεων της εταιρείας και τα γραφεία της Κίνας μαζεύτηκαν για να συζητήσουν τις δηλώσεις και να αποφασίσουν αν θα τις αναγνωρίσουν ή θα τις διαψεύσουν. Περίπου 18 ώρες αργότερα, όταν έγινε σαφές ότι τα σχόλια τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή, ο Ντάιμον εξέδωσε μια δήλωση μετάνοιας.

«Εκατοντάδες άτομα, εταιρείες και οργανισμοί έχουν ζητήσει συγγνώμη που πλήγωσαν τα συναισθήματα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο Άιζακ Στόουν Φις, ιδρυτής της Strategy Risks, η οποία ειδικεύεται στις εταιρικές σχέσεις με την Κίνα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ντάιμον είπε ότι μετανιώνει για το σχόλιό του «είναι ένας πιο έξυπνος τρόπος να το κάνεις».

Οι δηλώσεις του Ντάιμον, που έγιναν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Boston College Chief Executives Club, ακολουθούν μια σειρά από εγχώρια και διεθνή ταξίδια, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan συνεχίζει να διακηρύττει την οικονομική άνθηση των ΗΠΑ που τον βάζει επίσης στην εμπροσθοφυλακή υπέρ της επιστροφής στο γραφείο της Wall Street. Αλλά οι πρόσφατες ταξιδιωτικές του προσπάθειες ήταν κάπως προβληματικές - η εξαίρεση του από την καραντίνα που κέρδισε κατά την επίσκεψή του στο Χονγκ Κονγκ, μια εξαίρεση που παραχωρήθηκε επίσης στην ηθοποιό Νικόλ Κίντμαν, συγκέντρωσε πολλή εγχώρια κριτική.

Τώρα πρέπει να υποβαθμίσει τα σχόλιά του στη Βοστώνη - και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Ντάιμον έχει ένα ιστορικό προκλητικών σχολίων τα οποία αναγκάστηκε να αποσύρει αργότερα. Το 2018, ορκίστηκε σε μια εκδήλωση φιλανθρωπίας ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε εκλογές επειδή ήταν πιο έξυπνος από τον πρόεδρο, για να δημοσιεύσει μια δήλωση του λίγες ώρες αργότερα λέγοντας ότι δεν έπρεπε να το έχει πει.

Το καύχημα και η συγγνώμη του Ντάιμον θύμισε έναν άλλο CEO της Wall Street, του οποίου η εταιρεία είναι μεγαλομέτοχος της JPMorgan, το αστείο του Λόιντ Μπλανκφάιν πριν από χρόνια ότι η Γκόλντμαν Σακς έκανε «τη δουλειά του Θεού». Οι προσπάθειες που κάνουν οι επικεφαλής των τραπεζών για να είναι πνευματώδεις προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είπε το ανώνυμο στέλεχος στο Bloomberg. Ο Ντάιμον πιθανότατα θα ξεπεράσει τις συνέπειες, όπως έκανε ο Μπλανκφάιν, αλλά η απόσπαση της προσοχής είναι ανεπιθύμητη, προσέθεσε.

Το mea culpa υπογραμμίζει την επιθυμία της JPMorgan να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις στην Κίνα, στην οποία έχει έκθεση σχεδόν 20 δισ. δολαρίων και έχει φιλοδοξίες να επεκταθεί περαιτέρω. Νωρίτερα αυτό το έτος, η τράπεζα κέρδισε την έγκριση από τις κινεζικές αρχές για να κατέχει πλήρως το venture κινεζικών securitites και θέλει να διατηρήσει την καλή της σχέση με την χώρα για περαιτέρω αδειοδοτήσεις, ιδιαίτερα ενόψει των μεγάλων αλλαγών στην ηγεσία του κόμματος που αναμένονται το επόμενο έτος.

