Σκυτάλη στις τράπεζες για τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα και το στοίχημα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυτάλη στις τράπεζες για τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα και το στοίχημα
Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι λένε τραπεζίτες στο insider.gr. Διευκρινίσεις αναμένονται σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη σε ειδική εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας.

Στον «βατήρα» για την εκκίνηση του δρόμου ταχύτητας υλοποίησης των έργων του «Ελλάδα 2.0», πατούν οι τράπεζες, καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες οριστικοποιούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και η μορφή συνεργασίας τραπεζών και Ταμείου Ανάκαμψης. Η «κούρσα» (αλλά και ταυτόχρονα «μαραθώνιος») για τις τράπεζες της μόχλευσης των δανείων 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κρίνει το στοίχημα της χρηματοδότησης επενδυτικών έργων 30 δισ. ευρώ που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Σήμερα αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για τη θέσπιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr αρμόδια στελέχη τραπεζών, οι τράπεζες αναμένουν να καθοριστεί η μορφή συνεργασίας που θα έχουν με το ΤΑΑ, η μορφή των χρηματοδοτήσεων για τα επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, καθώς και λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ταμείου.

Ενδεικτικά, ως θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων, οι τράπεζες αναφέρουν π.χ. το εάν οι χρηματοδοτήσεις που θα χορηγούν στις επιχειρήσεις θα έχουν αποκλειστικά τη μορφή ομολογιακών δανείων ή θα μπορούν να είναι και κοινά δάνεια. Επίσης το εάν τα σχέδια θα αξιολογούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή πόσο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα χρεώνει τις επιχειρήσεις το ΤΑΑ (σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό θα κινείται στο 0,30% - 0,40%).

Σημαντική για τη διαδικασία θα είναι η δράση των εξωτερικών συμβούλων που θα αξιολογούν την επιλεξιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων. Τα στελέχη των τραπεζών περιγράφουν στο insider.gr τη διαδικασία για τις χρηματοδοτήσεις με τα εξής βήματα:

α) Η επιχείρηση υποβάλει στην τράπεζα το επενδυτικό της σχέδιο και η τράπεζα αξιολογεί αν θα το χρηματοδοτήσει. Σημειώνεται ότι στο στάδιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι κρίνεται ως επιλέξιμο σχέδιο, καθώς και το ύψος του ποσοστού με το οποίο θα μπορεί να το χρηματοδοτήσει η τράπεζα.

β) Έχοντας δώσει την έγκρισή της, η τράπεζα στέλνει το επιχειρηματικό σχέδιο με την έγκριση για χρηματοδότηση στην ελεγκτική εταιρεία που θα είναι αρμόδια να ελέγξει αν το επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο και αν εμπίπτει σε κρατικές ενισχύσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει ένα μητρώο εταιρειών που θα κάνουν την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων και οι οποίες θα είναι αρκετές περισσότερες (και στην επαρχία) από τις Big Five (PwC, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG). To ΥπΟικ θα καθορίζει και το σε ποια εταιρεία θα πρέπει να στείλει η τράπεζα τον κάθε φάκελο, έτσι ώστε να υπάρχει ισοκατανομή, ενώ αναμένεται να οριστεί στις ελεγκτικές εταιρείες και το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να έχουν απαντήσει για την επιλεξιμότητα των σχεδίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για επενδύσεις κάτω του 1,5 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιδοτεί το κόστος της αξιολόγησης, το οποίο βαρύνει τις επιχειρήσεις.

γ) Με την αξιολόγηση του ορκωτού ελεγκτή, η επιχείρηση θα πηγαίνει πίσω στην τράπεζα ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση.

Τη διαδικασία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, θα παρουσιάσει σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Τράπεζα για τους πελάτες της, τα θέματα υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0» μέσω των τραπεζών θα συζητηθούν μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕ, Παύλου Μυλωνά.

Τα στελέχη των τραπεζών μεταφέρουν στο insider.gr, πάντως, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής, επιχειρώντας να σταθμίσουν αν τις συμφέρει η ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης ή είναι προτιμότερο να προσανατολιστούν στις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και θα κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη. Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους.

Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιους όρους πρέπει να πληρούν οι επενδυτές για να πάρουν δάνεια 12,7 δισ. του Ελλάδα 2.0

gazzetta
gazzetta reader insider insider