ΥΠΕΝ: Επιτάχυνση επενδύσεων 10 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Επιτάχυνση επενδύσεων 10 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ
Παρεμβάσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης καινούριων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε ο χρόνος «ωρίμανσης» νέων επενδύσεων να μειωθεί σε 14 μήνες, από 5 χρόνια περίπου που είναι σήμερα

«Γκάζι» σε επενδύσεις σε νέα έργα ΑΠΕ οι οποίες αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ έως το τέλος της 10ετίας, φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το δεύτερο «κύμα» παρεμβάσεων για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας καινούριων σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους αναθεωρημένους κλιματικούς στόχους για το 2030, με τη μείωση κατά 55% των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να συμβάλει στην ισόποση ελάττωση του ανθρακικού αποτυπώματος της Ευρώπης.

Για τη μείωση των εκπομπών από το εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να εγκατασταθούν νέοι «πράσινοι» σταθμοί συνολικής ισχύος 12.000 MW, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις μονάδες με συνολική ισχύ 8.270 MW που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Για το καινούριο αυτό χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμάται πως θα δαπανηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ για να υλοποιηθεί.

Στη Βουλή προς το τέλος του έτους

Οι βασικές αρχές της δεύτερης φάσης απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι σχετικές ρυθμίσεις, μαζί με το καθεστώς για την αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη του έτους.

Με σκοπό οι «πράσινα» επενδυτικά πρότζεκτ να μετουσιωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σε «πράσινες» κιλοβατώρες στο εγχώριο σύστημα ηλεκτρισμού, οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στοχεύουν στο να μειωθεί σε 14 μήνες περίπου ο χρόνος αδειοδοτικής «ωρίμανσης» των καινούριων σταθμών, από 5 χρόνια περίπου που είναι σήμερα.

Για αυτό τον σκοπό, θα θεσπισθεί ένα «One stop Shop» στο ΥΠΕΝ, που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αυτή η Υπηρεσία Μίας Στάσης θα βασίζεται σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα είναι συμβατό με όλες τις επιμέρους πλατφόρμας των εμπλεκόμενων αδειοδοτικών φορέων. Επίσης, θα ψηφιοποιηθούν πλήρως και όσα από τα υφιστάμενα βήματα της αδειοδότησης δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά.

Λιγότερα στάδια

Η ψηφιοποίηση θα συνδυασθεί και με ελάφρυνση όμως της διαδικασίας, καθώς τα στάδια αδειοδότησης θα μειωθούν σε 5, από 7 που είναι σήμερα, ενώ παράλληλα θα εξαλειφθούν και οι περιπτώσεις όπου διαφορετικοί αδειοδοτικοί φορείς ελέγχουν τα ίδια αδειοδοτικά έγγραφα. Ως συνέπεια, ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα περιορισθεί κατακόρυφα, σε μόλις 54 από τα 91 που απαιτούνται σήμερα.

Η μείωση των σταδίων θα επιτευχθεί κατ΄ αρχάς με την κατάργηση ενός υφιστάμενου βήματος, καθώς θα αποτελέσει παρελθόν η χορήγηση μη οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Η απάλειψη του άλλου βήματος θα έρθει από την ενοποίηση σε ένα στάδιο τριών αδειοδοτικών βημάτων, ώστε να «τρέχουν» πλέον παράλληλα για να κερδηθεί χρόνος.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι θα διενεργούνται παράλληλα η διαδικασία σύναψης σύμβασης σύνδεσης με τον Διαχειριστή, η χορήγηση Άδειας Εγκατάστασης και η σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ. Με δεδομένο επομένως ότι τα συγκεκριμένα βήματα θα επικαλύπτονται χρονικά, αντί κάθε ένα να ξεκινά με τη λήξη του προηγούμενου, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της αδειοδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider