Προς ολοκλήρωση βαδίζει ο διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband - Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ολοκλήρωση βαδίζει ο διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband - Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές
ultra fast broadband
Αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για να μοιραστούν οι περιοχές μεταξύ Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του έρχεται ο διαγωνισμός για το mega ΣΔΙΤ «ULTRA-FAST BROADBAND» μετά και την έγκριση των τεχνικών προσφορών των δύο υποψήφιων αναδόχων του Διαγωνισμού. Σειρά παίρνει πλέον η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η οποία θα καθορίσει το πως θα μοιραστούν τα τμήματα του έργου.

Να θυμίσουμε ότι το μεγάλο έργο για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας, θα μοιραστούν ο όμιλος ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) - Τέρνα Ενεργειακή. Τα δύο σχήματα άλλωστε ήταν τα μόνα από τους αρχικά οκτώ ενδιαφερόμενους, που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές, με τους Wind, Vodafone, ΔΕΗ, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακόμ να μένουν εκτός της διαδικασίας, παρότι συμμετείχαν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Μετά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα γίνει γνωστό το ποιες περιοχές (LOTs) από τις επτά που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό, θα αναλάβει ο κάθε ανάδοχος. Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, η θυγατρική Grid Telecom διεκδικεί, σε συνεργασία με την Tέρνα Ενεργειακή, 4 από τα 7 LOTs ώστε «μαζί με το έργο αυτό η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει ένα ευρύ οπτικό δίκτυο σε περισσότερους από 30 νομούς της χώρας».

Σημειωτέον ότι κάθε περιοχή (lot) έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και σχεδόν τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις).

Το έργο, η αξία του οποίου έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ (με το ΦΠΑ φτάνει τα 868 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (400 εκατ. ευρώ) αλλά και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ (300 εκατ. ευρώ).

Οι ανάδοχοι και οι περιοχές που θα πάρουν εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν σύντομα δεδομένου ότι η αξιολόγηση είναι αρκετά τυποποιημένη με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του επόμενου έτους.

Παρά τις 800.00 περίπου συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει το UFFB, δεν επαρκεί ώστε η χώρα να επιτύχει τους στόχους συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit» και να βαδίσει προς την αποχαλκοποίησή της. Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης από τα 4,8 εκατομμύρια που είναι οι δυνητικές συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν τα δύο εκατομμύρια. Αν προστεθούν σε αυτά και οι 800.000 συνδέσεις που θα καλυφθούν μέσα από το Ultra Fast Broadband (UFBB), εντοπίζεται ένα κενό περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων». Αυτός είναι και ο λόγος που σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται ήδη ένα ακόμη ΣΔΙΤ, το Ultra-Fast Broadband II.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία το mega - ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ Ultra Fast Broadband

Πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το Ultra-Fast Broadband (UFBB)

Σε 5G και οπτικές ίνες «ποντάρει» η Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider