ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το logistic center και το «αποτύπωμα» στην οικονομία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το logistic center και το «αποτύπωμα» στην οικονομία
Ξεκινούν οι εγγραφές για το ομολογιακό. Αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα. Στο 0,4% η επίδρασή της στο ΑΕΠ.

Την ένταξη υπό την ομπρέλα της ενός μεγάλου logistic center στα Οινόφυτα αλλά για... ιδία χρήση, και όχι βέβαια με το επενδυτικό μοντέλο που κινούνται ξένα funds ή ΑΕΕΑΠ, θα εξυπηρετήσει μεταξύ άλλων η έκδοση του ομολογιακού δανείου έως 250 εκατ. ευρώ που προωθεί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, θυγατρική του ομίλου Viohalco, με τις εγγραφές να εκκινούν σήμερα (εύρος απόδοσης 2,4% έως 2,9%) και να ολοκληρώνονται την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι 30 εκατ. θα διατεθούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας. Ποσά 60 εκατ. ευρώ και 154 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης και μείωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Η εισηγμένη διαπραγματεύεται την αγορά μεγάλης έκτασης με εγκαταστάσεις έχοντας «δεσμεύσει» ποσό 30 εκατ. ευρώ από το ομόλογο, με τη διαδικασία να είναι στο τελικό στάδιο και να ολοκληρώνεται προσεχώς. Προφανώς, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για λογαριασμό της. Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής σε άνω των 500 χιλ. τόνων, έναντι περίπου 360 χιλ. στην παρούσα συγκυρία, μέσα από την ολοκλήρωση και του νέου κύκλου επενδύσεων ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ (μαζί με τις επενδύσεις 150 εκατ. που ήδη έχουν γίνει), φαίνεται να υπαγορεύει και την κίνηση αυτή για το logistic ώστε το γκρουπ να «μετακινεί» με μεγαλύτερη ευχέρεια το προϊόν. Μάλιστα, η επιπλέον παραγωγή φαίνεται ήδη να έχει δεσμευθεί από υποψήφιους πελάτες για τα προσεχή 3-4 χρόνια, άρα ο όμιλος είναι εξασφαλισμένος. Να σημειωθεί ότι συνήθως σε τέτοιες επενδύσεις (ή σε λιμενικές εγκαταστάσεις) οι ισχυροί όμιλοι σπεύδουν να «κουμπώσουν» το ακίνητο με τις εγκαταστάσεις locistics με κάποιο… μεταφορικό μέσο, π.χ. με γραμμή που το ενώνει με σιδηροδρομικό δίκτυο, οπότε μένει να δούμε αν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή στα Οινόφυτα αναπτύσσεται ως βιομηχανική, το γκρουπ έχει εκεί «βάση», οπότε επόμενο είναι να επιθυμεί να «χτίσει πιο γερά θεμέλια». Όπως αναφέρονταν μάλιστα στο ενημερωτικό για την ομολογιακή έκδοση, «αναφορικά με τις νέες επενδύσεις η Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει ποσό €30 εκατ. για την καταβολή τιμήματος (συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων και φόρων) για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα. Κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, η Εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των εν λόγω ακινήτων έχοντας ήδη υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης και η Διοίκηση εκτιμά ότι η επίτευξη αυτής της επένδυσης θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2022, καθώς οι βασικοί όροι της συναλλαγής έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνικός και νομικός έλεγχος. Τα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν, μακροπρόθεσμα, για αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων του Ομίλου. Αν δεν ολοκληρωθεί η ως άνω συναλλαγή, η Εταιρεία θα αναζητήσει ακίνητα, γειτονικά με τα βιομηχανικά ακίνητα της Εταιρείας ή των θυγατρικών της στην περιοχή των Οινοφύτων που εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου και, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να βρεθούν ως άνω ακίνητα μέχρι τις 31.10.2022 ή το ποσό που διατεθεί είναι μικρότερο των €30 εκατ., η Εταιρεία θα διαθέσει μέχρι τις 31.12.2022 το τυχόν αδιάθετο ποσό για να καλυφθούν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης».

Χτες, η εισηγμένη προχώρησε σε μια παρουσίαση αναφορικά με το αποτύπωμά της στην οικονομία, το εξαγωγικό της προφίλ, τα βασικά της μεγέθη, αλλά και υπενθυμίζοντας λεπτομέρειες από το ενημερωτικό της έκδοσης που ανέδειξε το insider (σε χτεσινό θέμα). Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για τη συμβολή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην οικονομία, στα 1,5 δις ευρώ υπολογίζεται η ετήσια αξία παραγωγής της εταιρείας στην Ελλάδα τη τριετία 2018-2020, στο 32% των Βασικών μετάλλων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 της παραγωγής των βασικών μετάλλων και αποτελεί το 45% των πολύτιμων και μη σιδηρούχων μετάλλων. Η αξία παραγωγής το 2020 ανήλθε στα €1,48 δισ., όσο σχεδόν και ένα χρόνο πριν, ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2018 (€1,56 δισ.).

Υψηλό είναι το μερίδιο εξαγωγών, στο 7,5% των βιομηχανικών προϊόντων την τριετία 2018-2020. Το 2020, οι εξαγωγές της επιχείρησης αποτέλεσαν το 6,7% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου), και το 45,2% των Βασικών μετάλλων. Κατά το ίδιο έτος, ξεπέρασαν το 63% της αξίας των εξαγωγών των πολύτιμων και μη σιδηρούχων μετάλλων. Σε απόλυτους αριθμούς, πέρυσι η αξία των εξαγωγών αλουμινίου και χαλκού ανήλθε σε 839 εκατ. ευρώ και 539 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54% και 95,4% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Συνολικά, οι εξαγωγές ήταν ύψους 1,38 δισ. ευρώ, 1,40 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι, το 2019 και το 2018 αντίστοιχα.

Η ετήσια συνολική επίδραση της δραστηριότητας της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνεισφέρει στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου με 220 εκατ. ευρώ ή 0,4% του συνόλου. Επίσης, κινητοποιεί την παραγωγή κοινωνικού προϊόντος στην Ελλάδα ύψους 460 εκατ. ετησίως

Κατά την τριετία 2018-2020, οι επενδύσεις, ύψους 336 εκατ. ευρώ, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αντιπροσωπεύουν το 5,4% και το 50% του συνόλου αυτών που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική μεταποίηση και τα βασικά μέταλλα αντίστοιχα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 58,4% στα πολύτιμα και μη σιδηρούχα μέταλλα.

Η δραστηριότητα της εταιρείας στηρίζει συνολικά περί τις 14.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, σε όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης. Η στήριξη αυτή αντιστοιχεί στο 0,3% της συνολικής απασχόλησης στην χώρα. Κάθε θέση εργασίας στην εταιρεία στηρίζει άλλες 5 θέσεις στο σύνολο της οικονομίας (μέσος όρος 2018-2020). Κατά την μελέτη του ΙΟΒΕ, εάν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ήταν κλάδος της ελληνικής οικονομίας θα καταλάμβανε, βάσει της αξίας των εξαγωγών, την πέμπτη θέση ύστερα από τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα και τα λοιπά βασικά μέταλλα. Με κριτήριο την αξία των επενδύσεων σε υλικά αγαθά, η βιομηχανία, την τριετία 2018-2020, θα κατατασσόταν στην τέταρτη θέση των κλάδων μεταποίησης, ύστερα από τα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό, τα φαρμακευτικά και μεταλλικά προϊόντα.

Η εταιρεία δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα με τα αυξημένα κόστη (δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις τιμές μετάλλων) σε ύλες και ενέργεια, ωστόσο, υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση που της επιτρέπει να μεταφέρει κόστη από την ενίσχυση τιμών ενέργειας (π.χ. από το φυσικό αέριο) στους πελάτες.

Αναφορικά με το 7ετούς διάρκειας ομολογιακό, η εταιρεία έχει call option (για πρόωρη εξαγορά) ανάμεσα στα 2,5 με 5 έτη (στο 101% συν τόκους) και μετά την 5ετία στο 100%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider