Διεθνή
18-10-2021 | 14:53

Η Ιταλία θα χρειαστεί να δώσει 7 δισ. ευρώ για να «ξεφορτωθεί» την Monte dei Paschi

Newsroom
Μοιράσου το
Η Ιταλία θα χρειαστεί να δώσει 7 δισ. ευρώ για να «ξεφορτωθεί» την Monte dei Paschi
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλει η ιταλική κυβέρνηση στην UniCredit προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με την Monte dei Paschi και να παραχωρήσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας στην ισχυρότερη ανταγωνίστριά της, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

H Unicredit, η 2η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, συμφώνησε στις 29 Ιουλίου να συζητήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς επιλεγμένων τμημάτων της Monte dei Paschi από το ιταλικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο διέσωσε την τράπεζα της Τοσκάνης το 2017 δαπανώντας 5,4 δισ. ευρώ.

Βάσει των όρων του πακέτου διάσωσης, η Ιταλία πρέπει να μειώσει το μερίδιο του 64% στην MPS έως τα μέσα του 2022, το αργότερο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην UniCredit και το ιταλικό ΥΠΟΙΚ έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο και μια προκαταρκτική συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί πριν τις 27 Οκτωβρίου, οπότε το δ.σ. της UniCredit θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τα μεγέθη τρίτου τριμήνου.

Ωστόσο, ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στις συζητήσεις είπε στο Reuters ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ενώ δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν θα καταρτιστεί κάποιο προσχέδιο συμφωνίας εντός του τρέχοντος μήνα.

Περιπλέκοντας τα πράγματα για το ιταλικό ΥΠΟΙΚ, η UniCredit συμφώνησε να ξεκινήσει αποκλειστικές συζητήσεις για την MPS μόνο υπό την προϋπόθεση ότι μια εξαγορά θα άφηνε αμετάβλητα τα αποθεματικά της και θα πρόσφερε διψήφια άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή. 

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα να συζητούν τις κεφαλαιακές ανάγκες, με τη μία πηγή να σημειώνει ότι η UniCredit απέστειλε πρόταση στο ΥΠΟΙΚ στην οποία περιγράφει διαφορετικά σενάρια ανάλογα με το μερίδιο της MPS που θα αποκτήσει.

Ο ιταλικός Τύπος μετέδωσε το σαββατοκύριακό ότι μια «ένεση» ρευστότητας κοντά στα 7 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη προκειμένου η UniCredit να αποκτήσει σχεδόν 300 υποκαταστήματα της MPS στον φτωχό ιταλικό νότο, αφήνοντας πίσω τις μονάδες κεφαλαιακών υπηρεσιών, leasing και factoring, καθώς και το κέντρο ΙΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.