Ποια είναι η «εικόνα» του real estate βραχίονα (Noval Property) του ομίλου Viohalco

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η «εικόνα» του real estate βραχίονα (Noval Property) του ομίλου Viohalco
Τι αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του μεγάλου βιομηχανικού γκρουπ. Η αξία χαρτοφυλακίου, τα deals και η συνέχεια για τη θυγατρική ακινήτων.

Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο των ακινήτων του ομίλου Viohalco ανήλθε σε 8,9 εκατ. ευρώ το 2021 (πρώτο εξάμηνο 2020: 6,3 εκατ. ευρώ) ενώ οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Επισημαίνεται ότι η Viohalco ακολουθεί τη μέθοδο του ιστορικού κόστους στα επενδυτικά ακίνητα, ενώ οι θυγατρικές του κλάδου ακινήτων τη μέθοδο της εύλογης αξίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου για τα μεγέθη εξαμήνου, και ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι real estate, σημειώνεται ότι η Noval Property κατέγραψε αύξηση 29% σε ετήσια βάση όσον αφορά στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 301,3 εκατ. ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2020) σε 389,7 εκατ. ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2021), παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που επέφερε η πανδημία Covid-19. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη σε πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό που περιλάμβανε την ενσωμάτωση ακινήτων, σε νέες εξαγορές, στην ανάπτυξη των υφιστάμενων ακινήτων και την ενεργή διαχείριση ενεργητικού.

Τα σχετικά με τον Covid-19 μέτρα στήριξης που θέσπισε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση το 2020 επεκτάθηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, το ελληνικό Δημόσιο επέβαλε υποχρεωτική μείωση μηνιαίου ενοικίου για εμπορικά ακίνητα σε αρκετούς τομείς (για παράδειγμα, λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση, γυμναστήρια κ.λπ.). Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, η αποτελεσματική και ενεργή διαχείριση ακινήτων, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες χρηματοδότησης της Noval Property οι οποίες εξελίσσονται όπως έχει προγραμματιστεί, της επέτρεψαν να συνεχίσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση (Μικτή Δομημένη Επιφάνεια περίπου 25.000 τ.μ.) του εμπορικού κέντρου River West ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, επιτρέποντας την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τον Ιούλιο του 2021.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Noval Property ανακηρύχθηκε πλειοδότης (σε κοινοπραξία με μια επενδυτική εταιρία ακινήτων, τη Brooklane Capital, ο λόγος για το περίφημο ακίνητο γνωστό και ως «Kodak») για την εξαγορά ενός από τα πιο προνομιακά οικόπεδα στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον πάρκο γραφείων. Έχουν ήδη αρχίσει οι προκαταρκτικές εργασίες 9 σχεδιασμού σε αναμονή της οριστικής εξαγοράς του οικοπέδου εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Τρία επιπλέον ακίνητα εξαγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Για το υπόλοιπο του 2021, η Noval Property θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξαγορά νέων ακινήτων, ενώ επίσης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κατάσταση επενδύσεων της εταιρείας στις 30/06/2021, η Noval Property, η θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου, κατείχε συνολικό χαρτοφυλάκιο άνω των 40 ακινήτων (43 μαζί με κάποια ημιτελή και αν συνυπολογιστούν οικόπεδα και γηπεδικές εγκαταστάσεις). Οι ανωτέρω αυξήσεις εύλογης αξίας προήλθαν, μεταξύ άλλων, από την ανάπτυξη ακινήτων, όπως η ολοκλήρωση του κτηρίου γραφείων The Orbit στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της κατασκευής της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West, την απόκτηση πλήρους κυριότητας ακινήτων μέσω εταιρικού μετασχηματισμού και την αγορά τριών ακινήτων, παράλληλα με την πώληση δύο ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι για τη Noval ΑΕΕΑΠ εκκρεμεί το θέμα της εισόδου της στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας (σύμφωνα με παλιότερα δεδομένα υπήρχε πρόθεση για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ακόμα και μέσα στο 2021).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε και η επέκταση του εμπορικού κέντρου καθώς επιπλέον 20.000 τετραγωνικά μέτρα μισθωμένου εμπορικού χώρου προστίθενται στο εμπορικό κέντρο RIVER WEST, ανεβάζοντας την συνολική μισθώσιμη επιφάνεια σε 62.050 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα. Η συνολική ανάπτυξη, ιδιοκτησίας Noval Property, καταλαμβάνει έκταση 83,5 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του River West, το megastore της ΙΚΕΑ και πλέον το River West Οpen, με νέες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, καταστήματα εστίασης και εξωτερικούς χώρους πρασίνου.

Η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο περιλαμβάνει 43 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 453.000 τ.μ. περίπου. Το ισορροπημένο μείγμα του χαρτοφυλακίου, ενισχύεται τόσο από τη σημαντική γεωγραφική διασπορά των ακινήτων της Εταιρίας, όσο και από την ίδια τη δομή του, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, οικιστικά και τουριστικά ακίνητα, καθώς και βιομηχανικά κτήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το επενδυτικό πλάνο και οι ισχυρές επιδόσεις του ομίλου Viohalco

gazzetta
gazzetta reader insider insider