Προσεκτική ισορροπία

Και ενώ τα σχόλια του Ντάιμον έχουν αποσιωπηθεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, η χώρα έχει ιστορικό δράσης εναντίον εταιρειών και ατόμων που φαίνεται να αμφισβητούν τις πολιτικές της, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η νομιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος ή η Ταϊβάν. Η UBS δέχθηκε πίεση να απολύσει τον επικεφαλής οικονομολόγο της το 2019, Πωλ Ντόνοβαν, αφού έκανε ένα σχόλιο για ένα «κινέζικο γουρούνι» σε ένα σημείωμα σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι είχε «αθώα πρόθεση».

Η υποχώρηση του Ντάιμον υπογραμμίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να βαδίζουν προσεκτικά όταν έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση ευαίσθητη στο πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, σε μια χώρα όπου τα πιθανά κέρδη είναι υψηλά. Το 2019, αφού ο γενικός διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, ο Επίτροπος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ επικρίθηκε επειδή προσπάθησε να κατευνάσει και τις δύο πλευρές στην αρχική του απάντηση.

Πέρυσι, όταν αντιμετώπισαν αντιδράσεις για την αναφορά στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν ως χώρες, τα brand names μόδας Coach και Versace ζήτησαν γρήγορα συγγνώμη για να ηρεμήσουν τους καταναλωτές και να διορθώσουν τους ιστότοπούς τους δείχνοντας τον σεβασμό τους για τα «αισθήματα του κινεζικού λαού» και την «εθνική κυριαρχία».

Ευκαιρία της Κίνας

Παρόλα αυτά, ο Ντάιμον έχει απολαύσει άφθονη καλή μεταχείριση από την Κίνα, στην οποία έχει από καιρό επιδείξει το ενδιαφέρον του για τις ευκαιρίες της. Είναι επίσης ενήμερος για τους πιθανούς κινδύνους. Στην ετήσια επιστολή του των 66 σελίδων προς τους μετόχους φέτος, ο Ντάιμον αφιέρωσε πάνω από μια σελίδα στη χώρα, γράφοντας ότι τα τελευταία 40 χρόνια, η Κίνα έχει «κάνει εξαιρετικά αποτελεσματική δουλειά» με την οικονομική της ανάπτυξη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα επόμενα 40 χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα όπως η έλλειψη πόρων, η διαφθορά και η εισοδηματική ανισότητα.

Ο Ντάιμον σταμάτησε να μην αποκαλεί το ΚΚΚ με το όνομά του, αλλά σημείωσε ότι μόνο 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα «συμμετέχουν αποτελεσματικά» στο μονοκομματικό πολιτικό σύστημα της χώρας, ένα χαμηλότερο επίπεδο συμμετοχής από οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο έθνος.

«Η πρόσφατη επιτυχία της Κίνας σίγουρα προκαλεί σιγουριά στην ηγεσία της», έγραψε ο Ντάιμον τον Απρίλιο. «Η αυξανόμενη μεσαία τάξη απαιτεί σχεδόν πάντα πολιτική εξουσία, κάτι που εξηγεί γιατί η αυταρχική ηγεσία σχεδόν πάντα παραπαίει σε μια μεγαλύτερη, πιο σύνθετη οικονομία».

Τα σχόλιά του έρχονται επίσης καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν παρατεταμένες αντιπαραθέσεις σε ζητήματα όπως η πρόσβαση στην αγορά, η ασφάλεια δεδομένων και οι διεθνείς εισηγμένες εταιρείες. Η Wall Street προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα αξίας 54 τρισ. δολαρίων.

Μένει να δούμε αν τα σχόλια του Ντάιμον θα πυροδοτήσουν οποιαδήποτε αντίποινα από την Κίνα, είπε ο Στόουν Φις, αν και υποψιάζεται ότι μπορεί να τελειώσει εδώ η υπόθεση.

«Οι εταιρείες και οι ιδιώτες ξυπνούν με την ιδέα ότι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα ή στον χώρο της Κίνας δεν μένει στην Κίνα», είπε. «Έχει επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο για αυτούς και τις επιχειρήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider