Fitch: Ώθηση από «Ηρακλή» και ανάπτυξη για τις ελληνικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Ώθηση από «Ηρακλή» και ανάπτυξη για τις ελληνικές τράπεζες
Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τι εκτιμά ο Pau Labro Vila, CFA και υπεύθυνος της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, λαμβάνοντας σαφή ώθηση τόσο από το πρόγραμμα «Ηρακλής» όσο και την ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, όπως επισήμαναν οι αναλυτές της Fitch σε event για την πορεία των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών.

Όπως επισήμανε ο Pau Labro Vila, CFA και υπεύθυνος της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες, η εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια πηγαίνει καλύτερα από ανέμενε ο ίδιος, ενώ παράλληλα και η πορεία στο σκέλος των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών κρίνεται καλύτερη από το αναμενόμενο, εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν κυβέρνηση και τράπεζες για τη στήριξη των δανειοληπτών. Συγκριτικά με τις κυπριακές τράπεζες, οι ελληνικές «τρέχουν» καλύτερα στο τμήμα της απομείωσης των NPEs.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Fitch η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζεται τις θετικότερες προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας, με τον οίκο να αναμένεται παράλληλα περαιτέρω εκδόσεις για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) στο διάστημα 2021-2025. Ωστόσο, ο Vila επισήμανε την αδυναμία σχετικά με το rating των τραπεζών σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού τους αλλά και την κεφαλαιακή βάση.

Fitch

Έτσι, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών δύναται να υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, παρά τις πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που προκαλεί η πανδημία, μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση κεφαλαίου. Σύμφωνα με τη Fitch, Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται πιο μπροστά στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους, με την πρώτη να «βάζει πλώρη» για μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 8% έως το τέλος του 2021 και 5% έως το τέλος του 2022, στη βάση της τιτλοποίησης «Mexico» ύψους 3,3 δισ. ευρώ που εντάχθηκε στον «Ηρακλή II», και τη δεύτερη να θέτει ως στόχο την υποχώρηση του δείκτη NPE σε λίγο πάνω από το 10% κατά τέλος του 2021 και περίπου 6% έως το τέλος του 2022. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Vila θα υπάρξει μια κανονικότητα στην κερδοφορία των τραπεζών μεσοπρόθεσμα, με βασικούς πυλώνες τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), αλλά και στη θετική παρουσία των τμημάτων της διαχείριση assets και του bancassurance.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider