ΔΕΗ: Κλείδωσαν όλα τα λιγνιτικά «πακέτα» για την πρεμιέρα της λύσης του anti-trust

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Κλείδωσαν όλα τα λιγνιτικά «πακέτα» για την πρεμιέρα της λύσης του anti-trust
Μέσω του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έως χθες Δευτέρα είχαν πωληθεί προθεσμιακά συμβόλαια για ποσότητες που ξεπερνούν το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής της συμφωνίας.

«Πακέτα» λιγνιτικής παραγωγής τα οποία ξεπερνούν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να παραχωρήσει η ΔΕΗ στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος, είχε πουλήσει έως χθες, Δευτέρα, η επιχείρηση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τη συμφωνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Κομισιόν, για την άρση του μονοπωλίου στον λιγνίτη (antitrust case).

Με βάση τη συμφωνία, έως και σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει διαθέσει προθεσμιακά συμβόλαια για την παράδοση 893 GWh (Γιγαβατώρων) ηλεκτρικής ενέργειας στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι ποσότητες αυτές είχαν υπερκαλυφθεί ήδη από χθες, με το «κλείσιμο» συμβολαίων για 978 GWh συνολικά. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 153,75 έως 168 ευρώ ανά MWh (Μεγαβατώρα).

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πώληση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ) στη Λειψία. «Πακέτα» λιγνιτικής παραγωγής διατέθηκαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, μέσω τόσο του ΕΕΧ όσο και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), ενώ συμβόλαια για μικρότερες ποσότητες πουλήθηκαν και χθες Δευτέρα.

Συναλλαγές μετά την απόφαση της Κομισιόν

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του μηχανισμού το αργότερο έως το τέλος του 2024, με τα «πακέτα» να έχουν τριμηνιαία διάρκεια. Έτσι, οι συνολικές ποσότητες που θα παραχωρούνται κάθε τρίμηνο θα είναι ένα ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα έπρεπε να παραχωρηθεί το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της περιόδου Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020, δηλαδή οι μισές ποσότητες από τις 1.785 GWh που είχαν προέλθει τότε από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία θα περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση.

Με δεδομένη ωστόσο την ανελαστική προθεσμία της 28ης Σεπτεμβρίου για το κλείσιμο των απαιτούμενων αγοραπωλησιών, οι συναλλαγές δρομολογήθηκαν υπό τον γνώμονα ότι θα πραγματοποιούνταν μετά την 10η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία της απόφασης της Κομισιόν για την έγκριση της συμφωνίας για το antitrust, και επομένως θα λαμβάνονταν κανονικά υπόψη στο remedy.

Προτίμηση του ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου

Σε κάθε περίπτωση, με την εφαρμογή του μέτρου, διευθετείται οριστικά η συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση το 2007 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της επιχείρησης στον λιγνίτη. Επίσης, η διάθεση των προθεσμιακών προϊόντων δίνει τη δυνατότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στους εγχώριους ιδιώτες προμηθευτές ένα σημαντικό εργαλείο αντιστάθμισης ρίσκου, ώστε να «θωρακισθούν» από τις αυξομειώσεις του χονδρεμπορικού κόστους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η πώληση της συντριπτικής πλειονότητας των «πακέτων» έγινε μέσω του EEX. Είναι ενδεικτικό ότι, από το σύνολο των συμβολαίων για παράδοση 978 GWh ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο επόμενο τρίμηνο, που είχαν «κλειδώσει» έως χθες, οι αγοραπωλησίες μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας αφορούσαν μόλις οι 57 GWh, ενώ στο ΕΕΧ 921 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της σύναψης περίπου 250 συμβολαίων, σχεδόν αποκλειστικά με trader.

Σημαντικός λόγος για την ισχυρή προτίμηση από τη ΔΕΗ του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι σίγουρα η ρευστότητά του, καθώς και η μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό δυνητικών αγοραστών για τα «πακέτα».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται η συμβολή που θα μπορούσε να έχει ο μηχανισμός στο να αποκτήσει βάθος και η εγχώρια Προθεσμιακή Αγορά. Μία προοπτική που περιορίζει την αποτελεσματικότητα του remedy στο να θωρακισθούν οι εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας από τις διακυμάνσεις του χονδρεμπορικού κόστους, το οποίο ήταν και ένας από τους στόχους της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider