Ποια είναι τα 5 μέτωπα σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά που πρέπει να κλείσει το ΥΠΟΙΚ έως τέλος του 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι τα 5 μέτωπα σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά που πρέπει να κλείσει το ΥΠΟΙΚ έως τέλος του 2021
Σαφές μήνυμα Σταϊκούρα σε διοικήσεις τραπεζών, Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου για αποφασιστική συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας.

Τον άθλο της ολοκλήρωσης δρομολογημένων μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε πέντε μέτωπα, καθώς και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανοίγει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του έτους.

Αναλαμβάνοντας να συνεχίσει το μεγάλο και επιτυχημένο μεταρρυθμιστικό έργο του κ. Γιώργου Ζαββού στη διετία ζωής της θέσης του Υφυπουργού αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επωμίζεται (άλλο) ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, με πολλά «μέτωπα» συγκρούσεων, αλλά και μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας. Πρόκειται για δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων, αλλά και της επενδυτικής κοινότητας, οι οποίες πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους στη «γραμμή» που μέχρι πρότινος ακολουθούσε το Υπουργείο Οικονομικών με σύμπλευση απόψεων Υπουργού και τέως Υφυπουργού, προφανώς στο πλαίσιο της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Για την κυβέρνηση, η κατάργηση της θέσης αρμόδιου Υφυπουργού για το χρηματοπιστωτικό σύστημα «σηματοδοτεί τη λήξη της κατάστασης συναγερμού στις τράπεζες που παρελήφθη το 2019, με μεγάλες τομές και τεράστια πρόοδο τα δύο τελευταία χρόνια», όπως έχει δηλώσει στο insider.gr ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Η λήξη του συναγερμού, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σθεναρά τις μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ήταν σαφές από τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στις εθιμοτυπικές συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα με τις Διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ακούγοντας τα αιτήματα των εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου και της κεφαλαιαγοράς, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με διπλό στόχο:

α) Οι μεν τράπεζες να ανακτήσουν τον σημαντικό τους ρόλο, προσφέροντας ρευστότητα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στις χθεσινές επαφές του με τους τραπεζίτες, ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η αύξηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι και οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους μέσω του νέου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας.
β) Η δε Κεφαλαιαγορά να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ευνοεί τις επενδύσεις, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Στη διπλή αυτή κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να κλείσει πέντε μέτωπα μέχρι το τέλος του έτους:

1) Την ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών την οποία διαπραγματεύθηκε με τους Θεσμούς και έλαβε θετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ, ο κ. Ζαββός. Με τη διευθέτηση που επετεύχθη, το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου παύει να απασχολεί τις τράπεζες για τα επόμενα χρόνια και αυτές μπορούν να ολοκληρώσουν απερίσπαστες τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην επίτευξη κερδοφορίας, ικανής να «σβήνει» σταδιακά τα μη ποιοτικά κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο.

2) Την ολοκλήρωση της αλλαγής του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μετά την πρώτη φάση της αναθεώρησης του νόμου του ΤΧΣ μέσω της οποίας άνοιξε ο δρόμος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τον νέο ρόλο του Ταμείου και τη στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες και το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

3) Την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών, υιοθετώντας για τις αποζημιώσεις επενδυτών ένα μοντέλο αντίστοιχο του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.

4) Την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην Κεφαλαιαγορά που υλοποιήθηκαν σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2020 με τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, και πλέον αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο που συνάδει με τις κατευθύνσεις της ESMA και ακολουθεί τις δομές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές αρχές κεφαλαιαγοράς, προβλέπει διαχωρισμό των τομέων της εποπτείας σε προληπτική και κατασταλτική, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών.

5) Για τον εκσυγχρονισμό της Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να προσαρμοστούν ευρωπαϊκές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο μέσω νομοσχεδίων που είναι επίσης έτοιμα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφιακής μεταρρύθμισης της Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider