«Επιταχυντής» των μεταρρυθμίσεων στην Κεφαλαιαγορά η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιταχυντής» των μεταρρυθμίσεων στην Κεφαλαιαγορά η ΑΜΚ της ΔΕΗ
Οι χρηματιστηριακές αναταράξεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της ΑΜΚ, ο θόρυβος και οι έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα πάνε εβδομάδες πίσω, πιέζουν για την ψήφιση μιας δεκάδας νομοσχεδίων μέσα σε δυόμιση μήνες!

Ρόλο «επιταχυντή» στις μεταρρυθμίσεις για την Κεφαλαιαγορά αναμένεται να παίξουν οι χρηματιστηριακές αναταράξεις που προκλήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση για την αύξηση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, του μετοχικού της κεφαλαίου.

Εν μέσω ενός τόσο σημαντικού αναπτυξιακού εγχειρήματος, οι ψίθυροι και οι αμφιβολίες για προνομιακή πληροφόρηση και χειραγώγηση της μετοχής και οι έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα πάνε αρκετές εβδομάδες πίσω, δημιουργούν μια συγκυρία πιεστική για την ψήφιση μιας δεκάδας νομοσχεδίων για τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για κρίσιμα νομοσχέδια με τα οποία είχε ασχοληθεί το τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών που είχε την εξειδικευμένη αρμοδιότητα για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με επικεφαλής Υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Γιώργο Ζαββό. Τα νομοσχέδια αυτά, αλλά και μια ευρύτερη στρατηγική στο πλαίσιο ανειλημμένων δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των Θεσμών, είτε είναι έτοιμα είτε προχωρημένα σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, ο χρόνος για την υιοθέτησή τους φαίνεται να έχει «παγώσει» μετά την κατάργηση (για την ακρίβεια και νωρίτερα, λόγω αντιδράσεων) της θέσης του Υφυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα με τον ανασχηματισμό της 31ης Αυγούστου.

Οι αναταράξεις που ενέσκηψαν στην περίπτωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, όμως, έρχονται να κρούσουν τον κώδωνα για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για την εις βάθος θωράκιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και για τη συνεχή εγρήγορση που επιβάλλεται για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες δεν σταματούν στην επιτυχία της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Το επίτευγμα αυτό δεν πρέπει διόλου να εφησυχάζει, αφού ούτως ή άλλως, η μετάβαση στην μετά – πανδημικής κρίσης εποχή και η προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού τομέα στα δεδομένα του Ταμείου Ανάκαμψης και δη στην πράσινη μετάβαση, θέτουν ισχυρές προκλήσεις για τις τράπεζες. Παράλληλα, τεράστιες είναι οι προκλήσεις για την κεφαλαιαγορά που οι συνθήκες τής ορίζουν πλέον ρόλο κομβικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά υπό το πλαίσιο καταιγιστικών αλλαγών για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και προς την αξιοποίηση των βελτιούμενων οικονομικών δεικτών στους οποίους βαδίζει η ελληνική οικονομία.

Κατόπιν αυτών, μέσα σε διάστημα ουσιαστικά δυόμιση μηνών που απομένουν μέχρι να κλείσει το 2021, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και κινήσεις στην κεφαλαιαγορά για τις οποίες έχουν δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτές αφορούν:

- Την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην Κεφαλαιαγορά που υλοποιήθηκαν σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2020 με τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, και πλέον αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο που συνάδει με τις κατευθύνσεις της ESMA και ακολουθεί τις δομές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές αρχές κεφαλαιαγοράς, προβλέπει διαχωρισμό των τομέων της εποπτείας σε προληπτική και κατασταλτική, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών.

- Την υιοθέτηση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος για να διασφαλίζει στιβαρή εποπτεία, με εξατομίκευση της ελεγκτικής ευθύνης. Το θέμα χρονίζει εδώ και μια διετία…

- Την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι επενδυτές και δη οι μικροί.

- Τα κίνητρα για την ενίσχυση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την προσέλκυση επενδυτών.

- Την υιοθέτηση στο ελληνικό δίκαιο έξι κοινοτικών οδηγιών, με τις προθεσμίες για την προσαρμογή κάποιων εξ αυτών να έχουν ήδη ξεπεραστεί.

- Τέλος, την έναρξη της ψηφιακής μεταρρύθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της εποπτικής της αρχής, ενόψει των νέων πεδίων και κινδύνων των αγορών (κρυπτονομίσματα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider