Ανάπλαση: Έρχεται «λίφτινγκ» στις εγκαταστάσεις της πρώην «Ελαιουργικής»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπλαση: Έρχεται «λίφτινγκ» στις εγκαταστάσεις της πρώην «Ελαιουργικής»
Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί διαγωνισμό για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα. Ο πολιτισμός και οι επόμενες χρήσεις.

Τις διαδικασίες για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων πρώην Ελαιουργικής στην Ελευσίνα προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, η οποία προχώρησε μάλιστα και σε σχετικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου, ύψους σχεδόν 7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η μελέτη και κατασκευή των εργασιών αναβάθμισης (διαρρύθμισης, επισκευής και κατασκευής) νέων κατασκευών όλων των εσωτερικών χώρων και του περιβλήματος του κτιρίου, ώστε να είναι δυνατή (σε αρχικό στάδιο) η στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι η πόλη της Ελευσίνας έχει κηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023. Έτσι προτείνεται ο χώρος των παλιών αποθηκών της Ελαιουργικής, στα πλαίσια της αναβάθμισης του, να διαμορφωθεί κατάλληλα αρχικά ώστε να φιλοξενήσει εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 και στη συνέχεια να αποδοθεί στους δημότες για την φιλοξενία αθλητικών και εφήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Το έργο περιλαμβάνει και την διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων στο Ο.Τ. 110 Α και στο 110 Β. Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε για τις 30/12/2021, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών ορίστηκε για τις 03/01/2022.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Οκτωβρίου υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ελευσίνας και της Περιφέρειας Αττικής, για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτηρίου της Ελαιουργικής. Η «νέα Ελαιουργική» (με παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Ελευσίνας μέχρι το 2040) θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά στη συνέχεια θα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Το ακίνητο περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο γενικών εξωτερικών διαστάσεων 65,90Χ42.50μ., επιφανείας 2.800 μ2 περίπου. Στο μεγάλο όγκο προβλέπεται να λειτουργήσουν 4 ανεξάρτητοι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι μέσω κινητών κατακόρυφων πετασμάτων, θα μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους σε έναν ή δύο μεγαλύτερους χώρους.

Οι εργασίες αναβάθμισης περιλαμβάνουν:

- Αποξήλωση της υπάρχουσας επικάλυψης οροφής και πλαγιοκάλυψης των κτιρίων, των υπαρχουσών εσωτερικών τοιχοποιιών και κουφωμάτων, του υπάρχοντος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
- Έλεγχο, αποκατάσταση και ενίσχυση του μεταλλικού φέροντος οργανισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας λειτουργίας.
- Ενίσχυση όπου απαιτηθεί του λοιπού φέροντα οργανισμού
- Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου
- Πλήρη ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων
- Πλήρης κατασκευή νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
- Πλήρης κάλυψη απαιτήσεων πυρασφάλειας
- Διαμόρφωση προσβάσεων στο κτίριο, κατάλληλων για χρήση ΑΜΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider