ΤΑΙΠΕΔ: Γιατί «βγάζει στη βιτρίνα» τα ώριμα assets με τοπικό προφίλ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Γιατί «βγάζει στη βιτρίνα» τα ώριμα assets με τοπικό προφίλ
Προωθεί διαγωνισμούς και διαδικασίες άμεσα για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που θα φέρουν οφέλη σε τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Ακίνητα, μαρίνες, ιαματικές πηγές, μικρότεροι λιμένες κ.α. στο «κάδρο» του Ταμείου.

Περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ωριμότερα προς αξιοποίηση, όπως το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, η μαρίνα Πύλου, το «Κτήμα Νέα Ηρακλείτσα», στην Καβάλα κ.α., για τα οποία μπορούν να προκύψουν εξελίξεις ή διεργασίες μέχρι το τέλος του 2021 ή έστω στις πρώτες εβδομάδες του 2022 έχουν «σημαδέψει» στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από τις μεγάλου μεγέθους ή εμβληματικές περιπτώσεις (π.χ. Αττική Οδός, αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κ.α.) που έτσι και αλλιώς έχουν ειδικό βάρος και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, θεωρούν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την αξιοποίηση assets μικρότερου μεγέθους που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του, η αξιοποίηση των οποίων θα φέρει σημαντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, για την κοινωνία και την οικονομία των περιοχών στα οποία έχουν «βάση» αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση και στέλνοντας «μήνυμα» και σε άλλους επενδυτές, με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία αυτά αλλά και η ευρύτερη περιοχή να προσελκύσουν και να «κερδίσουν» το ενδιαφέρον και την αξία που τους αναλογεί.

Ανάμεσα σε αυτά για τα οποία αναμένονται διεργασίες εντός του 2021 είναι το ακίνητο στον Ταύρο. Πρόκειται για το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73τ.μ. στον Δήμο Ταύρου – Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού, εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1.526 τ.μ. (παλαιά κτίσματα με χρήσεις εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ). Στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης» που πρόσφατα αποκάλυψε το insider αναφέρονταν ότι υπάρχει διαδικασία Premarketing σε εξέλιξη και αναμένεται διαγωνισμός στο Q1 2022 αλλά οι διεργασίες αναμένονται και εντός του 2021. Προφανώς, η αξιοποίηση της έκτασης πέρα από οφέλη για το ΤΑΙΠΕΔ και το δημόσιο θα επιφέρει περαιτέρω αναβάθμιση μιας περιοχής που επιθυμεί ει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε κοντινή απόσταση είναι η Λ. Πειραιώς αλλά και υποδομές κατοικίας, υπηρεσιών, εμπορικές κ.α.

Ένα ακόμα asset που έχει «ψηλά» στην ατζέντα του το ΤΑΙΠΕΔ είναι η μαρίνα Πύλου, με χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών. Το ταμείο έχει αποφασίσει ο διαγωνισμός αυτός να τρέξει σε μία μόνο φάση. Η ομάδα έργου προετοιμάζει την πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών (RfP) και το σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται στο Q4 2021, δηλαδή εντός του έτους. Πρόκειται για περίπτωση με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένας άγονος διαγωνισμός. Η αναβάθμισή της θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία και για δύο πρόσθετους λόγους. Αφενός, στην περιοχή έχει αναπτυχθεί το μεγάλο τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino, αφετέρου, το Υπερταμείο (μητρική του ΤΑΙΠΕΔ) προωθεί διαγωνισμό για την αναβάθμιση του τοπικού αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Κατά συνέπεια, μπορούν να προκύψουν συνέργειες για όλα τα projects. Η μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου και έχει δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών με μήκος από 8μ. έως 30μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας έχει έκταση 32.195 τ.μ. Με βάση το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για την μαρίνα (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ ), ο συντελεστή δόμησης ανέρχεται στο 20%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης είναι 30%. Η μαρίνα θα προσφέρει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χρήση κατοικίας με ποσόστωση έως 20%.

Ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει «παίξει» ιδιαίτερα στην ειδησεογραφία αλλά αποτελεί στόχο αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, με σχετικά… κοντινό και «ώριμο» χρονικό ορίζοντα είναι το «Κτήμα Νέα Ηρακλείτσα», στην Καβάλα (περιοχή «Αλάνες», Νέα Ηρακλείτσα, Δήμος Παγγαίου). Εχει έκταση 149.733.43 τ.μ. (Γεωτεμάχιο Α με 44.592 τ.μ. & Γεωτεμάχιo B με 105.140 τ.μ.). Πρόκειται για παραθαλάσσια οικόπεδα με συνολική παραθαλάσσια πρόσοψη 600 μέτρων, με το σενάριο ανάπτυξης να προβλέπει παλιότερα τους τομείς «Τουρισμός – Αναψυχή» και την πώλησή του μέσω της πλατφόρμας e- auction. Τυπικά η διαδικασία είχε εκκινήσει στα τέλη του 2020 αλλά δόθηκε παράταση για την καταληκτικής ημερομηνία υποβολής προσφορών και πλέον φαίνεται να έχει ωριμάσει εκ νέου καθώς αναμένεται η διεξαγωγή ηλεκτρονικού διαγωνισμού Β’ Φάσης e-auction, με στόχο και να φέρει οφέλη στην τοπική οικονομία. Αλλωστε, η Νέα Ηρακλείτσα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που συνδυάζει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αποτελεί περιοχή παραθεριστικής κατοικίας. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από την βόρεια Ελλάδα, τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη. Σε όμορη έκταση υφίσταται και λειτουργεί δημοτικό camping. Όπως αναφέρονταν παλιότερα από το ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου. Έχει άμεση πρόσβαση από (και προς) την Εγνατία Οδό, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ενώ ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τη Νέα Ηρακλείτσα με την πόλη της Καβάλας διέρχεται από το δυτικό της όριο. Η απόσταση του από την Καβάλα είναι 14 χλμ., από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας 45 χλμ. και 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα πλησιέστερα λιμάνια είναι η Καβάλα και η Νέα Πέραμος (2,5 χλμ).

Πέραν αυτών, όπως έχει αναδείξει το insider, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκμετάλλευση σημαντικών, για τις συγκεκριμένες περιοχές, τουριστικών projects μέσα στους επόμενους μήνες, κυρίως κατά το 2022, με πολλά από αυτά να εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών με αυξημένα τοπικά οφέλη. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν οι ιαματικές πηγές Αιδηψού (απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας ώστε να αξιολογηθούν οι τρόποι αξιοποίησης, καθώς το ακίνητο είναι σε άσχημη κατάσταση, χωρίς ελεύθερο συντελεστή δόμησης), η Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη οι μαρίνες στην Κέρκυρα (π.χ. Λευκίμμης ή των 98 mega yachts στην πόλη με έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας στο Q1 2022), η Ιαματική πηγή και το ακίνητο Καμένων Βούρλων (προβλεπόμενη έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας Q1 2022), η Ακτή και το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας (διαβούλευση ΣΜΠΕ -Q1 2022 • διαγωνιστική διαδικασία -Q2 2022), η μαρίνα Καλαμαριάς (ΑΡΕΤΣΟΥ), δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης , για την οποία αναμένονται οι καταθέσεις δεσμευτικών προσφορών στις 24/2/2022 κ.α. που οδεύουν προς αξιοποίηση τους επόμενους μήνες με στόχο να εξασφαλιστούν νέα έσοδα για το κράτος αλλά και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Όλο το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο – Τι προβλέπεται για τις μεγάλες υποδομές και ιδιωτικοποιήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider