Αέριο: Ξεκινά τον Ιανουάριο η spot χονδρεμπορική αγορά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Ξεκινά τον Ιανουάριο η spot χονδρεμπορική αγορά
Η εκκίνηση της πλατφόρμας εμπορίας εργαλείο για τη βελτιστοποίηση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου (σε μία εποχή όπου το κόστος του καυσίμου έχει εκτιναχθεί), αλλά και ανάδειξης της Ελλάδας σε εμπορικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

«Παράθυρο» για βελτιστοποίηση των τιμών φυσικού αερίου στη χώρα μας, χάρις στη μεγαλύτερη ευελιξία των προμηθευτών και των μεγάλων καταναλωτών να εξασφαλίσουν καύσιμο, αναμένεται να φέρει η έναρξη λειτουργίας τον Ιανουάριο της οργανωμένης spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου.

Όπως είναι φυσικό, η «πρεμιέρα» της spot χονδρεμπορικής αγοράς δεν σημαίνει πως το κόστος του καυσίμου στην Ελλάδα θα πάψει να ακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Ωστόσο, θα διαμορφώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σήμερα με βάση την εγχώρια προσφορά και ζήτηση.

Η spot χονδρεμπορική αγορά θα «τρέχει» από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), το οποίο την ανέπτυξε σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Η «πρεμιέρα» της τον Ιανουάριο, με την εκκίνηση της πλατφόρμας εμπορίας (trading platform) προϊόντων φυσικού αερίου, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Επίκουρο Καθηγητή Αθ. Δαγούμα, στο 1ο Ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο της Eurogas που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, με τη στήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει τον Κανονισμό της αγοράς, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στις υπόλοιπες ρυθμιστικές αποφάσεις που απαιτούνται. Έτσι, στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η εφαρμογή και στη χώρα μας του μοντέλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες φυσικού αερίου.

Πιο ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας

Το μοντέλο αυτό θα πλαισιώσει τα διμερή συμβόλαια που αποτελούν σήμερα την αποκλειστική «φόρμουλα» συναλλαγής ανάμεσα σε εισαγωγείς και προμηθευτές, αλλά και μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου οι οποίοι αυτοπρομηθεύονται καύσιμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης, θα δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να αξιοποιούν εμπορικές ευκαιρίες όποτε αυτές παρουσιάζονται – όπως π.χ. αγοράζοντας ποσότητες καυσίμου που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώθηκαν ή, αντίστροφα, μεταπωλώντας αέριο το οποίο δεν χρησιμοποίησαν.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικό το «καλάθι» προμήθειάς τους, γεγονός που θα έχει επίδραση στο τελικό κόστος. Παράλληλα, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, παρέχοντας σαφή οικονομικά «σήματα» για τα ανά πάσα στιγμή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου. Έτσι, θα υπάρχει πλέον ένα ημερήσιο benchmark για τις τιμές στη χώρα μας, δείχνοντας πού κινούνται αυτές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, η πλατφόρμα εμπορίας (γνωστή και ως «βάθρο εμπορίας») θα ενσωματώνει μία προημερήσια αγορά με προϊόντα που θα καλύπτουν τα επόμενα τρία 24ωρα, καθώς και μία ενδοημερήσια αγορά. Επίσης, μέσω της πλαφόρμας θα γίνονται και οι αγοραπωλησίες αερίου εξισορρόπησης για τις ανάγκες του συστήματος μεταφοράς.

Σε δεύτερο χρόνο, θα εξεταστεί η έναρξη διαπραγμάτευσης και προθεσμιακών συμβολαίων. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες για hedging.

Η Ελλάδα trading hub

Η πλατφόρμα εμπορίας θα εγκαινιάσει επίσης το μοντέλο των χρηματιστηριακών συναλλαγών και στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου, σε μία εποχή όπου κατασκευάζεται ή δρομολογείται μία σειρά σημαντικών έργων, τα οποία προορίζονται να αποτελέσουν «πύλες εισόδου» και για καύσιμο το οποίο προορίζεται για τις όμορες χώρες. Έτσι, δημιουργεί τις προοπτικές ώστε η χώρα μας να εξελιχθεί σε κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης ( trading hub) φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή.

Ένα τέτοιο διεθνές έργο είναι ο υπό κατασκευή διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό με το βουλγαρικό εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Stara Zagora στην όμορη χώρα. Το ίδιο ισχύει και με το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, το οποίο πέραν της Ελλάδας, προορίζεται να αποτελέσει «πύλη εισόδου» LNG για μία μεγάλη σειρά κρατών βορειότερα, που φτάνει έως την Ουκρανία.

Τις εξαγωγές στη νοτιανατολική Ευρώπη «βάζει στο κάδρο» και η Motor Oil, για το FSRU «Διώρυγα Gas» που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην περιοχή του διυλιστηρίου του Ομίλου, στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων στην Κόρινθο. Επίσης, ο ρόλος της Ελλάδας σαν «σταυροδρόμι» τροφοδοσίας όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα ενισχυθεί στην περίπτωση που δημιουργηθεί η αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, αξιοποιώντας το σχεδόν εξαντλημένο τοπικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider