Ρεύμα: «Χωρίς φρένο» οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, νέο ράλι και το Δεκέμβριο – Προς ενίσχυση της επιδότησης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Χωρίς φρένο» οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, νέο ράλι και το Δεκέμβριο – Προς ενίσχυση της επιδότησης
Καινούριο ρεκόρ σήμερα της τιμής στην αγορά Επόμενης Ημέρας, στα 276,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. «Σε εφεδρεία» η αύξηση της επιδότησης τον Δεκέμβριο, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για περαιτέρω εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους, μετά το «πάγωμα» της πιστοποίησης του Nord Stream 2.

Συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, απειλώντας να εκτινάξει το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι, σήμερα Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, καταγράφεται μία ακόμη αρνητική πρωτιά στην τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας, η οποία αγγίζει τα 276,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 9% σε ένα μόλις 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, «πυκνώνουν» οι αρνητικές ενδείξεις για το ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει καινούριο άλμα των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την αναστολή πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας. Έτσι, εκφράζονται φόβοι ότι τον επόμενο μήνα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχυθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, μετακυλίοντας ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναχαίτιση των ανατιμήσεων στους τελικούς καταναλωτές, από τις υπέρογκες αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών. Έτσι, στην περίπτωση που τα δυσοίωνα σενάρια για τον Δεκέμβριο τελικά επιβεβαιωθούν, αναμένεται να υπάρξει και νέα αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς στη χαμηλή τάση, η οποία έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί στα 39 ευρώ για 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

«Τραγική και πρωτόγνωρη» άνοδος

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε χθεσινές τους δηλώσεις άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων στήριξης, αν αυτό καταστεί απαραίτητο. ««Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους ελληνικούς προϋπολογισμούς, θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «τραγικό και πρωτόγνωρο» σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την άνοδο της τιμής του αερίου στα 80 και 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν κάποια στιγμή στα 5 ευρώ. «Κάθε μήνα θα αξιολογούμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα και θα αυξάνουμε την ενίσχυση ώστε να μπορέσουμε ένα μεγάλο τμήμα αυτής της ανατίμησης να το απορροφήσουμε, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν βάναυσα τα ελληνικά νοικοκυριά», επισήμανε.

Η ανακοίνωση την Τρίτη της αναστολής πιστοποίησης του Nord Stream 2 είχε ως αποτέλεσμα το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου TTF σημείωνε αύξηση 18%, αγγίζοντας τα 94,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Χθες η τιμή του συμβολαίου έφτασε έως και τα 101,75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να κλείσει στα 95,5 ευρώ.

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, αν για τον υπόλοιπο μήνα το συμβόλαιο διατηρηθεί στα επίπεδα των 94 ευρώ, τότε η σταθμισμένη τιμή του αερίου θα «κλείσει» για τον Δεκέμβριο κοντά στα 85-86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ουσιαστικά ροκανίζοντας την αποκλιμάκωση των ημερών του Νοεμβρίου που προηγήθηκαν. Αν ωστόσο κινηθεί ακόμη υψηλότερα τις επόμενες ημέρες, στα επίπεδα των 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τότε το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας θα είναι ακόμη υψηλότερο τον Δεκέμβριο, έναντι του μήνα που «τρέχει».

Μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ

Όσον αφορά το σημερινό ρεκόρ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς βασική αιτία αποτελεί η μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ σήμερα στην ηλεκτροπαραγωγή (με μερίδιο μόλις στο 12,54%), με συνέπεια την «επέλαση» του ακριβού φυσικού αερίου. Έτσι, το μερίδιο του ορυκτού καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή φτάνει το 49,35%, κάτι που σημαίνει πως περίπου μία στις δύο κιλοβατώρες θα παραχθούν από φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική αγορά η τιμολόγηση του αερίου γίνεται στη χώρα μας σε μεγάλο ποσοστό με βάση τις διεθνείς τιμές του καυσίμου τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει πως σε σημαντικό βαθμό το αέριο που καταναλώνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί τον Νοέμβριο έχει τιμολογηθεί τον Οκτώβριο, όταν η διεθνής τιμή του καυσίμου είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Έτσι, με το αέριο «κλειδωμένο» για όλο τον Νοέμβριο στα 92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στην εγχώρια αγορά, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του στην ημερήσια ηλεκτροπαραγωγή, τόσο υψηλότερα διαμορφώνεται και η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας.

Αυτή η ιδιαιτερότητα του τρόπου τιμολόγησης του αερίου αποτελεί επίσης βασική αιτία που η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι συχνά μέσα στον Νοέμβριο η ακριβότερη πανευρωπαϊκά (όπως συμβαίνει και σήμερα). Κι αυτό γιατί οι υπόλοιπες αγορές «συγχρονίζονται» με τα επίπεδα των διεθνών τιμών αερίου του τρέχοντα κάθε φορά μήνα, οι οποίες τον Νοέμβριο ήταν έως και πριν από λίγες ημέρες αποκλιμακωμένες έναντι του Οκτωβρίου.

Ακριβές και οι γειτονικές αγορές

Από την άλλη μεριά, σε εξίσου υψηλά επίπεδα κινούνται σήμερα οι τιμές και στις γειτονικές μας χώρες, με τη Βουλγαρία να είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε. (στα 252,96 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και την Ιταλία να ακολουθεί από πολύ κοντά, στα 247,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, παρόλο που σήμερα οι εισαγωγές κινούνται σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 18,3%, δεν μπόρεσαν να αποκλιμακώσουν αισθητά το κόστος του εγχώριου «μίγματος».

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σημερινό ρεκόρ προμηνύει πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Νοέμβριο θα είναι αισθητά υψηλότερη από τον περασμένο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι για τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 221,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο Οκτώβριος «έκλεισε» στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider