Ο κύβος ερρίφθη για το mega – χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κύβος ερρίφθη για το mega – χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH
Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του τελευταίου μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων στην ελληνική αγορά, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. και συνολικού υπολοίπου 13,9 δισ. ευρώ. Στις 18/1/22 η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών. Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές και servicers.

Ο κύβος ερρίφθη για το mega – χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH. Η διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, καθώς συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης, ξεκίνησε σήμερα.

Με τη σημερινή ανάρτηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στον ιστότοπο της PQH, άνοιξε και το VDR για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με ορίζοντα η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: της υποβολής μη δεσμευτικών και δεσμευτικών προσφορών.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών θα είναι η 18η Ιανουαρίου 2022. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Μάιο, με στόχο η συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή να κλείσει τον Ιούνιο του 2022.

Tο χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» αποτελείται από εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, κυρίως εξασφαλισμένα δάνεια (επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά) των 13 πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Πρόκειται για δάνεια των πρώην: Αγροτικής Τράπεζας (άνω του 50% του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Mε ημερομηνία 31/12/2020, η λογιστική αξία των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και το συνολικό υπόλοιπο σε 13,9 δισ. ευρώ που αφορούν 53.000 οφειλέτες, 72.000 δανειακές συμβάσεις και 97.000 δάνεια. Το χαρτοφυλάκιο φέρει εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών και διάσπαρτες ανά τύπο και περιοχή. Η σύνθεση των απαιτήσεων είναι σε αναλογία 60% επιχειρηματικά δάνεια και 40% λιανικής, κυρίως στεγαστικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του insider.gr, το ενδιαφέρον των επενδυτών από το εκτενές pre-marketing που έχει διενεργήσει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PQH, Morgan Stanley, είναι ισχυρό, καθώς αφενός πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μεγάλου μεγέθους που διατίθεται μέσω πώλησης και όχι τιτλοποίησης (επομένως ο αγοραστής το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου), αφετέρου παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανακτήσεων. Λόγω μεγέθους, για το χαρτοφυλάκιο θα δώσουν «μάχη» και οι servicers, με τον νικητή να εδραιώνει προβάδισμα σε διαχείριση απαιτήσεων που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί.

Σημειώνεται ότι η PQH έχει κάνει εκτενή προετοιμασία, στη βάση της στρατηγικής που ακολουθεί πάγια για τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια και η οποία έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων από την ρευστοποίηση των ακινήτων που συνοδεύουν ως εξασφαλίσεις τα δάνεια. Καθώς οι διαδικασίες ρευστοποιήσεων «πάγωσαν» την τελευταία σχεδόν διετία λόγω της επέλασης της πανδημικής κρίσης, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι οι επενδυτές που βολιδοσκοπούν το χαρτοφυλάκιο βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανακτήσεων από ρευστοποιήσεις.

Ο σχεδιασμός του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» ξεκίνησε από την PQH το 2019 και είναι τόσο ενδελεχής που αυτό αποτελεί ένα ακόμη ατού για την προσέλκυση επενδυτών. Ειδικότερα, η PQH έχει καταγράψει και επικαιροποιήσει όλα τα στοιχεία των φακέλων δανείων, έχει κάνει όλη την αναζήτηση εγγράφων – έργο ιδιαίτερα απαιτητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τράπεζες που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση εδώ και χρόνια – και έχει διεξάγει ακόμη και νομικό due diligence, απαλλάσσοντας τον επενδυτή – αγοραστή από το κόστος αυτό και μειώνοντας τον χρόνο που θα απαιτούσε η εκ μέρους του εκτίμηση του χαρτοφυλακίου.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό όφελος στον αγοραστή του «Αριάδνη» θα μεταβιβαστεί με ημερομηνία «αποκοπής» την 31η Δεκεμβρίου 2020, που σημαίνει ότι όλα τα ποσά ανακτήσεων μετά την ημερομηνία αυτή θα αποδοθούν στον αγοραστή.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PQH για την πώληση του «Αριάδνη» είναι η Morgan Stanley και νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Ζέπος & Γιαννόπουλος».

Όπως είχε γράψει το insider.gr, μετά την πώληση του «Αριάδνη», το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση στην PQH θα περιοριστεί σε δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Έχει προηγηθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στην Intrum τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider