Forbes 400: Πλούτισαν κι άλλο τον τελευταίο χρόνο οι πλουσιότεροι των ΗΠΑ -Πρώτος ο Μπέζος με πάνω από $200 δισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Forbes 400: Πλούτισαν κι άλλο τον τελευταίο χρόνο οι πλουσιότεροι των ΗΠΑ -Πρώτος ο Μπέζος με πάνω από $200 δισ.
Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί είδαν τη συλλογική τους περιουσία να εκτοξεύεται κατά 40% το περασμένο έτος, στα 4,5 τρισ. δολάρια.

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για πολλούς Αμερικανούς, αλλά στάθηκε... μάλλον ευνοϊκή για τους πλουσιότερους της χώρας. Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί είδαν τη συλλογική τους περιουσία να εκτοξεύεται κατά 40% το περασμένο έτος, στα 4,5 τρισ. δολάρια, από 3,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Σχεδόν όλοι είναι πλουσιότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Οι 20 πλουσιότεροι έχουν να επιδείξουν συνολική καθαρή αξία 1,8 τρισ. δολαρίων. Η λίστα υποδέχτηκε 44 νέα ονόματα, με το ελάχιστο «εισητήριο εισόδου» σε αυτή να διαμορφώνεται στα 2,9 δισ. δολάρια, ήτοι 800 εκατ. δολάρια υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τι είναι αυτό που δεν αυξήθηκε; Η γενναιοδωρία τους! Ο αριθμός των μελών της λίστας Forbes 400 που δώρισαν πάνω από το 20% της καθαρής τους αξίας υποχώρησε στους 8, από 10 προηγουμένως, ενώ αυτοί που δώρισαν λιγότερο από το 1% του πλούτου τους αυξήθηκαν στους 156, από 127.

Ποιοι βρίσκονται στην κορυφή

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική είναι για 4η διαδοχική χρονιά ο ιδρυτής και, από τον Ιούλιο, Πρόεδρος, της Amazon Jeff Bezos με περιουσία 201 δισ. δολαρίων -αυξημένη κατά 22 δισ. δολάρια από πέρυσι. Είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της λίστας Forbes 400 αξίζει πάνω από 200 δισ. δολάρια. Ακολουθεί λίγο πιο πίσω ο Elon Musk, με περιουσία 190,5 δισ. δολαρίων -σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη λίστα του 2020 χάρη στο ράλι της μετοχής της Tesla.

Ο Mark Zuckerberg βρίσκεται στην τρίτη θέση με 134,5 δισ. δολάρια, χάρη στην άνοδο της μετοχής της Facebook κατά 63% από πέρυσι. Ο Bill Gates βρέθηκε στο Νο 4 της λίστας και είναι η πρώτη φορά που δεν κατακτά μία από τις πρώτες δύο θέσεις σε διάστημα 30 ετών. Ο Gates και η Melinda French Gates ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι παίρνουν διαζύγιο μετά από 27 χρόνια -λίγο μετά αφότου της μετέφερε μετοχές αξίας περίπου 5,7 δισ. δολ. σε εταιρείες όπως η Deere & Co και η Canadian Railway. H Melinda French Gates εμφανίζεται στη λίστα για πρώτη φορά φέτος, στη θέση 158 με εκτιμώμενη περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων.

Συνολικά 44 άτομα μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα, το πλουσιότερο εκ των οποίων είναι ο 29χρονος επιχειρηματίας του κλάδου κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, με περιουσία 22,5 δισ. δολάρια. Είναι το νεότερο μέλος της λίστας και ο πλουσιότερος αυτοδημιούργητος νεοεισερχόμενος στην ιστορία της Forbes 400. Δύο ανταγωνιστές -ο Brian Armstrong και ο Fred Ehrsam, οι συνιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global- μπήκαν επίσης για πρώτη φορά στην κατάταξη, μετά και την αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας τους τον Απρίλιο. Τα κρυπτονομίσματα χάρισαν συνολικά 7 θέσεις στην κατάταξη, δηλαδή 6 περισσότερες από περυσι, συμπεριλαμβανομένων των νέων μελών (και δίδυμων αδερφών) Cameron και Tyler Winklevoss. Άλλη μία νέα άφιξη είναι ο R.J. Scaringe, ιδρυτής της Rivian, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων pickup φορτηγών και SUVs και έχει στο επενδυτικό της ρόστερ τις Amazon και Ford.

Η ελάχιστη περιουσία για να εισέλθει κανείς στη λίστα αυξήθηκε στα 2,9 δισ. δολάρια, όταν για τα προηγούμενα τρία έτη το νήμα «κοβόταν» στα 2,1 δισ. δολάρια. Συνολικά 51 δισεκατομμυριούχοι βγήκαν από τη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Donald Trump και Oprah Winfrey.

Ο αριθμός των γυναικών της λίστας Forbes 400 παρέμεινε αμετάβλητος στις 56, ενώ συνολικά 282 μέλη της λίστας είναι αυτοδημιούργητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider