Πώς κύλησε η πρεμιέρα των νέων μέτρων στην αγορά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κύλησε η πρεμιέρα των νέων μέτρων στην αγορά
Πώς είδαν την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων επιχειρηματίες σε εστίαση, λιανεμπόριο και γυμναστήρια και ποιες είναι ανησυχίες για τους επόμενους μήνες.

Ημέρα προσαρμογής στα δεδομένα που θα ισχύουν και τον χειμώνα στην αγορά, βάσει των νέων μέτρων με περιορισμούς για τους ανεμβολιάστους, ήταν η χθεσινή για εργαζόμενους, μαθητές και καταναλωτές.

«Όσο οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, στα καταστήματα εστίασης δεν αλλάζουν αυτή τη στιγμή σημαντικά τα πράγματα για τους πελάτες. Ο κόσμος συνεχίζει να προτιμά τους εξωτερικούς χώρους και μετά το τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε τις πρώτες αλλαγές στη λειτουργία μας» επισημαίνουν επιχειρηματίες σε καφετέριες και εστιατόρια, όπου από χθες στους εσωτερικούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη από το καλοκαίρι σε καταστήματα εστίασης που λειτουργούν αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε κλειστά εμπορικά κέντρα με στελέχη της αγοράς να σημειώνουν ότι οι έλεγχοι γίνονται κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Ο εκπρόσωποι της εστίασης κάνουν λόγο πάντως για μίνι lockdown στον κλάδο με τη δυναμικότητα των καταστημάτων να μειώνεται στο μισό, καθώς σημαντικό ποσοστό νεαρότερων ηλικιών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι οι πελάτες που επισκέπτονται συχνότερα καφετέριες και μπαρ. Να σημειωθεί πάντως ότι όπως διευκρινίστηκε το πρωί της Τρίτης, οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους έχοντας κάνει εντός 48 ωρών rapid test, ενώ τα παιδιά έως 11 ετών θα μπορούν να προσκομίσουν self test.

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα στον κλάδο των γυμναστηρίων καθώς εκεί οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν εάν θα λειτουργούν ως μεικτοί χώροι και να υποδέχονται και ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν υποβληθεί το προηγούμενο 48ωρο σε rapid test. Σύμφωνα με τον Δώρο Κλεοβούλου, γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων ήταν έκδηλος ο προβληματισμός αρκετών ανεμβολίαστων πελάτων που καλούνται να πληρώνουν πλέον τα rapid tests για να επισκεφθούν τα γυμναστήρια και μάλιστα ακόμη και δύο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Ο κλάδος πάντως εκτιμά ως θετικό το μέτρο για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια έως τον Ιούνιο που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με δεδομένο και το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω των lockdown.

Aπό την άλλη πλευρά, «ανάσα» φαίνεται πως παίρνουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία, όπως και τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ μπορούν να υποδέχονται από χθες περισσότερους πελάτες, δηλαδή έναν ανά 9 τ.μ αντί για έναν ανά 16 τ.μ. Στα εμπορικά κέντρα στους κοινόχρηστους χώρους επίσης από ένα άτομο ανά 10 τ.μ η χωρητικότητα διαμορφώνεται πλέον σε ένα άτομο ανά 5 τ.μ.

Η εικόνα στο λιανεμπόριο όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου εμφανίζεται βελτιωμένη συγκριτικά με πέρσι όπως αποτυπώθηκε και στη θερινή εκπτωτική περίοδο αν και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «ο δρόμος μέχρι την επάνοδο στην κανονικότητα είναι μακρύς και δύσκολος, γι' αυτό και είναι σημαντικό όλα τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν να εφαρμοστούν σύντομα και στο ακέραιο». Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και η εξειδίκευση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Μπορεί να απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν κλείνουν τις πληγές που έχει δημιουργήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση και η πανδημία που την διαδέχθηκε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider